Francezilor de la MBDA li se pregateste o iesire pe usa din dos a licitatiei poloneze pentru rachetele anti-aeriene cu raza lunga de actiune.
MBDA Franta concureaza printr-o asociere cu PHO (ex Bumar) impotriva americanilor de la Raytheon, concernului multinational MEADS si a israelienilor de la IAI/Rafael.
Cotidianul polonez Rzeczpospolita a aflat de o sugestie facuta de Ministerul Apararii concernului PHO de a se retrage din competitie si a oferi doar consultanta pentru desfasurarea licitatiei.
Zvonurile conform carora statul polonez ar inclina spre ofera americana, teoretic mai ieftina, capata astfel ceva mai multa substanta.
De cealalta parte, industria poloneza ar prefera cooperarea cu MBDA, singurii care s-au aratat deschisi spre o cooperare la nivelul asamblarii rachetelor si a integrarii unor componente poloneze (in principal senzori) in sistemul final, avand insa dezavantajul aparent al pretului.
Prin alierea cu PHO, francezii au tras sperante de a evita chiar licitatia in sine, forta lobby-ului principalului producator de armament polonez putand impinge guvernul sa declare contractul ca fiind de interes major pentru securitatea tarii si sa evite asfel necesitatea unei licitatii deschise, conform regulamentelor UE.
Guvernul pare insa a prefera varianta concursului de oferte, in speranta reducerii pretului insa s-ar putea ca asta sa nu fie singurul motiv pentru scoaterea francezilor din cursa: polonezii nu par a uita de afacerea Mistral si, prin extensie, de legaturile Frantei cu Rusia. Iar daca francezii vor prefera sa continue afacerile cu rusii, atunci e posibil sa le piarda pe cele cu polonezii.
Tot teoretic, retragerea PHO, conducatorul consortiului, nu ar insemna automat eliminarea MBDA, din punct de vedere tehnic francezii putand concura si singuri.
Insa din punct de vedere legal s-ar putea sa aiba unele probleme, procesul de achizitie fiind deja in a doua faza, prima fiind una de calificare in care MBDA nu a participat in nume propriu, deci admiterea lor la discutiile ulterioare fiind exclusiv la latitudinea polonezilor care pot deveni brusc foarte stricti in aplicarea regulilor.
Iesirea din scena ar fi o lovitura de imagine data francezilor insa din punct de vedere financiar MBDA mai are inca sanse sa castige ceva de pe urma licitatiei, filiala sa germana fiind parte a consortiului MEADS. Cum insa MEADS are propriile probleme, fiind sistemul anti-aerian prezent in concurs cel mai putin sigur de viitorul sau, din cauza retragerii finantarii SUA dar si cel mai scump, e mai probabil ca pana la urma francezii sa nu se aleaga cu nimic de pe urma celui mai mare contract de armament polonez din ultima perioada.
Isi vor primi insa rublele pe cele doua Mistral-uri.
Nimeni nu ofera tehnologia construirii de rachete cu raza lunga. Si eu as preferea tot Patriot, desi Asterul are si varianta navalizata.
Absolut de acord, tot mereu am sustinut ca in domeniile foarte avansate nimeni nu-ti va vinde tehnologia militara pe care nu ai putea sa o dezvolti si singur.
Altfel spus, daca polonezii, turcii sau, de ce nu, romanii vor sa produca rachete anti-aeriene cu raza lunga (de exemplu), atunci in primul rand trebuie sa investeasca in capacitatile proprii si sa demonstreze ca ar putea sa produca ceva similar si pe cont propriu, daca nu ar avea de ales.
Abia atunci pot sa negocieze de pe pozitii puternice cu marii producatori transferul unor tehnologii care au costat bani seriosi sa fie dezvoltate. Ca o paranteza, esecul negocierilor pentru furnizarea unui motor pentru supersonicul IAR-95 poate fi atribuit exact lipsei alternativei interne, chiar si teoretice. Regula asta se aplica in cam toate celelalte domenii.
Oricum, in privinta intelegerii PHO – MBDA, ideea era de a asambla rachetele dupa modelul afacerii Spike (ceva ce romanii nu au facut), detaliile sint destul de vagi la momentul asta insa nu se pusese problema de a fabrica partile mai complexe gen sistem de ghidare (polonezii recunosc ca nu au tehnologia necesara), probabil doar asamblarea finala si furnizare de componente simple. Tot e mai mult decat sa cumperi de-a gata.
La un moment dat polonezii au intrebat daca pot avea acces la legatura de date intre racheta si lansator si li s-a raspuns, conform bancului cu Radio Ereven: “Da, dar ar fi pacat.” Conform producatorului, sistemul este deja optimizat. Si asta venind din partea MBDA, singurii care au luat in considerare cererea.
