Oportunitati, episodul 8

Cat dai, atata face - Sursa: iraqimilitary.org

Cat dai, atata face – Sursa: iraqimilitary.org

Blestemele celor de la Moreni i-au lovit pe ucrainieni de le-au crapat tablele de rusine, dupa cum au constatat inspectorii irakieni.

Al treilea lot de circa 40 de bucati de transportoare BTR-4, dintr-un total de 420 comandate in 2009, a fost refuzat de irakieni dupa ce au fost descoperite probleme majore de calitate a asamblarii, transportul fiind intors in Ucraina. (Sursa: Jane’s)
Asta dupa ce si primele doua loturi au avut probleme tehnice, rezolvate insa in cele din urma.

Nu numai Irakul a avut experiente proaste cu ucrainienii, azerii refuzand la randul lor livrarea BTR-4 pe aceleasi motive, acestia chiar evaluand BTR-4 ca inferior unor versiuni de BTR-70 modernizate local.

De cealalta parte sint Kazakstanul si Thailanda, si ei cumparatori de BTR-uri ucrainiene, care nu par sa aiba aceleasi probleme sau au pretentii mai scazute.


Tinand cont de situatia interna din Ucraina, degradarea industriei militare va continua si asta pornind de la un standard destul de scazut, ucrainienii nefiind faimosi pentru standardele de calitate in productie. Un competitor mai putin pe piata transportoarelor blindate ieftine.

 

Ar fi momentul perfect pentru o vizita in Irak a reprezentantilor de la Moreni, de data asta poate sprijiniti si de oficiali romani.

Daca interesul irakienilor ar fi ferm si Saur-2 nu ar corespunde tuturor cerintelor, desi nu ar trebui sa fie mari diferente comparativ cu BTR-4, atunci ar fi un motiv foarte serios pentru urgentarea dezvoltarii TBT-ului.

Altfel programul TBT va continua ca si pana acum, tarandu-se fara vreo perspectiva clara, mai degraba departandu-se de momentul aparitiei prototipului decat avansand pe un calendar clar.  Avand in vedere ca nu au fost luate inca deciziile referitoare la componentele majore (de exemplu trenul de rulare), intervalul 2014-2015 anuntat initial pare nerealist.

Fara o comanda  interna ferma, singura sansa ar fi reprezentata de gasirea unor clienti externi, contractul irakian fiind inca o oportunitate de salvare. Sau inca o ocazie de ratat.

 

Both comments and pings are currently closed.

18 Responses to “Oportunitati, episodul 8”

  1. panzer says:

    sigur ratam ce-a de-a nu-stiu-cata sansa aparuta pe piata blindatelor sa ne exportam produsele…….

    • admin says:

      Speranta moare ultima, poate s-a schimbat ceva in ultima perioada desi, judecand doar pe baza experientelor trecute, s-ar putea sa ai dreptate.

  2. M.C says:

    Poate merg prea departe…da’ e posibil ca irakienii sa fi fost trimisi in ucraina asaaa, sa vada ce bine e de partea vestului?

    Cat despre oportunitate, tot vad pe la stiri, nu stiu cate milioane colo, altele colo, da’ nimic de Moreni…

    Dupa cum stim, pana si rusii au apelat la tehnologie din vest pentru armata lor pe cand tovarasii din ucraina vad ca raman clasici, BTR facelift…

    Ma intreb cum de polonezii si-au calcat mandria in picioare si nu au facut unu de-al lor, de la 0, si au luat Patria.

    • admin says:

      Cu siguranta ca toata lumea e cu ochii pe ce se intampla acum prin Ucraina, e proba de foc, la propriu.

      Nici de Moreni nu s-a auzit mai nimic dar nici de UMB, Mizil, Tohan, Aerostar sau Craiova (ceva esential, nu reparatii). De santierele navale am si uitat, desi T22 trebuie modernizate pana la urma.

      Cred ca tovarasii din Ucraina nu prea au bani de altceva, asa ca prefera sa faca ceea ce stiu si sa nu schimbe nimic prin partile esentiale, pe unde ar costa.

