Archive for October, 2014

Print sau cersetor?

M1117 bulgar - Sursa: Wikipedia.org

M1117 bulgar – Sursa: Wikipedia.org

Bulgaria se va dota cu inca 10 vehicule blindate M1117 Guardian ASV produse de Textron Systems, care se vor adauga celor 7 aflate deja in serviciu.

Este neclar daca e vorba de o achizitie sau de o donatie, lucrurile variind in functie de sursa:

Daca Jane’s spune, oarecum interpretabil, ca: “The US Foreign Military Sales contract also includes the supply to Bulgaria of related fielding hardware and technical services.

Ambasada SUA din Bulgaria afirma insa altceva: “At the request of the Bulgarian side, the U.S. will provide 10 Textron Guardian vehicles for the Bulgarian military contingent in Afghanistan, which will be delivered to the troops in Afghanistan in the second half of 2014. The donation includes nine Guardian troop-carrying vehicles and an ambulance at a total cost of USD 25.6 M.” … “Bulgarian experts will be responsible for the service and maintenance of the donated equipment without the need for additional financial resources from the Ministry of Defense budget.

Au dat vecinii de la Sud de Dunare de bani pentru inarmare sau sint si ei doar niste cersetori care isi asteapta randul la o supa calda?

Sau poate nici una, nici alta: “The armoured personnel vehicles will be used in the NATO mission Resolute Support in Afghanistan. Earlier this week Bulgaria’s government decided to terminate the country’s participation in the International Security Assistance Force (ISAF) operation and send 110 members of Bulgaria’s armed forces to take part in Resolute Support.” (Sursa: infobalkans.com)

Nimic nu e mai scump decat ceea ce primesti gratis.

Lunetistii de cartier

Ucraina: dupa blocurile gri sta un luptator de cartier fluturand o carabina civila - Sursa: forgottenweapons.com

Ucraina: dupa blocurile gri sta un luptator de cartier fluturand o carabina civila – Sursa: forgottenweapons.com

E usor sa cauti masura lunetistului modern in recordurile de distanta stabilite in Afganistan de militarii NATO, in cazurile relativ bine documentate sau de oponentii lor, detaliile exacte fiind in cazul lor mai neclare.

La fel de facil atrag atentia loviturile reusite in conditii extreme, cum ar fi cele executate in mediul marin, mult mai pretentioase.

Dar, cu putine exceptii, in cazurile de mai sus e vorba mai mult de calitatile de tragator de elita, necesare dar nu si suficiente.  E mult mai dificil de apreciat modul in care lunetistul se adapteaza terenului si il foloseste pentru a domina un inamic superior numeric.

Un exemplu foarte bun poate fi gasit in mediul urban, devenit in ultimii 20 de ani locul predominat de desfasurare a conflictelor de mai mica sau mai mare intensitate.

Dificultatea cu care Rusia a reusit sa invinga rezistenta cecena e deja cunoscuta, luptele din Groznai fiind un exemplu perfect cum o forta mai mica dar mai bine motivata si, intr-o oarecare masura, mai eficient organizata si condusa, poate bloca un timp indelungat un adversar mai numeros.

RPG-urile au constituit “semnatura” rebelilor ceceni, fiind armele cu impactul cel mai devastator asupra fortelor blindate rusesti insa din punct de vedere psihologic un efect la fel de important l-au avut lunetistii ceceni.

Continuare…

Cu ce vom inlocui, definitiv, Maliutka?

MBDA ar miza pe rachete antitanc ieftine, reutilizand tehnologiile clasice avute deja la dispozitie ce au nevoie de investitii mici pentru modernizare.

In epoca rachetelor inteligente, fire-and-forget si man-in-the-loop, firma franceza incearca sa acapareze un segment de piata important, cel al rachetelor mai putin sofisticate si mai ieftine, dezvoltand in continuare un clasic al anilor ’70, Milan.

MBDA a anuntat testarea cu succes a unei noi versiuni, ER, cu raza de actiune si efect la tinta marite, versiune produsa in principal pentru dotarea Frantei si a Indiei dar care si-ar fi gasit si alti trei clienti.

Piata vestica a modernizarii Milan a parut a fi la un moment dat in dificultate, statele ce isi permiteau inlocuirea vechilor generatii optand in general intre Javelin si Spike. Nu este exclus ca, in contextul crizei economice, preferinta sa se schimbe in favoarea modernizarii dotarii actuale.

Ar mai fi o serie de utilizatori actuali ai Milan care nu si-ar fi permis oricum achizitionarea de rachete de ultima generatie precum si noii membrii NATO, care au chiar mai putine optiuni, colaborarea cu furnizorii rusi in vederea modernizarii armamentului sovietic fiind exclusa.

In aceasta situatie orientarea spre colaborarea cu producatorii vestici este destul de logica si este cunoscuta tentativa Romaniei de a moderniza Maliutka cu un transplant de tehnologie de la Milan 2T. Hibridul Maliutka-Milan ar fi beneficiat de tehnologie actualizata, racheta franceza fiind rezultatul unor modernizari succesive, menite a tine pasul cu dezvoltarea tehnologiei blindatelor Tratatului de la Varsovia.

Continuare…

Discret, episodul 4

RO-NET - Sursa: agromonitor.ro

RO-NET – Sursa: agromonitor.ro

Romania a primit finantare din partea Comisiei Europene pentru construirea unor retele de acces la Internet, de mare viteza , in unele zone “defavorizate” pana acum (si) din acest punct de vedere.

