Se da problema (alta decat cea de stabilitate emotionala):
Se gaseste solutia:
Se cunosc deja unele aliaje cobalt-crom care pot rezista la temperaturi inalte fara sa-si piarda proprietatile mecanice, cum ar fi rezistenta si duritatea. Tevi protejate cu o “captuseala” dintr-un asemenea aliaj pot fi gasite chiar si pentru M60, subiectul “testului” de mai sus insa au dezavantajul unei prelucrari dificile si costisitoare.
Noutatea vine din partea cercetatorilor Arsenalului Picatinny/ARDEC care au realizat un prototip al unei tevi de mitraliera fabricate dintr-un aliaj ce contine cobalt in proportie mai mare de 50%. Se ofera astfel o imbunatatire fata de componentele fabricate prin tehnologia actuala, ce presupune doar un strat de uzura din aliaj de cobalt.
Dar mai interesant decat procentul de cobalt folosit in aliaj, este procedeul prin care a fost fabricata teava, “flow forming” fiind o alternativa ultra-moderna forjarii la rece, foarte potrivita obiectelor cilindrice.
Si e folosita deja la scara industriala:
Pai noi cam suntem antrenati pe stil britanic, unde nu se prea face risipa de gloante…
Asa ca folosirea armelor in mod foc cu foc sau rafale scurte, mai ales in cazul AK-47/74, previne aparitia efectului de mai sus si nu mai este nevoie de uzinarea complexa 🙂
Ar fi bine sa fie asa dar sumele cheltuite pe cap de militar spun ca nu avem antrenamentul lor.
Oricum tehnologia asta e la capitolul SF pentru industria de aparare locala, deocamdata ei se chinuie sa inlocuiasca lemnul cu materiale plastice. Ziceu de ceva investitii, poate totusi reusesc ceva daca se misca repede, pana sa le fie taiate fondurile. daca nu, atunci tot in privati e speranta.
Oare cat de mult “se merita” si cam care este pretul produselor comparativ cu cele ‘clasice’ ?
La razboi conteaza extrem de mult capacitatea de a inlocui/produce armament, masiv si eficient.
Nu ca as fi impotriva progresului, atata doar ca trebuie sa ti-l si permiti.
Putin offtopic referitor la finantare: tot vad pe la stiri si prin ziare cate un evazionist cu sute de milioane sifonate. Eu nu inteleg cum dracu, pardon de expresie, statul nu este in stare sa rupa de la specimenele astea niste milioane sa le investeasca in productie sau macar in dotarea armatei.
Conteaza insa pe de alta parte pretul de la acest moment al oricarui produs reflecta mai mult conditiile din piata decat costul de productie efectiv. Este normal ca un procedeu sau aliaj “exotic” sa coste mai mult atunci cand este la inceput, pretul va scadea atunci cand se va produce in volume mari.
Referitor la flow forming ca procedeu de fabricatie a tevilor, are avantajul ca pierderile de material sint foarte mici si stresul suportat de material este mai uniform decat in cazul forjarii. Daca avantajele astea merita investitia, e de discutat.
Referitor la finantare, problema nu e lipsa banilor ci prioritatea acordata Apararii. Atunci cand se aloca doar in jurul a 1,5% e clar ca altele sint prioritatile actuale. Si daca s-ar recupera sumele datorate de evazionisti, tot un procent mizer ar ajunge la Armata. Solutia evidenta ar fi o prioritate mai mare a cheltuielilor militare in locul celor sociale. Si asta nu se poate…
Ca o paranteza legata de evazionisti: atunci cand taxele cresc si economia raporteaza si ea crestere dar sumele incasate sint mai mici sau se mentin constante, e clar ca ce creste in economie e zona “gri”. E de presupus ca poate fi adusa la lumina dar e destul de clar ca nu poate functiona in conditiile de acum, taxele fiind prea mari. Deci Guvernul are de ales intre a lasa evaziune mai mare si a raporta crestere economica sau de a incerca sa stranga bani la buget, caz in care ipoteticul succes va fi de scurta durata, pentru ca vor da faliment cam toti, si economia va raporta situatia reala, care e de scadere. Cum am zis, asta nu se poate…
PS. Scaderea taxelor e SF curat.
Tehnologiile astea inovatoare se justifica in momentul in care se pot sustine financiar si/sau fac diferenta pe campul de lupta.
In Romania sunt aproape sigur ca nu vom avea parte de investitii in domeniu decat la presiuni externe – venite de la americani in principal.
Atat timp cat vorbm de companii detinute de stat care produc in special tot pentru stat, investitia nu se justifica chiar daca banii ar exista, ceea ce nu e cazul. Oricum au alte probleme mai mari cu alte componente.
Ramane speranta in companiile private, poate mai interesate de eficienta productiei si de calitate, asta daca vor vinde pe piata privata. Daca vor vinde tot la stat, nu conteaza.
Pana la urma s-or plictisi si americanii sa tot incerce sa-i mane din spate, pana acum rezultatele au fost modeste.