Archive for September, 2014

La altii se poate, episodul 9

 

Mult mai multe detalii, inclusiv tehnice, pe canalul Youtube al ICON Aircraft.

Prezentarea de marketing este excelenta, usor exagerata dar asa-i moda pe acolo si arata cam ce se intampla cand idei aparent simple cresc intr-o cultura antreprenoriala fara egal in lume.

In acest timp, versiunea romaneasca este complet ignorata. Poate arunca cineva un ochi peste gard si se trezeste.

So you wanna…

L118 si Puma - Sursa: army-guide.com

L118 si Puma – Sursa: army-guide.com

…buy howitzers.

E de notorietate intentia MApN de a achizitiona o cantitate simbolica de obuziere in calibrele standard NATO 155mm si 105mm.

Daca in privinta 155mm miscarea este binevenita si demult asteptata, in legatura cu 105mm exista niste semne de intrebare.

Pentru a incepe controversa cu o generalizare provocatoare: 105mm este un dinozaur, un calibru pe cale de disparitie in armatele moderne aliniate la standardul NATO, situatie relativ similara cu 122mm al blocului Est. Ca o paranteza, includerea Romaniei la capitolul armate moderne este mai mult pentru a avea o baza de discutie.

Si acum nuantarea: obuzierele de 105mm sint inca folosite cu succes chiar si de cele mai puternice state ale Aliantei in roluri de nisa, acolo unde greutatea redusa si manevrabilitate usoara sint cei mai importanti factori, acceptandu-se o bataie maxima si un efect la tinta mai reduse in comparatie cu fratii mai mari, de 155mm.

Sau cel putin asta era situatia pana de curand, in ultimul timp aparand o noua categorie de obuziere ultra-usoare de 155mm care concureaza cu destul succes mai vechile 105mm la capitolul greutate si le depasesc la celelalte capitole, cu exceptia pretului de achizitie.

Continuare…

Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47, episodul 4

Rusii sint pe drumul cel bun: au trecut de faza negarii si au ajuns sa accepte ca platforma AK are din conceptie unele probleme.
Deocamdata solutiile sint punctuale, evitandu-se pe cat posibil modificarea esentiala a proiectului de baza. In episodul de astazi: un capac articulat, frezat din aluminiu (tehnologie de fabricatie scumpa, de origine imperialist-capitalista).

 

Nu doar metodele de fabricatie sint copiate de la capitalisti ci si cele de distributie, kitul de instalare fiind disponibil pe piata civila.

Idee simpla, incercata si de altii inaintea lor, constructie solida si orientare clara spre piata privata, pe scurt rusii au mai gasit o metoda sa castige niste dolari de pe urma AK.

OPFOR: Winter is coming

AntiSmerch

Primele variante ale rachetelor MLRS - Sursa: designation-systems.net

Primele variante ale rachetelor MLRS – Sursa: designation-systems.net

Cu o raza de actiune maxima de 90 de km, lansatorul de rachete de artilerie rusesc detinea un avantaj pretios in fata sistemelor similare occidentale, cel mai bine reprezentate de standardul NATO M270.

Nu mai este cazul in acest moment: dupa ce GMLRS a impins raza de actiune maxima a M270 de la cei 45 de km ai modelului de baza la 70 de km, noua varianta GMLRS+ aduce un plus de 50 de km pentru un total de 120 de km.

GMLRS+ a fost testat cu succes in 2011, incredibila crestere a performantelor fiind demonstrata in practica.

Cum au reusit Lockheed Martin (producatorul rachetelor) si mai ales Aerojet (producatorul motorului racheta) sa depaseasca super-greul Smerch de 300mm fara sa creasca diametrul M270 (doar 227mm) este deocamdata un mic mister.

Comunicatul de presa este formulat special pentru a intretine speculatiile, nici nu confirma dar nici nu infirma explicatia cea mai facila, cresterea cantitatii de combustibil in dauna incarcaturii de lupta:

Continuare…

Oportunitati, episodul 10

Sky Bow TK-3 - Sursa: defensenews.com

Sky Bow TK-3 – Sursa: defensenews.com

O veste buna si doua rele: Taiwanul isi va retrage bateriile de rachete anti-aeriene HAWK in 2015, acestea urmand sa fie inlocuite cu TK-3 (Sky Bow).

Veste buna mai ales pentru ei dar si pentru altii care ar fi in cautare de echipament de genul asta. Completarea stocurilor de HAWK, asa depasite cum sint, ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania.