      Diferenta esentiala in cazul polonezilor e ca astia au sau cred ca au bani. In realitate si ei au trebuit sa amane sau chiar sa anuleze anumite programe insa pana la urma tot s-au ales cu niste lucruri noi: F-16, Rosomak, Spike, poate in viitor si M346. Au ales licenta de la Patria poate si pentru ca Saur-ii lor nu erau prea reusiti, au ramas doar in stadiul de prototipuri. Din nou banii au facut diferenta, putand sa plaseze o comanda serioasa cu transfer de licenta. Daca Romania intentioneaza sa cumpere tot cate 10-15 bucati la fiecare 3-4 ani, putem sa uitam de licente sau transfer de tehnologie.

      Nu inseamna ca alegerea polonezilor se potriveste si Romaniei, poate ca TBT-ul va iesi totusi intr-un final si nu va trebui sa fie luata o licenta (care costa si ea, nu e gratis) sau mai rau, direct import a la Piranha.

  3. Rogue says:

    Si eu cred ca ar trebuii avute in vedere oportunitatile care situatia din Ucraina ni le poate aduce. Nu ar trebuii sa renuntam la capacitatile de productie a transportoarelor (TBT-ul produs in tara) poate chiar si tancurilor. Si elicoptere mutirol transport/atac cred ca vor fi mai cerute acum asa ca Puma ar trebuii modernizat putin.

    Alte oportunitati ar fi asimilarea, dezvoltarea si producerea de munitii ghidate si drone:

    ..campania libiană a arătat o serie de vulnerabilități operaționale și de planificare. În pofida superiorității numerice și tehnologice covârșitoare împotriva unui inamic slab dotat militar, coaliția s-a confruntat cu penurii de muniție și armament în mai multe zone. Multe misiuni nu au putut fi îndeplinite și susținute fără asistența substanțială a SUA. În viitor, aliații europeni din NATO trebuie să acorde o atenție mai mare unor capabilități precum munițiile cu ghidare precisă, supravegherea, alimentarea avioanelor, precum și misiuni cu drone. Totuși, date fiind restricțiile planificate și scăderea cheltuielilor militare în majoritatea țărilor membre NATO, ar putea fi dificil de găsit aliați importanți care să facă aceste investiții necesare.

    • admin says:

      Capacitatile de fabricatie pentru transportoare, tancuri, elicoptere sau rachete VSHORAD stau nefolosite si e doar o problema de timp pana cand repornirea lor nu va mai fi fezabila si se va pune problema alegerii intre import si o reutilare completa foarte costisitoare.
      Din pacate nu exista prea multa transparenta in ceea ce priveste planurile de investitii pe termen scurt/mediu ale MApN/Romarm, daca ele exista, deci nu prea stim ce se intentioneaza de fapt si pe ce capacitati se va miza in viitor.

      UAV-urile si munitiile ghidate ar fi intr-adevar o nisa interesanta dar dupa niste ani in care s-au incercat diverse variante de drone, de exemplu, tot nu exista ceva operational. Din nou, nu pare sa existe un efort concentrat ci doar proiecte punctuale care se lovesc de lipsa finantarii.

      In cazul munitiilor ghidate: conform producatorului, STAR-80L foloseste un senzor similar bombelor de aviatie ghidate IR aflate inclusiv in dotarea Romaniei deci nu ar fi imposibila re-adaptarea lui la destinatia originala, eventual adoptarea unui kit de aripi si a unui motor cu combustibil solid, un minim de elemente pentru o bomba ghidata moderna functionala. Cu siguranta posibilitatea a fost evaluata deja, nu cred ca venim cu idei noi si totusi nu s-a facut nimic in mod practic.

      • Rogue says:

        Ar trebuii urmate 2 directii:
        -crearea/asimilarea unui kit care sa transforme munitia clasica in ‘inteligenta/ghidata’;
        -dezvolatarea unor munitii ghidate ieftine care sa fie folosite impotriva unui adversar care nu dispune de mijloace sofisticate de bruiaj. Sigur nu va avea avea rezistenta deosebita la el dar va fi ieftina (nu dai +100k euro pe o racheta ci 10k-20k).

        STAR80L este un bun inceput ar trebuii cumparata de armata si creata o tureta cu o mitraliera si cateva astfel de rahete pt. a sporii puterea de foc.
        Sunt curios daca nu cumva s-ar putea pune si pe TAB-uri cu modificari minime, poate chiar antiblindaj (pe wiki un S8 ar penetra 400mm).