Ar trebui sa fie o veste buna dar, ca de obicei, diavolul se ascunde in detalii.

Conform Hotnews, de construirea si operarea retelelor se va ocupa Telekom Romania ( apartinand Romtelecom si Cosmote) iar furnizorul echipamentelor va fi Huawei.

Cum spuneam in episodul precedent, Huawei este suspectata de a facilita accesul guvernului chinez la datele transmise prin echipamentele sale.

Acuzatiile, care au fost vehiculate in soapta de foarte mult timp, au devenit publice in ultima perioada, guvernele SUA, Marii Britanii, Canadei sau Australiei avand cate ceva de spus (si nu de bine) atunci cand a fost vorba ca operatori nationali sa cumpere echipamente de comunicatii chinezesti. Statele respective chiar vorbesc in cunostiinta de cauza, ele operand vasta retea de ascultare a NSA si cunoscand din experienta proprie modul in care se pot face interceptarile precum si implicatiile acestora si ne dorind concurenta din partea asiaticilor.

Continuare…

Sezatoare, episodul 10

ZB530 - Sursa: guns.wikia.com

ZB530 – Sursa: guns.wikia.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Exercitiu tip “what-if”: cum ar fi aratat dotarea cu armament usor a Romaniei postbelice daca, printr-o minune, s-ar fi evitat sovietizarea si in directia asta?

Asa cum am aratat deja aici, nu e nevoie de a imagina un scenariu finlandez, chiar si unii membrii ai Tratatului de la Varsovia reusind sa se eschiveze de la adoptarea echipamentului standard rusesc.

Care ar fi fost alternativa la familia AK / RPK / PKM avuta de Romania, stiindu-se faptul ca industria locala de profil, desi prinsese ceva avant in timpul razboiului, nu era totusi la acelasi nivel cu cea a Cehoslovaciei si, din cauza izolarii politice, e greu de crezut ca s-ar fi putut obtine licente din Vest?

Un bun punct de plecare ar fi fost o arma cu potential in mare parte risipit, produsa la Cugir dupa licenta cehoslovaca, ZB-30.

Continuare…

Optiuni

MiG-urile Lancer nu vor fi inlocuite de F-16 la paritate, cel putin deocamdata, asta pentru a folosi o formulare optimista.
Chiar si luand in considerare retragerile din activitate, la un moment dat tot vor fi mai multi piloti decat avioane multirol.

O supapa ar fi  aviatia de transport dar si acolo numarul de aeronave este limitat.

Intre a zbura pe un avion de transport si a fi consemnat la sol, pe un simulator, cu ceva sanse de a prinde niste ore pe Soim, alternativa urmatoare nu mai pare chiar asa de rea:

Stalingrad versiunea 2014

Cate ceva din tacticile folosite de israelieni in Gaza contra Hamas.

Si motivul pentru care M72 LAW are inca succes, Israelul tocmai lansand o noua comanda desi produce propriile lansatoare de rachete portabile.

La altii se poate, episodul 10

Fateh, noua arma de asalt iraniana - Sursa: defence.pk

Fateh, noua arma de asalt iraniana – Sursa: defence.pk

Intoarcerea de la experimentul bullpup la formula clasica sau cel putin folosirea lor in paralel este o moda ce prinde ceva tractiune, tonul fiind dat de chinezi, care au ajuns sa fie si ei copiati admirati sincer de unii clienti de-ai lor, in cazul de fata iranienii.

Pana la acest moment Iranul folosea pusti de asalt G3, fabricate sub licenta germana HK (7.62mm NATO) si KL-7.62 (7,62x39mm), o copie fara licenta a Type-56 chinezesti, la randul sau o clona a AK/AKM.

Prima tentativa de trecere la calibrul redus s-a facut prin adoptarea tot a unui produs chinezesc Norinco CQ, de data sub licenta ca S-5.56, clona fara prea mare succes a AR-15 si care a intrat in dotare in numar redus.

O a doua incercare a fost modificarea S-5.56 ca bullpup, sub numele de KH-2002 Khaybar, urmand intr-un fel exemplul chinezilor care au trecut la formula bullpup cu un model complet nou, QBZ-95.

Continuare…

Cu ce vom inlocui batranul P-18, episodul 2

TPS-77 - Sursa: Lockheed Martin

TPS-77 – Sursa: Lockheed Martin

sau cum a fost luat TPS-77 la pila.

Asa cum remarcam in episodul precedent, Lockheed Martin TPS-77, unul dintre principalii favoriti pentru inlocuirea P-18, se potriveste perfect cerintelor RFI-ului emis de ACTTM pentru radarele mobile cu raza lunga de actiune.

Cu exceptia mobilitatii, RFI-ul specificand ca sistemul sa fie transportabil de un singur C-130 in timp ce brosura producatorului indica un minim necesar de doua asemenea avioane.

De atunci lucrurile s-au rezolvat: brosura problema a disparut de pe site-ul LM, in locul ei aparand una noua care la intrebarea tip Radio Ereven “De cate C-130 e nevoie pentru a transporta un TPS-77?” raspunde scurt si hotarat: “Da”.

Continuare…

Daca Mos Craciun ar fi inrolat

Cam asa ar arata Ajunul: obuziere de 105mm…

 

Transportoare 8×8…

Continuare…