Pranksterii de serviciu sint mereu imprevizibili: dupa ce au sunat la toate usile vecinilor, luandu-i la rand pe finlandezi, baltici, suedezi (astia nu au raspuns fiindĀ in afara programului), britanici, turci, bulgari si romani, s-au gandit la o noua aroganta.
Au trecut cu cea mai bling-bling limuzina avuta la dispozitie pe strada bandei rivale, mergand incet, cu geamurile jos si muzica la maxim.
Versiunea ne-romantata a evenimentelor de la inceputul lunii Mai, mai precis cursul surpriza luat de gruparea portavionului rus Admiral Kuznetov in apropierea tarmului olandez, poate fi citita aici, rezumatul ar suna cam asa: in drum spre casa, la intoarcearea din Marea Mediterana, gruparea navala rusa nu a mai urmat ruta obisnuita, ocolind insulele britanice ci a scurtat drumul direct prin Canalul Manecii.
Conform uzantelor, gruparea a fost monitorizata de o nava britanica, insa la trecerea in Marea Nordului distrugatorul T45 HMS Dragon a cedat rolul de “umbra” olandezilor. Care si-au dat seama ca nu aveau nici o nava la dispozitie si pentru a nu se face complet de ras, au trimis un avion sa salveze ce se mai putea din onoarea sifonata de gazda prinsa nepregatita.
Daca la tancuri au renuntat de bunavoie sau macar e un fapt asumat, lipsa flotei de care olandezii sint atat de mandri e mai greu de scuzat, explicatiile batavilor indicand cunoscutele probleme de buget care au dus la restrangerea drastica a numarului de nave.
Daca rusii au vrut sa stie cum ar reactiona NATO la aparitia supriza a unei grupari ruse in Marea Nordului, acum au aflat si probabil nu au fost teribil de impresionati.
NATO pare sa se sprijine prea mult pe lista cu echipamente potential disponibile, nu in acelasi timp si spatiu, uitand ca pana la urma ce conteaza este concentrarea locala a fortelor.
Deocamdata zona costiera a Europei e un svaiter prin care doar cine nu vrea nu trece si asta e evident doar observand modul in care statele sudice (nu) fac fata armadei imigrantilor nord-africani, care din fericire nu au aviatie navala, submarine atomice si rachete de croaziera.
Fara flota americana care mai trimite nave in patrulare intre Spania si Romania, Europa de Sud chiar ar arata a sat fara caini. Mai nou se pare ca e si cazul partii de Nord a continentului.