Prima veste proasta: e o mare necunoscuta cat de functionale mai sint HAWK-urile taiwanzilor, acestia avand mari probleme cu intretinerea rachetelor antiaeriene in general, unul din cele mai mari exercitii desfasurate in insula in ultimii ani (2011) fiind soldat cu un esec jenant, o parte a rachetelor (nu e clar daca printre ele au fost si HAWK) nefunctionand.

A doua: relatiile Romaniei cu Taiwanul sint puse in umbra de cele pretins privilegiate cu imensul lor vecin, Romania curtand intens China in diferite proiecte de infrastructura, fara mari scuccese pana acum. E de asteptat sa nu existe tentative de cooperare cu ceea ce China considera a fi o provincie rebela, cu un guvern ilegitim.

Sint sanse infime de a profita de oportunitatea asta deci inca o ratare de adaugat pe lista.

Cavaleria zburatoare revine

US  Army TRADOC - Sursa: wikipedia.org

US Army TRADOC – Sursa: wikipedia.org

Exact la timp pentru o continuare a episodului precedent, altii care se gandesc la aceeasi idee: “We desperately need to move back into the air-landing force rolear parea ca zice US Army.

Este semnalul pentru inceperea dezvoltarii a trei noi tipuri de vehicule destinate trupelor aeropurtate: ULCV (ultra-lightweight combat vehicle) , LRV (light reconnaissance vehicle) si MPF (mobile protected firepower).

ULCV va avea o greutate in jur de 2 tone (alimentat dar fara incarcatura), o capacitate de transport de 9 militari (maxim 1,5 tone) si blindaj minimal, cel mai probabil complet absent.

Unul dintre concurentii confirmati a lua parte la competitie este Flyer Gen III al General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, construit pe baza Flyer-72 ALSV, castigator al competiei similare GMV 1.1 (Ground Mobility Vehicles) tinuta de SOCOM.

Continuare…

OPFOR: cavaleria zburatoare

Primul Contact pe care cei ghinionisti il au cu emisarii mai putin politicosi ai vecinului din ce in ce mai apropiat de la Rasarit, se face cel mai probabil cu unul din echipamentele simbol ale VDV: BMD-2.

 

Desi exista versiuni mai moderne de IFV-uri aeropurtate in serviciul Rusiei, BMD-2 are cele mai mari sanse de a se rataci prin viitoarele noi teritorii rusesti, judecand prin prisma numarului mare de unitati aflate in dotare.

O clasa aparte de masini de lupta, BMD are putini corespondenti in lume, poate doar partial britanicul CVR(T) dar mai ales chinezul ZBD-03 (Type 03).

Ca si BMD, ZBD-03 este destinat trupelor aeropurtate, putand fi desantat din avioanele de transport ale PLA.

Continuare…

Masini grele

Sezatoare, episodul 7

RPG-30 - Sursa: wired.com

RPG-30 – Sursa: wired.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed..

Razboiul anti-blindate se dezvolta intr-o noua directie: odata cu raspandirea sistemelor hard-kill (Arena, Trophy, AMAP-ADS, etc..) au inceput sa apara si contra-masurile.

Deocamdata solutiile sint la un nivel relativ rudimentar, cum este cazul RPG-30 care foloseste un proiectil precursor pe post de “momeala”, lansat dintr-un tub separat, proiectat sa declanseze sistemul de protectie inaintea grenadei reactive.
Proiectantii rusi spera ca asa s-ar crea o bresa virtuala prin care incarcatura tandem de 105mm ar avea ceva sanse sa puna probleme unui blindat modern. Dupa cum cere traditia, RPG-30 va fi probabil exportat pentru teste reale in Gaza sau Liban.  Deocamdata in zona asta Trophy conduce in fata RPG-29 cu cateva interceptari reusite.

Amenintarea RPG-30 e insa destul de reala si au aparut deja contra-contra-masurile: munitii tip AHEAD, multi-shot precum si radare capabile sa discrimineze mai bine intre doua proiectile ce zboara separate de o distanta mica.

Daca istoria razboiului electronic are vreo relevanta atunci urmatorul nivel ar fi aparitia unor metode de bruiaj a sistemelor hard-kill in mod activ sau pasiv.  Undeva in Rusia cineva se gandeste la un proiectil precursor capabil sa lanseze chaff…