Archive for July, 2014

Se aude ca… Episodul 16

RL-3DM ReUNION pe sasiu Tatra - Sursa: armadninoviny.cz

RL-3DM ReUNION pe sasiu Tatra – Sursa: armadninoviny.cz

Central-Europenii s-au apucat de construit radare.

Cehii si slovacii s-au inteles pentru dezvoltarea unui nou radar 3D de cercetare, cu raza medie.

Noua statie se numeste RL-3DM ReUNION, va fi produsa de un grup de companii condus de RETIA (Rep. Ceha) si este destinata sa inlocuiasca perechea P-37 si PRV-17 precum si P-19.

Cel mai probabil va fi un radar modern, de tip ESA, disponibil in doua versiuni: mobil, montat pe un sasiu Tatra si transportabil, sub forma unui container amplasat intr-o pozitie semi-fixa.

RL-3DM va avea o raza de actiune de 250 de km impotriva tintelor cu o suprafata radar echivalenta de 1m^2.

Continuare…

A Tale of Two Cities: Cugir si Radom, episodul 5

CZ P-07 - Sursa: cz-usa.com

CZ P-07 – Sursa: cz-usa.com

Cehii si polonezii au dat lovitura: Egiptul va cumpara inca un lot de 50,000 de pistoale CZ 75 P-07 dintr-un contract mamut de 129,000 de bucati.(Sursa: armadninoviny.cz)

P-07 devine astfel, la doar 5 ani de la aparitie, un mare succes al CZUB (Ceska Zbrojovka Uhersky Brod) si promite sa joace un rol important in reintoarcerea cehilor in prima liga a fabricantilor de armament usor.

CZ 75 a fost la vremea lui un model foarte reusit, probabil cel mai bun pistol produs in spatele Cortinei de Fier, acesta fiind copiat inclusiv de firme occidentale.

Chiar si pistolul Cugir Md 95/2000 are la baza modelul cehesc, acesta venind pe filiera italienilor de la Tanfoglio si a israelienilor de la IMI.

Noul model apartinand familiei CZ 75 are destul de putine in comun cu membrii mai vechi, liniile originalului fiind greu de recunoscut.

Continuare…

Extraordinar, episodul 12

Lansarea unei rachete anti-submarin rusesti, probabil RPK-2 Viyuga / SS-N-15 Starfish dintr-un tub lans-torpila (Sursa: LiveLeak.com)

O metoda inedita, care permite lansarea unor rachete ce ar necesita in mod obisnuit lansatoare verticale grele si voluminoase, de la bordul unor nave care sint fie prea mici fie lipsite prin constructie de asemenea instalatii .

Racheta-torpila are o incarcatura de lupta compusa dintr-o torpila usoara anti-submarin sau o bomba de adancime nucleara.

Ar fi maximum ce s-ar putea scoate din vechile lansatoare de torpile de 533mm, atat de comune pe navele de suprafata “tip Est”.

Dedicat Batalionului Infanterie Marina, episodul 2

 

In Delta Dunarii in locul Mekongului si cu UAV in locul elicopterului…

Continuare…

Globul de cristal, episodul 4

AGM-119B Penguin - Sursa: globalsecurity.org

AGM-119B Penguin – Sursa: globalsecurity.org

Intrebare la Radio Erevan: De ce nu au cumparat romanii rachete anti-nava lansate din elicopter?
Raspunsul redactiei: Pentru ca nu au gasit unele uzate.

Acum toate criteriile par a fi indeplinite: Australia s-a hotarat sa renunte la elicopterele Seasprite si rachetele Penguin in favoarea MH-60R si a dotarii navelor cu rachete anti-nava Harpoon. Penguin au devenit deci disponibile si, cum s-au dovedit destul de reusite, e de asteptat sa nu stea prea mult timp la oferta.

Primii cumparatori au aparut deja, neo-zeelandezii achizitionand 8 elicoptere SH-2G Super Seasprite , la pachet cu un numar mic de Penguin, fregatele lor ANZAC (Meko) dobandind pentru prima oara o arma anti-nava relativ moderna.

Continuare…

Dat in urmarire internationala

L-a vazut cineva? - Sursa: users.sch.gr/dlabaditis

L-a vazut cineva? – Sursa: users.sch.gr/dlabaditis

Un lansator singuratic, un echipaj care cerceteaza cu incapatanare un anumit sector si un avion civil care se intampla sa treaca exact pe acolo.

Cam asta ar fi povestea vanduta acum la pret de adevar, convenabila pana la un punct ambelor parti.

Atat timp cat toata lumea e convinsa de varianta asta, nu vor fi cautate si restul elementelor fara de care, in realitate, o baterie BUK nu ar fi functionala, cum ar fi de exemplu radarul de supraveghere.

