Lucrurile merg normal in cazul achizitiei radarelor cu raza medie de actiune pentru Cehia si Slovacia, proiectul MADR amintit aici.
Retia, integratorul si liderul consortiului care va livra sistemele, a semnat o intelegere cu IAI pentru productia in colaborare a noului radar.
Elta, subsidiara IAI, va pune la dispozitie tehnologia ELM-2288 AD-STAR, firma ceha urmand sa produca o parte substantiala a echipamentelor local, inclusiv subansamble avansate cum ar fi antenele si modulele Tx/Rx, anunta Jane’s.
Si asta pentru o comanda de, initial, doar 5 bucati. La care s-ar adauga cel mai probabil si cele achizitionate de slovaci.
Daca oferta israeliana va fi acceptata, si nu exista practic vreun motiv pentru a fi respinsa, atunci transferul tehnologic va ajuta Retia sa ramana una din cele mai bine pozitionate companii de profil din Europa Centrala, la concurenta cu firmele poloneze.
In contrast, achizitia romanesca a 4 radare cu raza medie de actiune (clasificarea poate fi insa un pic inselatoare) nu are aceeasi dinamica si deocamdata nu se intrevede un rezultat similar.
In ceea ce priveste celalalt program, al radarelor cu raza lunga de actiune, ELM-2288 poate fi considerat unul dintre candidati desi nu indeplineste 100% caietul de sarcini, unul foarte pretentios. Desi va fi greu sa invinga favoritul Lockheed Martin, oferta israeliana ar putea constitui macar o modalitate de presiune pentru obtinerea unei felii mai mari din contract pentru subcontractorii locali.
Romania nu are companii cu aceeasi experienta ca Retia Cehia sau PIT-Radwar Polonia insa contractele de tipul acesta ar putea fi o oportunitate pentru un consortiu format din firme mai mici de a deveni furnizori certificati pentru unii dintre cei mai mari producatori mondiali.
Daca pretul ToT va fi decent (aici intervine oferta israeliana) si exita interes (asta tine doar de partea romana)…