In Delta Dunarii in locul Mekongului si cu UAV in locul elicopterului…
Royal Marines – Pe apa, pe pamant. Navele pe perna de aer – la fel.
In Delta Dunarii in locul Mekongului si cu UAV in locul elicopterului…
Royal Marines – Pe apa, pe pamant. Navele pe perna de aer – la fel.
Am avut si noi o scoala de nave pe perna de aer la ICEPRONAV Galati si cu sub influenta entuziasta a ing. Matei Kiraly. In acelasi timp USMC ar vrea sa renunte la hovercraft-uri in favoarea “bazdaganiei” din film.
https://www.youtube.com/watch?v=xuwR3nc7lhA
Navele pe perna de aer au dezavantajul ca-s zgomotoase si mari consumatoare de combustibil. Bazdagania din film in schimb e urata ca dracu’ dar probabil ca se va obisnui lumea si cu aratari de genul asta.
Bazdagania e ciudata rau, nu cred ca are viteza LCAC-ului asa ca ar face o greseala sa renunte la ele. Zic, nu dau cu paru’, ei stiu mai bine.
Oricum e o diferenta: USMC foloseste hovercraft-urile pentru transport in timp ce Royal Marines le foloseste in misiuni de lupta. In principiu ar fi interesant de explorat varianta britanicilor, Delta Dunarii ar fi mediul ideal pentru ele. S-ar putea iesi chiar si pe Marea Neagra, in functie de starea vremii.
Acum sint zgomotoase, e adevarat, dar tocmai aici ar fi o paine de mancat pentru INCAS, de exemplu, sa dezvolte o elice si un carenaj cu zgomot (mai) redus pentru hovercraft-uri. In privinta consumului, iar e adevarat, insa britanicii se lauda cu o generatie noua, care inlocuieste cu succes turbinele de gaze cu motoarele diesel. Aici termenul cheie e “cu succes”, pentru ca incercari s-au mai facut pana acum. Deci ar insemna posibilitatea reducerii consumului.
O a treia problema ar fi sarcina utila mai redusa fata de navele clasice dar la ceva va trebui renuntat in schimbul capacitatii amfibii.
O mica flota de nave pe perna de aer stationata in Delta, camuflate cum au fost monitoarele romanesti din WWII, ar fi un concept care merita explorat mai mult.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.314556895370657.1073742089.120257464800602&type=1
🙂
S-au facut mai multe modele, pe timpuri, insa a lipsit continuitatea. Au casat totul, fara sa incerce sa le inlocuiasca cu o generatie noua.
Altfel ar fi fost situatia daca s-ar fi incercat remedierea problemelor, care cu siguranta existau, fiind insa inerente inceputurilor. Poate runda urmatoare, desi prognoza nu e optimista.