Sau numai postul de comanda, presupunand insa o schema chiar mai complexa si o realizare tehnica cu atat mai remarcabila dar si un indiciu mai clar asupra originii sale.

 

 

 

Continuare…

Se aude ca… Episodul 15

Deocamdata cam golase dar problema e pe cale sa se rezolve - Sursa: saabgroup.com

Deocamdata cam golase dar problema e pe cale sa se rezolve – Sursa: saabgroup.com

Ungaria va incepe sa caute munitie aer-sol si echipamente conexe pentru Gripen-ii lor.

Cunoscuti pentru zgarcenia de care dau dovada atunci cand vine vorba de achizitiile de tehnica militara (judecata facuta dintr-o perspectiva normala, nu din cea a Romaniei) vecinii de la Vest au anuntat in cadrul Farnborough 2014 ca ar fi interesati de achizitia unor munitii ghidate laser si GPS precum si de echipament de comunicatie cu echipele FAC de la sol, contract ce ar urma sa fie derulat in 2015, cu operationalizare la inceputul lui 2016.

Conform Jane’s achizitia ar fi impusa de obligatiile avute de Ungaria in cadrul Grupului de Lupta al UE format din cele 4 state ce formeaza Grupul de la Visegrad.

Cel putin ungurii au identificat corect aparatele care vor executa misiunile de atac la sol, in cazul Romaniei nici macar asta nu e cunoscut, F-16 fiind destinate cu prioritate misiunilor de politie aeriana (adica rolul aer-sol va fi dezvoltat in mod simbolic sau deloc). Si decat fortarea IAR-99/MiG-21 Lancer in rolul asta, poate ar fi mai potrivita dezvoltarea in continuare a LAROM-ului.

NG… L-39NG

 

Cehii schimba motoarele platformei L-39 ca pe sosete: Ivchenko AI-25, Lotarev DV-2, Honeywell F124 si acum Williams FJ44-4.  Pentru ei nu pare a fi o mare problema trecerea la motoare complet diferite, atat timp cat sint printre cele mai avansate de pe piata. E si unul din secretele succesului lui L-39.

Un studiu de piata facut de Aero Vodochody indica existenta unor piete pentru aparate reactive de antrenament avansat ieftine in America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud-Est. Cehii se pregatesc sa le atace cu un mix format din L-159, ca varianta mai performanta dar mai scumpa si L-39NG, optiunea mai ieftina.  Producatorul ia astfel in considerare reinceperea productiei pentru L-39, abandonata in favoarea modelului mai nou L-59 si a succesorului L-159. Sursa: Jane’s 

Piata respectiva va fi accesibila doar celor care investesc, bineinteles.

Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 3

La o prima vedere familia GDLS Scout SV pare destinata a inlocui IFV-urile si vehiculele derivate ale armatei britanice insa in realitate gama de vehicule SV este deocamdata dedicata doar Cavaleriei, indeplinind toate rolurile de suport pentru principala misiune a acesteia: cercetarea/recunosterea prin lupta.

 

Scout SV va inlocui ca parte a programului FRES familia CVR(T) – Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked). Chiar si in conditiile subtierii bugetelor, misiunea Cavaleriei este considerata prea importanta pentru a restrange sau “rationaliza” numarul si tipul vehiculelor, britanicii ramanand un exemplu la acest capitol pentru restul lumii.
Tendinta lor este de a inlocui blindatele usoare CVR(T) – cu greutatea de circa 10 tone – cu unele mult mai grele, deci mai bine protejate, Scout SV fiind dimensionate la circa 42 de tone.

Continuare…

OPFOR: transformer

Trageri la malul marii cu SA-2 - Daca loveste vreo nava? - Sursa: Wikipedia.org

Trageri la malul marii cu SA-2 – Daca loveste vreo nava? – Sursa: Wikipedia.org

Personajul negativ de azi vine din anii ’50 si este unul dintre suspectii de serviciu, daca nu cumva vinovatul principal pentru aparitia Aegis si perfectionarea SM-2: Kh-22 / AS-4 Kitchen.

A reprezentat inceputul traditiei sovietice a rachetelor de croaziera anti-nava masive cu raza de actiune foarte lunga, supersonice, lansate de la bordul bombardierelor.

Kh-22 poate fi considerata acum drept primitiva insa, desi a fost urmata de cateva generatii de rachete de croaziera, este inca folosita de Rusia la bordul bombardierelor Tu-22M3, deci cu siguranta are ceva special.

Poate fi vorba de viteza de peste 4 Mach asigurata de motoarele racheta cu combustibil lichid sau de uriasa componenta de lupta in greutate de o tona, suficienta pentru a distruge majoritatea navelor lovite direct sau, in cazul inlocuirii cu un focos nuclear, a anihila un intreg grup de lupta.

Continuare…