E clar ca daca vrei sa produci ceva de inalta tehnologie din zona militara, trebuie mai intai sa investesti in cercetarea proprie, nu exista scurtaturi.
Despre ale noastre ce se mai aude, ca parca vroiau sa fie in tandem cu polonezii si mai sunt si speriati de rusi acum? Parca israelienii erau deschisi la integrarea in productia locala(externa) a unor componente, numai sa vanda si ei ceva. Prastia lui David este cel mai modern sistem din lume la ora asta, asa-i? Cat despre o licenta pentru Romania se poate vorbi? Eu raman la parerea ca sistemele israeliene, in raportul calitate-pret, dar si dpdv politic raman cele mai viabile pentru noi. Daca ne permit sa le fabricam aici…..macar si partial, e cel mai bine. Alea americane sunt cam vechi, iar cele updatate sunt foarte scumpe! 🙂 De restul nici nu are rost sa mai vorbim….
David’s Sling nu e inca operational nici la israelieni deci cred ca e prematur sa se discute de achizitia lui si, in plus, e dezvoltat in cooperare cu Raytheon, licenta ar putea costa serios. Daca nu au luat licenta pentru Spike, greu de crezut ca vor incerca pentru ceva mai scump. La fel, Barak-8 e o colaborare cu indienii, s-ar putea sa fie unele bariere in ceea ce pot oferi israelienii ca transfer de tehnologie. Totul teoretic, evident, oricum nu sint bani. Mai conteaza si aspectul politic, Romania depinde de NATO/SUA.
Castigatorul va fi MEADS. Administratia Obama a dat permisie expresa sistemului MEADS de a concura pentru cerintele poloneze, iar Israelul a fost instiintat chiar de Secretarul Hagel acum cateva ore(pe cale neoficiala bineinteles) ca nu va aproba folosirea tehnologiei americane folosita in David’s Sling pentru programul polonez. Israelienii vor trebui sa se multumeasca cu niste “faramituri” care vor fi aruncate spre ei de Lockheed si Raytheon.Deci in concluzie “Poland will buy american…well for the most part.”
Intr-adevar ultimele zvonuri dau ca foarte probabila varianta unei cooperari germano-polone si asta poate insemna un singur lucru.
Insa pentru a juca un pic rolul de avocat al diavolului, varianta MEADS inseamna a lasa pe dinafara (si) pe Raytheon, nu numai MBDA. Crezi ca nu e posibil sa vina cu o oferta mai buna/ieftina pentru PAC-2? Eventual cumpararea intr-o prima faza de baterii in uz ale US Army?
Trebuie tinut cont si de faptul ca MEADS e cea mai scumpa optiune, indulcita putin daca germanii ofera la pachet IRIS-T ca varianta low-cost insa chiar si asa pretul va fi foarte piperat. Iar Polonia nu e Germania.
Din punct de vedere politic administratia Obama a decis sa suporte o licitare a MEADS si nu Raytheon. Este improbabil ca Polonia sa cumpere sisteme care sunt in folosinta US Army pentru ca ele nu sunt de vanzare. Intr-un caz extrem, s-ar putea face donatii de echipament in mod urgent, dar mai de graba catre Corea de Sud, Israel si potential Taiwan in caz de conflict sau conflict eminent. Polonia nu se incadreaza in acest scenariu. Cat despre cost nu stiu ce sa spun. Costul MEADS se gaseste aici, dar despre competitie nu am vazut niciodata ceva oficial: http://www.dod.mil/pubs/foi/logistics_material_readiness/acq_bud_fin/SARs/2012-sars/13-F-0884_SARs_as_of_Dec_2012/Army/Patriot-MEADS_CAP_December_2012_SAR.pdf
Foarte interesant de observat modul in care pretul per unitate al unei rachete este prevazut sa scada in 5 ani (pana in 2019) la aproximativ jumatate din cat este acum. Chiar si asa, pretul e aproape dublu fata de competitori, am in vedere in special Aster. PAC-3 e superioara tehnic dar mai trebuie sa ai si banii necesari.
Suportul guvernamental pentru LM trebuie sa fie ceva de ultim moment, Raytheon era in discutii initiale cu industria poloneza pentru stabilirea de parteneriate in cazul in care ar fi castigat licitatia, si asta acum o luna: link.
Daca si Turcia va alege ce trebuie, atunci alegerea Romaniei pentru HSAM s-ar simplifica foarte mult.
[…] Tehnomil.ro […]