Archive for May, 2014

Alta perspectiva

Noii vecini - Sursa: russianworldforums.com

Noii vecini – Sursa: russianworldforums.com

Pentru a iesi din zona acelorasi idei vehiculate pana acum, o alta viziune asupra rezultatului pe termen scurt al crizei din Ucraina:

Despite Turkey being the strongest regional ally, it’s very likely that Bucharest will become a major, if not the main, recipient of increased US support. In general, Romania is likely to firmly establish itself, due to the degradation of Ukraine, as a third power in the region after Russia and Turkey.” (De Adam Klus, sursa: neweasterneurope.eu)

Si un avertisment: “Now that Moscow’s military presence is no longer constrained by former legal agreements with the Ukrainian side, it can fully utilise the geostrategic potential of Crimea by implementing a broad spectrum of mutually reinforcing instruments.  The Iskander surface-to-surface tactical ballistic missile, for example, with a 400 kilometre operational range, could cover the entire southern part of Ukraine – including important industrial cities like Odessa, Kryvyi Rih and Dnipropetrovsk, a large part of Moldova, the entire Romanian coastline and a significant part of the Turkish Black Sea coast. The surface-to-surface systems can be further complemented by long-range, anti-aircraft and anti-ship missiles providing a full spectrum of capability to strike ground targets, interdict maritime traffic and impose no-fly zones.” (Din aceeasi sursa)

OPFOR: Knock, knock. Who’s there?

Admiral Kuznetov - Sursa: Wikipedia.org

Admiral Kuznetov – Sursa: Wikipedia.org

Pranksterii de serviciu sint mereu imprevizibili: dupa ce au sunat la toate usile vecinilor, luandu-i la rand pe finlandezi, baltici, suedezi (astia nu au raspuns fiind in afara programului), britanici, turci, bulgari si romani, s-au gandit la o noua aroganta.

Au trecut cu cea mai bling-bling limuzina avuta la dispozitie pe strada bandei rivale, mergand incet, cu geamurile jos si muzica la maxim.

Versiunea ne-romantata a evenimentelor de la inceputul lunii Mai, mai precis cursul surpriza luat de gruparea portavionului rus Admiral Kuznetov in apropierea tarmului olandez, poate fi citita aici, rezumatul ar suna cam asa: in drum spre casa, la intoarcearea din Marea Mediterana, gruparea navala rusa nu a mai urmat ruta obisnuita, ocolind insulele britanice ci a scurtat drumul direct prin Canalul Manecii.

Conform uzantelor, gruparea a fost monitorizata de o nava britanica, insa la trecerea in Marea Nordului distrugatorul T45 HMS Dragon a cedat rolul de “umbra” olandezilor. Care si-au dat seama ca nu aveau nici o nava la dispozitie si pentru a nu se face complet de ras, au trimis un avion sa salveze ce se mai putea din onoarea sifonata de gazda prinsa nepregatita.

Continuare…

La altii se poate, episodul 6

Chiar si rusii folosesc Grom - Sursa: armamentresearch.com

Chiar si rusii folosesc Grom – Sursa: armamentresearch.com

Lituania e in discutii avansate cu grupul PHO pentru a cumpara Grom, un MANPADS care si-a castigat notorietatea in timpul invaziei rusesti din Georgia (Sursa: Jane’s).

O consecinta neintentionata a exportului spre Georgia a fost si scurgerea unor rachete spre militiile separatiste pro-ruse din Ucraina, conform Jane’s (poze aici) cateva exemplare fiind descoperite in posesia lor si este foarte posibil ca ele sa fi fost capturate de fortele ruse in Georgia.

O ipoteza interesanta, care nu a putut fi insa probata, ar fi ca Grom sa fi fost folosit pentru doborarea elicopterelor ucrainiene, rachetele fiind descoperite intr-o locatie apropiata de zona in care elicopterele au fost lovite.

Oricare ar fi adevarul, Grom par sa fie foarte populare in ambele tabere, folosirea lor de catre fortele (pro)ruse nepunand mari probleme, datorita faptului ca rachetele poloneze au foarte multe in comun cu SA-18 Igla, model de la care s-au inspirat puternic.

