Pentru a iesi din zona acelorasi idei vehiculate pana acum, o alta viziune asupra rezultatului pe termen scurt al crizei din Ucraina:
“Despite Turkey being the strongest regional ally, it’s very likely that Bucharest will become a major, if not the main, recipient of increased US support. In general, Romania is likely to firmly establish itself, due to the degradation of Ukraine, as a third power in the region after Russia and Turkey.” (De Adam Klus, sursa: neweasterneurope.eu)
Si un avertisment: “Now that Moscow’s military presence is no longer constrained by former legal agreements with the Ukrainian side, it can fully utilise the geostrategic potential of Crimea by implementing a broad spectrum of mutually reinforcing instruments. The Iskander surface-to-surface tactical ballistic missile, for example, with a 400 kilometre operational range, could cover the entire southern part of Ukraine – including important industrial cities like Odessa, Kryvyi Rih and Dnipropetrovsk, a large part of Moldova, the entire Romanian coastline and a significant part of the Turkish Black Sea coast. The surface-to-surface systems can be further complemented by long-range, anti-aircraft and anti-ship missiles providing a full spectrum of capability to strike ground targets, interdict maritime traffic and impose no-fly zones.” (Din aceeasi sursa)
Nu stiu in ce stadiu se afla amplasarea conductei submarine dar, daca au luat Crimeea, chiar nu ar avea rost sa vina cu conducta pe sub apa, de la Novorosiisk, cand costa mai ieftin sa vina cu ea pe uscat pana in Crimeea de unde sa faca subtraversarea marii spre bulgari.
Sau, si mai simplu, ocupa si sudul Ucrainei si vin cu teava pe uscat pana la Isaccea, traverseaza Romania prin conductele existente (adica fara aprobari si avize suplimentare) pana in Bulgaria si de acolo reiau traseul initial spre Austria.
Cred ca ideea rusilor e tocmai ca South Stream sa ocoleasca pe cat posibil Romania, asa cum North Stream ocoleste Polonia. Si aici nu pot decat sa le dau dreptate, nu ar fi intelept pentru ei sa dea Romaniei/Poloniei un instrument de presiune, asa cum a avut Ucraina.
Mai pe romaneste, daca noi vom continua sa ne facem ca ploua si noi nu avem de ce sa ne temem, cred ca am c…. steagul. Situatia devine maronie rau de tot, iar singura solutie este sa ne trezim din somnul periculos al indolentei si sa actionam in consecinta. Daca tot avem un cap asezat pe umeri, haideti stimati politicieni sa il si folosim la ceva productiv….nu numai la furtisaguri in interes personal sau de partid/grup. Romania trebuie sa se reinarmeze, iar industria militara romaneasca trebuie sa fie pilonul principal!
Cat timp nu vor fi fortati, nu vor face mare lucru.
Ei sint atenti doar la voturi si atat timp cat problema nu e de prea mare actualitate pentru majoritatea celor care voteaza… Ok, mai sint atenti si la furtisaguri.
Aici ar fi poate rolul MApN sa inceapa o campanie publica de informare despre situatia reala, poate vor reusi sa sensibilizeze pe unii si altii. Chiar ar fi interesant de imaginat clipuri care sa “zgandere” un pic publicul pe tema asta. Pana la urma trebuie “vanduta” populatiei ideea de dotare decenta a Armatei.