        • admin says:

          Totul costa si deocamdata MApN-ul nu s-a aratat dispus sa contribuie la dezvoltare, deci daca vor fi facute vreodata, se va apela la fondurile proprii ale fiecarei fabrici sau Romarm, care sint anemice. Nu au nici cifre de afaceri si profituri mari, sa poti spera ca vor acumula capital propriu.

          Cat despre STAR-80L, din nou MApN-ul nu a fost interesat de achizitie. Producatorul poate sa propuna multe variante, in functie de cerinte, dar daca nu este interes din partea cumparatorului, e degeaba.
          A fost conceputa de la inceput ca o arma impotriva tintelor “usoare”, pentru o crestere serioasa a puterii de penetrare banuiesc ca trebuie crescut diametrul, deci o racheta noua. Din nou, ar renta daca ar exista interes concret, adica bani pe masa.

  4. Cezar says:

    Pai eu cred ca ‘Saurii’ nostri sunt mai buni decat ce aveau polonezii, tocmai de aia cred ca putem sa facem transportoare blindate si tancuri doar prin colaborari ale industriei noastre cu parteneri straini, nu ne trebuiesc licente. Ramane doar sa vedem cat de mult vor presa americanii pe noi sa faecm….si cat de mult se va degrada situatia in Ukraina si poate in Moldova. La o privire mai atenta, se pare ca americanii chiar vor sa ne ajute sa le putem tine piept rusilor in zona, alaturi de turci si polonezi. Poate da Dumnezeu si ne schimbam mentalitatea asta de fraieri. Presa specula ca seful pentagonului va pune pe tapet niscai proiecte militare pentru noi(probabil si cu finantare) si vor face inventarierea necesarului echipamentelor MAPN-ului. Cred ca la orizontul a 2, poate 3 ani…ar trebui sa se vada foarte bine rezultatele actualului context geopolitic. Asa cum am mai spus-o, important pentru noi este ca in aceasta ecuatie, este sa reusim sa ne relansam propria industrie militara! Lucrul asta este imperios necesar…..

    • admin says:

      Americanii dau cate ceva insa nu baga si in traista.
      Un mesaj care nu a primit multa atentie in presa e ca Romania trebuie sa-si onoreze angajamentele si sa aloce cel putin 2% pentru Aparare. Si asta nu din 2016-2017 cum se pomite ci acum, anul asta. Ca acum vrem ajutor de la americani, nu peste 3-4-5 ani. Stiu si ei (si noi) cum functioneaza promisiunile legate de bugetele viitoare. Daca nu se poate finaliza nici macar un program deja inceput, ma refer la TBT, nu prea avem cum sa defilam in rand cu polonezii si turcii. Intre ei, Romania e veriga slaba la momentul de fata.
      Dar poate ca vor fi si niste presiuni externe si, indiferent de mentalitate, ceva va trebui facut, destul de rapid.
      In privinta Moldovei de Est, nu cred ca avem timp sa steptam cativa ani, probabil rusii vor forta o rezolvare mult mai curand. Deocamdata asteapta alegerile dar daca le vor pierde atunci vor trece la actiuni mai serioase.

  5. enzo says:

    ‘Merica! Fuck yeah! :))

    In iEuropa, americanii nu prea au facut pomeni, au vandut mult dar nu au prea facut reduceri sau donatii decat asa simbolic. Ajutorul a mers in principal in Israel si partial Egipt.
    Problema cea mai mare cu ei este mentenanta, totul costa foarte mult si depinzi enorm de ei inclusiv la uleiuri si alte maruntisuri. Asta in cazul in care nu se hotarasc sa iti transfere complet tehnologia si productia pentru un anumit produs, lucru foarte greu de inchipuit in cazul Romaniei.
    Noi nu avem oamenii potriviti in functiile de decizie, prin urmare o sa pupam din nou maruntisuri si vechituri. Daca in domeniul high tech gen aviatie de vanatoare nu prea avem sanse, in ceea ce priveste vehiculele militare am putea face o figura destul de buna. Saur pare destul de potent, cu unele mici modificari prin partile esentiale ar putea fi o masina “adevarata”. La tancuri lucrurile sunt putin mai complicate dar nu cred ca nu ar fi posibil sa producem ceva destul de bun, daca am avea oleaca de patriotism si nationalism acolo unde nu avem – factorii de decizie.
    In domeniul armelor usoare am facut si facem chestii de calitate foarte buna, problema este munitia aia de 2 lei. Trebuie facut ceva in aceasta privinta.