Continuare…

A avea sau nu CIWS

Phalanx CIWS 20mm - Sursa: Raytheon

Phalanx CIWS 20mm – Sursa: Raytheon

Ipoteza: US Navy a renuntat sa mai monteze CIWS pe distrugatoarele din clasa Arleigh Burke, coloana vertebrala a flotei de suprafata.  (Disclaimer: coloana vertebrala din punctul de vedere al numarului de unitati si al polivalentei lor, nu neaparat din cel al importantei nete,  acolo unde portavioanele ocupa primul loc, urmate de crucisatoare).

Arleigh Burke, dupa numele primei nave din clasa, are ca destinatie principala lupta anti-aeriana, asigurand protectia grupurilor de lupta ale super-portavioanelor  si ca atare sint construite in jurul celui mai performant sistem SAM naval: Aegis.

La pachet cu Aegis vin rachetele SM-2 cu raza lunga de actiune, excelente pentru distrugerea de la mare distanta si la altitudine inalta a bombardierelor lansatoare de rachete anti-nava  insa mai putin potrivite interceptarii rachetelor propriu-zise, in faza terminala a zborului, la altitudini mici.

Pentru corectitudine trebuie mentionat ca Aegis nu este rezervat exclusiv distrugatoarelor Arleigh Burke, fiind instalat si pe crucisatoarele din clasa Ticonderoga, cu care impart misiunea de protectie a portavioanelor.

Cele doua clase impart de altfel si solutia detinata asigurarii protectiei proprii, reprezentata de doua instalatii cu tunuri rotative Phalanx de 20mm.

In ultima parte a Razboiului Rece a devenit clar ca Phalanx ar fi fost depasit de noile rachete anti-nava supersonice sovietice, solutia logica fiind SeaRAM.

Nu numai ca a treia versiune a Arleigh Burke (Flight IIA) nu a adoptat SeaRAM dar s-a renuntat complet la CIWS, vechile Phalanx disparand cu totul fara inlocuitor.

Continuare…

Elbit e in toate

GILA - Sursa: Diehl

GILA – Sursa: Diehl

Israelienii mizeaza puternic pe solutia kit-urilor de ghidare semi-activa laser pentru rachetele de 70mm si nu pierd nici o ocazie de a incheia parteneriate pentru promovarea lor.

Ultimii pe lista sint germanii de la Diehl, care vor sa ofere asemenea rachete pentru elicopterele Tiger.

Racheta fabricata in colaborare cu Elbit se numeste GILA (Guided Intelligent Light Armament), este un produs complet dezvoltat, gata de a intra in faza de testare si integrare pe elicoptere.

Secretul vitezei cu care s-au ars etapele sta in tehnologia imprumutata de la un produs Elbit deja existent, rezultat al unei alte colaborari, de data asta cu americanii de la ATK, parteneriat in urma caruia a aparut GATR (Guided Attack Tactical Rocket).

Trebuie amintit ca tot Elbit a dezvoltat un alt kit aproape identic numit STAR, provenit din adaptarea sistemului de ghidare al PGM Lizard, israelienii sustinand insa ca tehnologia STAR nu are nici o legatura cu GATR/GILA.

Urmarind promovarea STAR, Elbit a urmat o schema identica si a intrat in parteneriat cu Electromecanica Ploiesti pentru dezvoltarea STAR-80L.

Israelienii par sa se bazeze nu numai pe tehnologie inovativa dar si pe statistica pura: cu atatea colaborari, e imposibil sa nu agate vreun contract.

Se aude ca… Episodul 14

Denel Marlin - Sursa: aereo.jor.br

Denel Marlin – Sursa: aereo.jor.br

Parteneriatul sud-africanilor de la Denel cu Brazilia merge din ce in ce mai bine: A-Darter nici nu a intrat in productia de serie, moment asteptat pentru anul viitor si se vorbeste deja de o cooperare pentru dezvoltarea unei rachete aer-aer cu raza lunga de actiune, numita Marlin.

Denel cauta inca de anul trecut parteneri dispusi sa investeasca in proiectul unui demonstrator ce se vrea punctul de plecare pentru o familie de rachete aer-aer si sol-aer.

Sud-africanii erau deschisi propunerilor venite din partea tarilor din Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia sau Africa.

Capitalizand succesul programului A-Darter, Denel spera sa atraga Brazilia in proiectul Marlin, sud-americanii urmand sa asigure suportul financiar iar Denel sa contribuie cu tehnologia dublata de o experienta de aproape 40 de ani in fabricatia rachetelor aer-aer.

