Nu incape comparatie intre flota de submarine romanesti din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si cea de acum, cele trei submarine functionale de atunci, dintre care doua asamblate local (atunci se putea, ce vremuri!), fiind evident net superioare celui neoperational de acum, dar macar ideea de a avea o flota de submarine conventionale inca mai exista.
Ce a disparut intre timp este conceptul, demonstrat cu succes in practica, de submarine de buzunar, capabile de a opera in apropierea tarmului si destinate protectiei porturilor si instalatiilor litorale.
Un episod mai putin cunoscut este legat de flota de mini-submarine italiene CB care a operat in Marea Neagra, mai intai ca parte a unui grup de lupta dislocat aici de Regia Marina (Marina Italiana), dupa armistitiul italian din 1943 fiind transferate Romaniei.
Mini-submarinele erau dedicate misiunilor anti-submarin si protectiei instalatiilor portuare, aveau un deplasament de doar 44 de tone, un echipaj de 4 oameni, armament ofensiv compus din doua torpile in tuburi exterioare si propulsie diesel-electrica.