    • admin says:

      Pai sa fie ca in bancul cu scotianul la statia de alimentare: sa ne picure si noua,simbolic, de un rezervor plin.

      E interesant de remarcat ca au transferat totusi o parte din tehnologia pentru M1 Egiptului deci posibilitatea teoretica exista. La fel in cazul F-16, tehnologia pentru intretinere, cel putin, nu a fost nici o problema in cazul aliatilor europeni si unii s-au lipit chiar si de licenta (nu ca ar fi si cazul Romaniei, e vb doar de disponibilitatea din partea americana).

      Saur ar putea fi ceva mai mult decat decent, daca va avea zile (iar timpul este bani si aici e problema) iar cum s-a inceput cu versiunea M1 pentru TR-85 e destul de promitator, exista ceva idei foarte interesante acolo, cineva chiar a depus efort, pacat ca nu s-a continuat. Eterna problema a lucrurilor incepute si neterminate sau a lipsei de continuitate.

      Ref. la munitie, am inteles ca recent au fost facute unele investii si rezultatele au inceput sa apara, observandu-se o oarecare imbunatatire. Vom vedea daca va dura sau a fost doar un foc de paie. Pana la urma nu e chiar rocket science, insa trebuie un pic de spirit nemtesc/japonez/sud-coreean in urmarirea productiei si a calitatii materiei prime.

  6. enzo says:

    Dimineata asta iar am vazut armata hungara in actiune 😀
    Masini de teren de alea vechi rusesti GAZ’uri, mult mai mici decat un Duster, autobuse vechi totusi de marca… Mercedes. Ambulante si vehicule de teren Mercedes – alea vechi primite de la armata germana.
    Inclin sa cred ca nu doar noi avem nevoie de retehnologizare. Atata doar ca la noi se face mult mai mare caz din asta si s-ar putea sa fie bine, sa mai dea astia drumu la cate o fabrica gen Moreni macar asa de rusine.

    • admin says:

      Ce bine ar fi daca ar merge doar cu rusinea. Dar nu cred ca mai este cazul.

      Cat despre unguri, e usor sa fie relaxati cand sint la sute de km de locul actiunii, granita lor cu Ucraina e in regiunea cea mai pro-Vest si anti-Rusia, slabe sanse sa se intample ceva acolo, dar daca Ungaria ar fi fost ceva mai aproape de regiunea de Sud a Ucrainei sau de Baltici, probabil ar fi fost un pic mai stresati.

      • enzo says:

        Oricum sunt cat de cat stresati.
        Iesirile din cazarma sunt mai dese, antrenamente mai multe – gen alergat, marsaluit, exercitii de lupta corp la corp etc. etc.
        Pe langa asta se aud mai des boom’uri sonice. Problema e ca sunt mai in kkt decat noi in ceea ce priveste finantele. Banii sunt putini, atata doar ca sunt ceva mai civilizati decat noi.

        • admin says:

          Interesant de stiut, cel putin la nivel oficial au facut doar declaratii de sustinere a pozitiei Rusiei deci nu ar trebui sa fie/para nervosi.
          Insa intr-adevar, nu am auzit ca ungurii sa fi cumparat nimic nou in ultimul timp. E interesant de urmarit ce vor face cu tancurile lor, par a fi la un pas de a le trimite pe toate (cele care au ramas inca active) in conservare.
          O tara din Est, plata ca o farfurie, fara tancuri. Mai ramane sa puna un afis mare, in rusa: “Treceti pe aici”.

          • enzo says:

            Ce faci in camp cu niste tancuri destul de vechi?
            Adevarul e ca nu e chiar asa simplu cum pare 😀 :D.
            Tara nu e o campie pe care sa te plimbi hai hui, e o imensa mlastina asanata. Multe canale, multe locuri foarte joase si greu accesibile pentru vehicule blindate. Noroc cu autostrazile.
            Singurul loc unde sunt periculosi ungurii sunt loviturile pe la spate, in nici un conflict direct nu au sanse, nici nu prea au avut successuri de altfel. Propaganda, lobby, minciuni etc etc. Arsenalul bine-cunoscut.
            Stiu si eu destul de bine ca nu au ce sa faca in fata unui atac, asa ca pur si simplu nu se streseaza foarte tare.