Ageis

Type 052D - Sursa: jeffhead.com

Type 052D – Sursa: jeffhead.com

Daca imitatia este cea mai sincera forma de admiratie, atunci micul popor purtator de Adibasi se numara printre cei mai mari fani ai US Navy, asa cum demonstreaza ultima versiune (D) a clasei de distrugatoare Type 052 a PLAN.

Type 052D este cea mai recenta variatie dintr-o serie ce prezinta o evolutie remarcabila de la o arhitectura tipica “Est” la una aproape de nerecunoscut, daca nu am fi vazut niciodata originalul Burke.

Merita mentionat modul in care, prin pasi mici si desi, chinezii au reusit sa arda etapele obisnuite, fiind la suprafata similar cu abordarea adoptata de sud-coreeni si anume serii foarte mici, de doar cateva unitati, mai mult experimentale, urmate de o noua evolutie incrementala. Diferentele stau bineinteles in detalii.

Pe masura ce rezultatele cercetarilor deveneau disponibile (zvonurile indicand ca a fost nevoie de ceva timp pentru a traduce toata documentatia gasita intamplator pe serverele diversilor furnizori americani) echipamentele de provenienta sovietica erau inlocuite cu unele de origine (ne)sanatoasa dar buna si, acolo unde informatiile din prima sursa lipseau, se dadea frau liber imaginatiei proiectantilor, limitata doar de pozele ce indicau formele exterioare ale echipamentelor originale.

La inceput a fost Type 052(A), doua unitati lansate la mijlocul anilor ’90.  Cele doua lucruri de remarcat sint echiparea slaba raportata la tonaj (doar SHORAD – copie nelicentiata a Crotale) si al doilea catarg care ii da un aer foarte familiar:

Type 052 - Sursa: zh.wikipedia.org

Type 052 – Sursa: zh.wikipedia.org

 

Transformarile au inceput cu Type 052B, tot doua unitati insa construite 10 ani mai tarziu si avand un sistem cu raza medie de actiune de origine sovietica/ruseasca, bazat pe Buk:

Type 052B - Sursa: Wikipedia.org

Type 052B – Sursa: Wikipedia.org

 

In sfarsit, penultima versiune (C), cea mai numeroasa de pana acum,  beneficiind de un sistem anti-aerian cu raza lunga de actiune, HQ-9, bazat si el pe o imbinare a tehnologiei S-300P cu (din nou, conform unor zvonuri neconfirmate) Patriot PAC-2.

Type 052B - Sursa: Wikipedia.org

Type 052B – Sursa: Wikipedia.org

 

Type 052D a renuntat la lansatoarele verticale circulare, de tip sovietic, adoptand unele foarte asemanatoare cu Mk 41 iar antena ESA a radarului anti-aerian are acum o forma mai “avansata”.

Type 052D vs Type 052C - Sursa:  chinesemilitaryreview.blogspot.com

Type 052D vs Type 052C – Sursa: chinesemilitaryreview.blogspot.com

 

Ca o ultima observatie, CIWS-ul pare de asemenea destul de cunoscut…

FL-3000N CIWS - Sursa: jeffhead.com

FL-3000N CIWS – Sursa: jeffhead.com

 

Revenind la radarul ESA, elementul de noutate principal al noii versiuni, se cunosc putine detalii despre el insa e rezonabil de presupus ca este functional, semne de intrebare fiind ridicate doar de performantele sau fiabilitatea lui.

Clasa Kiev, din care 2 unitati au ajuns in China - Sursa: fas.org

Clasa Kiev, din care 2 unitati au ajuns in China – Sursa: fas.org

 

Aici ar trebui tinut cont si de experienta avuta cu radarele similare ale clasei Kiev, a caror dezvoltare pana la stadiul operational a durat mai mult decat oricine ar fi putut anticipa.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Ageis”

  1. Lucrand cu partenerii si colegii din China pot afrima ca nu sunt prea creativi baietii si din aceasta cauza vom tot gasi produse care sa semene cu cele vestice. Tehnologia chineza este inca la 10 ani sub cea vestica in domeniul electronicii civile si nu cred ca va excela nici la domeniul militar, testele la care supun ei tehnica lor sunt destul de subtiri ca sa nu spun ca unele produse sunt “ajutate sa treaca”. Cu toate aceastea nu ar trebui sa ne culcam pe o ureche si sa credem ca nimeni nu ne poate ajunte pe noi cei din NATO. Sa nu uitam ca SS 2NC Styx care doteaza Marasestiul sunt fabricate de China cu mult timp in urma….Romania de atunci nereusind nici macar achizitia de Harpoonsau Exocet ca sa nu mai vorbesc de NSM -ul mai nou sau Gabriel 5-ul.

    • admin says:

      Am avut experiente similare cu produsele chinezesti (adica cele proiectate in China, nu doar asamblate acolo dupa proiect si cu tehnologie de productie straina): in unele cazuri (putine, e drept) nu functioneaza aproape deloc, in sensul ca nu indeplinesc cerintele minime iar in altele, nu ating parametrii de performanta. Asta lasand la o parte criterii mai fine, gen fiabilitate, usurinta operarii, etc…
      Insa arunca sume enorme si extrem de mult efort dupa vanzare pentru a fixa problemele, adica exact invers fata de o firma vestica obisnuita. In cele din urma (si asta poate sa dureze destul de mult timp) reusesc sa aduca produsul la un nivel acceptabil. Trebuie insa sa ai foarte mult curaj sau motive extrem de puternice pentru a deveni primul client pentru tehnologie complexa made in China.
      Si asta in cazul clientilor externi care au alternative si pot pune presiune pe furnizorul chinez, in cazul PLAN sau al fortelor armate in general, probabil ca nu au aceeasi putere de negociere cu producatorii, ei sint oricum obligati sa cumpere cam ce li se da. De asta si eu mizez deocamdata pe alternativele occidentale, chinezii mai au de lucru. Dar cum stau pe un munte de bani si arunca cu ei in dezvoltare interna, exista sanse ca in 10-20 de ani lucrurile sa se schimbe. Deocamdata trebuie sa-i prinda pe rusi din urma.

  2. Oricum as paria pe original!
    Sunt convins ca o nava din aceeasi clasa a Japoniei, USA sau Corea de Sud sau alte tari NATO cu marina adevarata luate 1 vs. 1 sunt mai puternice si au sistemele mult mai stabile si mult mai rezistente la bruiaj.