Continuare…

Moartea domnului MEADS, episodul 4

IRIS-T SLM cu varianta terestra a CEAFAR in planul departat - Sursa: Diehl

IRIS-T SLM cu varianta terestra a CEAFAR in planul departat – Sursa: Diehl

Dupa testul din Noiembrie anul trecut, prezentat aici, IRIS-T SLM a inregistrat o noua lansare reusita la inceputul acestui an, in acelasi poligon Overberg din Africa de Sud, in fata unor observatori din 16 tari.

Semnificativ pentru acest al doilea test ar fi prezentarea detaliile legate de configuratia bateriei, informatii care au lipsit in cazul testului anterior.

Pe langa sistemul de conducere a luptei Skymaster al Oerlikon, au mai fost folosite un sistem C3 BMD-Flex furnizat de Terma (hint: varianta navala C-Flex este folosita si de Romania) si, surpriza majora, un nou radar AESA produs de australienii de la CEA Technologies.

Infiintati la inceputul anilor ’80, australienii sint deja cunoscuti pentru solutiile din domeniul radarelor AESA navale, primul mare contract castigat fiind cel pentru radarul multifunctional CEAFAR si cel de conducere a focului CEAMOUNT care sint instalate ca parte a modernizarii fregatelor MEKO australiene.

Continuare…

Pe scurt

Stergeri de datorii ale industriei de aparare - Sursa: activenews.ro

Stergeri de datorii ale industriei de aparare – Sursa: activenews.ro

Doua fragmente preluate dintr-un articol Deutsche Welle, autor Horaţiu Pepine:

Momentul actual poate reprezenta un mic impuls pentru industria de apărare, dar în realitate fără un proiect ambiţios de modernizare mai devreme sau mai târziu se va ajunge în acelaşi punct: datorii mari, lipsa comenzilor şi perspectiva sumbră a lichidării.

În termeni radicali, România fie va investi în proiecte de anvergură, fie va ajunge încetul cu încetul să renunţe aproape complet la propria sa industrie de apărare.
Intregul articol poate fi citit aici.

Scurt si la obiect.

Se aude ca… Episodul 13

Scutul Poloniei in viziunea PHO + MBDA - Sursa: altair.com.pl

Scutul Poloniei in viziunea PHO + MBDA – Sursa: altair.com.pl

Francezilor de la MBDA li se pregateste o iesire pe usa din dos a licitatiei poloneze pentru rachetele anti-aeriene cu raza lunga de actiune.

MBDA Franta concureaza printr-o asociere cu PHO (ex Bumar) impotriva americanilor de la Raytheon, concernului multinational MEADS si a israelienilor de la IAI/Rafael.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita a aflat de o sugestie facuta de Ministerul Apararii concernului PHO de a se retrage din competitie si a oferi doar consultanta pentru desfasurarea licitatiei.

Zvonurile conform carora statul polonez ar inclina spre ofera americana, teoretic mai ieftina, capata astfel ceva mai multa substanta.

De cealalta parte, industria poloneza ar prefera cooperarea cu MBDA, singurii care s-au aratat deschisi spre o cooperare la nivelul asamblarii rachetelor si a integrarii unor componente poloneze (in principal senzori) in sistemul final, avand insa dezavantajul aparent al pretului.

Continuare…

OPFOR: Iskander vs HAWK

HAWK intercepteaza Honest John, 1960 - Sursa: Youtube.com

HAWK intercepteaza Honest John, 1960 – Sursa: Youtube.com

In coltul rosu, o racheta balistica tactica de ultima generatie, aleasa aproape la intamplare, de exemplu Iskander iar in coltul albastru HAWK.

Diferentele de categorie nu sint asa de mari cum ar putea parea la prima vedere, HAWK ducand o viata dubla: pe langa rolul bine-cunoscut de sistem anti-aerian la inaltimi mici si medii, racheta a fost prevazuta prin modernizari succesive si cu capacitati de interceptie anti-racheta.

Odata cu aparitia rachetelor balistice tactice, capabile sa poarte pe langa incarcaturile explozive clasice si capete de lupta chimice, bacteriologice (foarte populare cu ceva timp in urma) si chiar nucleare, a aparut si nevoia de a proteja trupele desfasurate in “teatrul de operatiuni”, departe de umbrela sistemelor anti-racheta dedicate, de obicei fixe.

Pentru SUA asta a insemnat incercarea de adaptare rapida a principalului sistem anti-aerian din anii ’60-’70, MIM-23 HAWK, la noua amenintare, reprezentata initial de rachetele rusesti Luna-M (FROG-7).

Continuare…