Moartea domnului MEADS, episodul 4

IRIS-T SLM cu varianta terestra a CEAFAR in planul departat - Sursa: Diehl

IRIS-T SLM cu varianta terestra a CEAFAR in planul departat – Sursa: Diehl

Dupa testul din Noiembrie anul trecut, prezentat aici, IRIS-T SLM a inregistrat o noua lansare reusita la inceputul acestui an, in acelasi poligon Overberg din Africa de Sud, in fata unor observatori din 16 tari.

Semnificativ pentru acest al doilea test ar fi prezentarea detaliile legate de configuratia bateriei, informatii care au lipsit in cazul testului anterior.

Pe langa sistemul de conducere a luptei Skymaster al Oerlikon, au mai fost folosite un sistem C3 BMD-Flex furnizat de Terma (hint: varianta navala C-Flex este folosita si de Romania) si, surpriza majora, un nou radar AESA produs de australienii de la CEA Technologies.

Infiintati la inceputul anilor ’80, australienii sint deja cunoscuti pentru solutiile din domeniul radarelor AESA navale, primul mare contract castigat fiind cel pentru radarul multifunctional CEAFAR si cel de conducere a focului CEAMOUNT care sint instalate ca parte a modernizarii fregatelor MEKO australiene.

Bazandu-se pe scalabilitatea inerenta AESA, australienii se gandesc chiar la posibilitatea (indepartata, ce-i drept, in momentul de fata) de a inlocui antena PESA a radarelor Aegis SPY-1D instalate pe distrugatoarele din clasa Hobart, ca parte a unui viitor MLU.

De remarcat ca atat BMD-Flex cat si CEAFAR sint produse noi, derivate ale unor sisteme navale, aflate la primele teste deci s-ar parea ca strategia Diehl este de a construi sistemul IRIS-T SLM folosind componente noi furnizate de jucatori mai mici, mai agili si poate mai inovatori, mai ales in privinta reducerii costurilor, decat furnizorii traditionali.

IRIS-T SLM este gandit ca un sistem suplimentar, cu cost redus, al viitorul sistem anti-aerian si anti-balistic german, asupra caruia nu s-a luat inca o decizie, pe masa fiind atat varianta probabila a achizitiei MEADS cat si cea de rezerva, reprezentata de Patriot.

Fata de concurenta europeana, SLM se incadreaza intre MICA VL si Aster 15, avand avantajul performantelor, in comparatie cu MICA, si al costului, fata de Aster.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Moartea domnului MEADS, episodul 4”

  1. “Fata de concurenta europeana, SLM se incadreaza intre MICA VL si Aster 15, avand avantajul performantelor, in comparatie cu MICA, si al costului, fata de Aster.” – as vrea sa stiu la ce performante te referi cand spui ca IRIS-T SLM are avantajul performantelor fata de MICA?
    Sunt multe de discutat aici.

    • admin says:

      MICA VL este un SHORAD cu raza maxima de pana la 20km.
      IRIS-T SLM este un MRAD cu raza maxima de 30km, testele confirmand deja in practica doborarea unor tinte aflate la mai mult de 20km distranta.
      Evident discutia e mai complicata (IRIS-T este deocamdata doar IR in timp ce MICA poate fi configurata RF sau IR) dar e destul clar ca cele doua sisteme sint de la inceput proiectate sa aiba performante diferite.

      • Mie sincer imi pare ca s-a forat producerea a 2 rachete destul de apropiate ca specificatii numai din mandrie nationala. Franta care vrea tot timpul sa fie altfel si Germania liderul de necontestat al proectului IRIS-T. MICA in estenta in duelul aerian este o racheta BVR cu raza de actiune ceva mai scurta decat omoloaga americana AIM 120 AMRAAM asa ca nu cred ca un boost-er nu o va putea duce la aceeasi raza de actiune ca si IRIS-T SLM-ul.
        Totusi la ora actuala vorbind strict de raza de actiune IRIS-T SLM are un mic avans.

        • admin says:

          In mare, MICA VL + booster = Aster. Exista diferente, in sensul ca Aster este mai agil in faza terminala dar in principiu tehnologia MICA a fost folosita ca baza pentru Aster, care a iesit mai performant dar si mai scump.
          MBDA nu ar avea un mare interes de a scoate o versiune a MICA cu raza extinsa, ar fi un concurent ieftin pentru Aster 15. Daca ne gandim ca scopul IRIS-T SLM a fost tocmai de a gasi o alternativa ieftina la PAC-3 iar MICA VL nu va putea fi adusa acolo din motive comerciale, ramane varianta ca germanii sa dezvolte singuri SLM. In plus, Diehl si MBDA sint companii separate, asa ca un pic de concurenta nu va omora pe nimeni. Eventual va impinge pretul Aster in jos, are de unde. Va fi interesant momentul cand germanii vor aduce si versiunea RF, practic va fi paritate tehnologica cu MICA.

  2. […] e vorba de versiunea terestra si vanzarea unui demonstrator fie cineva, undeva, modernizeaza cateva nave similare fregatelor […]

  3. […] e vorba de versiunea terestra si vanzarea unui demonstrator fie cineva, undeva, modernizeaza cateva nave similare fregatelor […]

  4. […] incepe sa intre in traditie ca luna testelor pentru IRIS-T. La exact un an de la precedenta sesiune, pe acelasi poligon Overberg din Africa de Sud s-au executat trei noi trageri asupra unor tinte […]

  5. […] T-Core nu este folosit doar ca suport pentru CMS-ul naval C-Flex, putand sa asigure inclusiv componenta de comanda si control a apararii anti-aeriene. Sistemul este folosit in cadrul DALLADS (Danish Army Low Level Air Defense System) pentru controlul lansatoarelor portabile Stinger si a fost integrat cu sistemul IRIS-T SLM, sub numele C3 BMD-Flex, functionalitatea sa fiind deja testata in poligon, experiment despre care am amintit aici. […]

  6. […] T-Core nu este folosit doar ca suport pentru CMS-ul naval C-Flex, putand sa asigure inclusiv componenta de comanda si control a apararii anti-aeriene. Sistemul este folosit in cadrul DALLADS (Danish Army Low Level Air Defense System) pentru controlul lansatoarelor portabile Stinger si a fost integrat cu sistemul IRIS-T SLM, sub numele C3 BMD-Flex, functionalitatea sa fiind deja testata in poligon, experiment despre care am amintit aici. […]