Pasaj preluat dintr-un comunicat al Departamentului pentru Armamente referitor la vizita Secretarului de Stat pentru industria de aparare al Turciei in Romania:
“Generalul maior ing. Cătălin-Adrian Moraru a prezentat, pe scurt, domeniile de responsabilitate şi structura Departamentului pentru armamente şi a propus ca teme de interes cooperarea în domeniul sistemelor de apărare antiaeriană şi a fabricării avioanelor fără pilot. Totodată, a reiterat subiectele de interes dezvoltate cu ocazia ultimei întâlniri româno-turce pe tema cooperării industriale în domeniul apărării, din 25-28 septembrie 2013…”
Intregul comunicat poate fi citit aici.
Daca e sa incepem cu sfarsitul, unul din subiectele de interes ale intalnirii precedente a fost posibilitatea ca intretinerea avioanelor F-16 cumparate din Portugalia sa fie facuta in Turcia. Interes major reafirmat din partea romana.
In privinta apararii antiaeriene lucrurile sint complicate, Turcia avand mai multe produse si tehnologii care ar putea interesa Romania:
– rachetele portabile Stinger, fabricate de turci sub licenta
– modernizarea tunurilor de 35mm, Turcia incepand un program de inlocuire a sistemelor de comanda si control, precum si a senzorilor
– modernizarea Gepard prin importul tehnologiei folosite de Turcia la propriul sistem autopropulsat
– HAWK, sanse mai reduse avand in vedere ca ei au deja standardul XXI in timp ce Romania isi va dezvolta propria versiune
– sistemele de rachete anti-aeriene pentru inaltimi mici si medii, Hisar-A si respectiv Hisar-O deocamdata in faza de dezvoltare
Cat despre avioanele fara pilot:
Ar fi interesant de remarcat ca proiectele propuse pentru colaborare sint specialitatea unui alt furnizor traditional al Romaniei, Israelul, aflat in ultima perioada in relatii destul de reci cu Turcia.
O compania turceasca a sondat anul trecut piata romaneasca a dronelor si a plecat cum a venit, negasind nimic interesant. Stiu asta pt ca chiar m-am zbatut sa le oferim ceva de vazut…
Turcii au venit sa incerce sa puna mana pe ceva contracte (sa vanda adica), dupa ce in anii “90 noi i-am invatat pe ei cum se construiesc transportoarele blindate.
Am ajuns de rasul lumii.
Fiecare isi vede interesul, Turcia vrea sa faca export insa n-ar fi rau ca si Romania sa si-l vada pe al ei, adica coproductia. Oricum vad ca au identificat cel putin doua domenii de interes pentru romani si e un inceput. Dintre vecini, ei sint cei mai avansati asa ca nu ar fi rau sa tinem aproape.
Legat de piata romaneasca a dronelor, in sectorul mini exista destule optiuni locale, nu cred ca mai e loc de import (decat daca e ordin) insa lipseste ceva in sectorul MALE. Turcia ar fi la primul export de UAV in interiorul NATO si asta ar fi o referinta buna in viitor, poate ca sint mai flexibili.
@george GMT: traitul din amintiri nu foloseste nimanui, din contra, ce-a fost acum 25 de ani a fost acum 25 de ani. Intre timp turcii sunt unde sunt si noi unde suntem.
cum de ai uitat tocmai de Altai si cine stie ceva legat de TAB/TBT 🙂
Cred ca in cazul TBT-ului ei ar fi mai degraba concurentii.
Deocamdata Altayul sta si fluiera a paguba ca n-are motor. In privinta cooperarii, sa-mi fie cu iertare, dar ma foarte indoiesc ca ai nostri sunt in stare de ceva!
Aurolacii nostri nu au dat nici macar bani pentru RK-ul tancurilor si TAB-urilor trimise in fabrici, stau fabricile si cersesc sa le dea MApN-ul ceva bani, asa ca…
Si noi am facut propuneri pentru cooperare pe axa Bucuresti-Ankara-Varsovia, pt ca punand banii in comun am iesi mai ieftin, dar n-a iesit nimic.
aa scuze, m-am grabit, am crezut ca subiectele insirate erau pareri personale, acu’ am dat pe link (daca vrei nu e nevoie sa aprobi commenturile, cum sunt pe langa) 🙂
Nu stim sigur daca au fost si alte subiecte sau nu insa F-16, sistemele antiaeriene si dronele au fost mentionate explicit. Cumva are sens, fiind domenii prioritare la momentul asta.
Deocamdata cuparam de la ei lovituri 122mm Grad, in loc sa le cumparam de la producatorul roman.
Nu stiu daca la momentul asta se mai cumpara motoare de 122mm din import. Merita de urmarit tragerile de exercitiu, in ultima vreme au fost doar rachete romanesti.
[…] subiectelor discutate e destul de interesanta, mai ales cand e comparata cu cea propusa de curand turcilor. Cel putin, romanii par destul de consecventi cu obiectivele urmarite, cel putin la nivel […]