Pe afara-i vopsit gardul…

…dar pe dinauntru Vz 58 nu seamana deloc cu AK-47.

 

Cumva cehii au reusit sa scape de standardul Pactului de la Varsovia si sa fabrice o arma complet diferita fata de AK-47.  Singura concesie a fost aspectul exterior, sa nu se raspandeasca zvonul ca sovieticii accepta dizidenti.

Desi interesant, mecanismul Vz 58 a fost abandonat pana la urma in favoarea unuia clasic, de inspiratie vestica, folosit la noua CZ 805 Bren.

Cehii au demonstrat cum e sa produci o arma diferita din punct de vedere mecanic si de o calitate a fabricatiei mai buna decat AK-ul, intr-o vreme cand nimeni altcineva din Est nu prea misca in front.

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Pe afara-i vopsit gardul…”

  1. […] vorbim de cehi, o solutie ar putea fi ceva echivalent mai vechiului prototip Vz 58 / CZ-2000 (Sursa Tehnomil.ro)? Pana la urma-urmei o arma de asalt, pe langa fiabilitatea si simplitatea in exploatare, trebuie […]

  2. enzo says:

    Frumos.
    Au fabricat multe chestii cehii si de calitate superioara, inclusiv MIG’uri, mai frumos lucrate decat cele rusesti.
    Romanii au cochetat cu procesul de fabricatie la AK, teava laminata la rece, mult mai rezistenta decat cele laminate clasic, la cald. Atata doar ca la noi munitia era destul de nasoala :).

    • admin says:

      Daca facem comparatia Tatra vs Roman, Skoda vs Dacia, AeroVod vs Craiova se vede o diferenta care se mentine inevitabil si la armele de foc. Poate traditia lucrului bine facut, care in Romania abia ce a aparut, ca a si fost distrusa dupa razboi.

      Tevile alea cromate ar fi si unul din putinele avantaje ale Cugir-ului in comparatie cu cei care inca ghintuiesc dupa procedeul mai vechi, cu brosa. Deocamdata sint in randul lumii “eficiente”, la capitolul asta. Sufera la capitolul urmaririi fabricatiei si nu par sa poata sa se desprinda de ce au invatat 60 de ani. Poate cu un partener strain altfel ar sta situatia.

      • enzo says:

        Daca bine imi amintesc, nemtii au anexat Cehia pentru ca li se parea ca le apartine si e plina de nemti. Nu greseau prea mult la partea cu “plina de nemti”. Parca Skoda era cel mai mare complex industrial de pe continentul european la un moment dat…
        Deci traditie la superlativ. Nici la noi nu ar fi fost prea rau daca ajungeau oamenii potriviti la locul potrivit. Strategia a fost destul de buna in trecut, implementarea a pornit bine dar s-a terminat prost.

        • admin says:

          Cred ca in inca 10-15 ani Skoda ar fi avut concurenta serioasa de la Uzinele Resita si Malaxa, cel putin pe piata romaneasca daca nu cumva si in zona. S-a terminat abrupt si foarte prost. Insa trebuie sa dai credit cehilor, au stiut chiar si in timpul ocupatiei sovietice sa faca lucruri bune.

          • enzo says:

            Obiceiurile vechi, ca sunt bune sau rele, se uita greu.

            • admin says:

              Exact, cred ca atunci cand sint bune se cheama “traditii” iar cand sint proaste, “naravuri”. Insa nevoia te dezvata. Se zice ca schimbarea nu e obligatorie, supravietuirea fiind optionala.

  3. Razvan Mihaeanu says:

    Soldatii cehi mai sunt inca dotati cu aceasta “complicatiune”? 🙂

    • admin says:

      Deocamdata, pana cand or sa introduca CZ 805. Ar mai fi si slovacii care se gandesc tot la CZ 805. Dupa care or sa inunde piata armelor SH sau convertite semiautomat cu ceva similar AK-ului dar mai bine finisat. Timpuri grele…

  4. […] care copiaza aspectul exterior al AK-ului cu deosebiri importante la mecanica interna: Type 81. Fata de Vz 58 insa, arma chinezeasca chiar isi are originile in proiectul […]