Aducere aminte

Constanta 1941 - Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

Constanta 1941 – Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

Cele mai recente vizite ale avioanelor rusesti in largul Marii Negre s-au incheiat fara incidente, cele doua bombardiere Tu-95 si doua avioane de vanatoare  (probabil Su-27)  fiind urmarite de la distanta de aviatia turca. (Sursa: Reuters)

Desi de data asta Romania nu a fost vizata direct, fiind insa nevoita sa-si ridice batranele Lancer-uri cu alte ocazii, e un prilej bun de a rememora rezultatul unor incursiuni mai vechi ale aviatiei ruse, efectuate din postura de inamici.

Incepand cu 22 Iunie 1941, odata cu intrarea in razboi a Romaniei contra Uniunii Sovietice, zona Drobogei a fost supusa bombardamentelor efectuate de aviatia rusa cu baza in Crimeea.

 

Constanta a fost in mod special vizata, mai ales datorita portului si a depozitelor de carburant insa nici zona rezidentiala nu a fost ocolita.

Constanta -1941 - Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

Constanta -1941 – Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

 

Principalul suspect a fost batranul Tupolev TB-3, un bombardier greu cvadrimotor cu elice, cu raza lunga de actiune dar viteza redusa pentru acea perioada, avand deci caracteristici oarecum similare cu Tu-95 contemporan, folosit de aviatia rusa acum cateva zile.

TB-3 - Sursa: Flickr

TB-3 – Sursa: Flickr

 

TB-3 a fost utilizat la inceputul razboiului ca avion purtator al Zveno-SPB, avand misiunea de a lansa echivalentul de la acea data al rachetelor de croaziera “inteligente” de mare precizie: avioane de vanatoare-bombardament Polikarpov I-16. Acestea erau purtate sub aripi si lansate in apropierea tintei, Zveno combinand astfel raza de actiune a TB-3 cu precizia bombardamentului in picaj a I-16.

 

Zveno-SPB (TB-3 si I-16) - Sursa: Wikimedia.org

Zveno-SPB (TB-3 si I-16) – Sursa: Wikimedia.org

 

Desi incomparabil mai bine pregatita decat in momentul actual in privinta aviatiei militare si a apararii antiaeriene, Romania a inregistrat totusi daune semnificative cauzate de niste avioane depasite la acea data si considerate inferioare celor din dotarea ARR (Aeronautica Regala Romana), confirmand astfel teoria “The bomber will always get through“.

Rezervoare de combustibil lovite la Constanta, 1941 - Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

Rezervoare de combustibil lovite la Constanta, 1941 – Sursa: constanta-imagini-vechi.blogspot.com

 

Doar un exemplu: mai putin cunoscut in Romania decat celebrul IAR-80, in dotarea ARR s-a aflat si Hawker Hurricane, un echivalent al F-16 de acum.

 

Raportul de forte, chiar si redus la dimensiunea calitatii, este acum complet schimbat si, din pacate, nu se poate face nici o paralela intre dotarea ARR de atunci si dotarea din acest moment a RoAF. Poate peste cativa ani.

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Aducere aminte”

  1. enzo says:

    Pe vremuri nu conta prea mult daca se pierdeau niste avioane, oricum aveau extrem de multe comparativ cu restul…
    Azi nu mai este nevoie sa isi aduca avioanele pana la Constanta, pot trimite direct rachetele.

    • admin says:

      Si da si nu: da, ar lansa rachetele de la mult mai mare distanta, poate chiar de deasupra teritoriului lor, nu este nevoie sa se apropie prea mult de teritoriul inamic. Si nu, inca au nevoie sa le lansaze din avioane, rachetele cu raza medie de actiune lansate de la sol sint interzise, atat cele balistice cat si cele de croaziera. Dar rachetele de croaziera cu raza medie lansate din avioane sint legale.

      • enzo says:

        Stai sa imi imaginez putin cum gandesc rusii:
        – avem voie oare sa producem rachete cu raza medie de actiune lansate de la sol?
        pauza de ras
        – nu avem voie, sa dam deci comanda pentru cateva mii de bucati… de rachete cu raza mai putin lunga de actiune.
        Deocamdata fac teste, e putin aiurea sa trimiti o racheta sa vezi cam cum reactioneaza lumea. 😀

        • admin says:

          Asta e ca-n bancul ala: Radem, glumim dar nu parasim Tratatul INF!

          Ar fi si singura piedica juridica in calea aparitiei unor GLCM pe langa Suceava. Sau prin lunca Barladului, la Tecuci, ca asa e traditia. Cu detasare temporara, fireste, insa ar fi unul din putinele lucruri care i-ar enerva mai tare pe rusi decat ce se construieste acum la Deveselu. Rusii au niste experiente neplacute pe partea asta asa ca nu au nici un motiv sa se lege acolo unde nu-i doare. Au rezolvat Polonia prin Kaliningrad iar Romania nu e o tinta asa de importanta incat sa riste iesirea din Tratat. Ce pot lansa din avioane e de ajuns deocamdata. Asta si pentru ca in curand vor avea ceva mai bun decat rachetele de croaziera lansate de la sol: Klub-urile de pe noile submarine.

          Daca fac teste cu rachete “interzise”? Aproape sigur ca da.
          Vor iesi din Tratatul INF deschis si pe fata producand in serie respectivele rachete? Aproape sigur ca nu.

          • stelian says:

            Rusii in adancul sufletului se tem ca naiba de posibilitatile NATO de a aduce in zona asta rachete balistice cu raza medie de actiune (ca ele sunt interzise in tratate). Sa ne amintim de “marsurile pacii” de prin anii ’80 sponsorizate de KGB prin UK, Franta, Germania si campania furibunda inclusiv a lui Ceausescu din Romania anilor ’80 contra “rachetelor cu raza medie de actiune” si “armei cu neutroni” de auzise si bunica-mea de ele. Racheta aia se chema Pershing 2. Daca chestiile alea existau pe vremea cand se lansau Michael Jackson si Madonna oare cam ce ar fi fezabil acum? Problema e sa respectam niste tratate daca tot s-au semnan ca altfel e simplu sa ne distrugem unii pe altii pana la unul.

  2. Cezar says:

    Mai pe sleau, suntem mai paduchi ca niciodata! 🙁

  3. […] primele episoade s-au concentrat pe operatiunile aeriene sovietice deasupra Dobrogei si pe situatia mini-submarinelor, a venit randul operatiunilor navale si a lectiilor care ar […]

  4. […] primele episoade s-au concentrat pe operatiunile aeriene sovietice deasupra Dobrogei si pe situatia mini-submarinelor, a venit randul operatiunilor navale si a lectiilor care ar […]

  5. […] Romania singura ar fi intr-o situatie mai proasta decat a fost vreodata in fata unei asemenea amenintari. Practic insa, e o ocazie perfecta pentru a cere realocarea […]