Archive for December, 2014

Inaintea Arcului lu’ Marcu

Bandkanon 1 - Sursa: worldoftanks.com

Bandkanon 1 – Sursa: worldoftanks.com

Daca forma generala a obuzierului autopropulsat din imagine pare oarecum cunoscuta (hint: BAE Systems Bofors Archer) este pentru ca suedezii au avut o inspiratie atunci cand l-au proiectat: uimitorul Bandkanon 1.

Varul mai putin cunoscut al S-Tank (Stridsvagn 103), cu care a impartit motorizarea si transmisia, Bandkanon folosea un sasiu conceput pentru primul tanc greu suedez, KRV, abandonat pe motivul costului.

Totusi s-a considerat ca platforma ar putea fi folosita pentru un obuzier autopropulsat iar prin refolosirea mecanicii S-Tank costurile ar fi mentinute la un nivel acceptabil.

Rezultatul a fost, in cea mai buna traditie suedeza, revolutionar. Obuzierul de 155mm este complet automat, cu o magazie de 14 lovituri si o cadenta de tragere incredibila, de 14 lovituri in 45 de secunde. Care este secretul?

Evident suedezii au “trisat” un pic.

Continuare…

In sfarsit

Teste TBT - Foto: Ion Adrian Curiman via Revista Fortelor Terestre

Teste TBT – Foto: Ion Adrian Curiman via Revista Fortelor Terestre

O reactie indelung asteptata la lipsa finantarii pentru programul TBT din partea celor direct afectati (preluare din Jurnal de Dambovita):

La acest stadiu prototipul a fost realizat cu o mică contribuţie de la guvern în anul 2011, „restul fiind făcut cu sacrificii din partea ACTTM şi Automecanica Moreni, angajaţii cedând câte 25% din salarii”, a arătat Constantin Bucuroiu”…”În altă ordine de idei, statul român ar putea ajunge în instanţă pentru a răspunde acuzaţiei de „distrugere voită a industriei de apărare”, formulată de sindicatele afiliate Federaţiei „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa.
Articolul integral poate fi citit aici.

Mai mult, se pare ca a devenit evidenta pentru toata lumea nevoia de reprezentare la nivelul Guvernului a industriei de aparare:

Continuare…

Senilat mic, lovitura puternica

E usor de vazut asemanarea dintre celebrul Wiesel german si ceva mai putin cunoscutul (dar mult mai incercatul) M50 Ontos.

Conceput initial ca un vanator de tancuri si folosit de USMC in Vietnam, M50 a fost distribuit, din lipsa tancurilor inamice, intr-un rol pentru care nu fusese proiectat: asigurarea suportului cu foc impotriva pozitiilor intarite.

Cat de eficient a fost, se poate citi aici, intr-o scurta istorie a lui si vedea “pe viu”.

 

Doar un exemplu de situatie in care infanteria usoara are nevoie de un mic ajutor pentru depasirea unui obstacol relativ modest. Azi s-ar folosi probabil Javelin, daca ar fi disponibile in cantitate suficienta. Despre utilitatea si viitorul lansatoarelor de grenade fara recul, voi reveni.

Si da, reinfiintati arma Cavalerie.

O mica minune, episodul 2

C-Dome - Sursa: jewishbusinessnews.com

C-Dome – Sursa: jewishbusinessnews.com

Israelienii sint decisi sa capitalizeze succesul Iron Dome asa cum numai ei stiu, adica sa incerce sa-l vanda ca pe un medicament universal, pentru orice situatie, cu sau fara legatura cu rolul sau initial.

Performantele foarte bune obtinute in conditii reale si pretul foarte atractiv, asa cum am aratat in primul episod, ar trebui sa faca Iron Dome foarte cautat de oricine are nevoie de aparare RAM (rocket-artillery-mortar).

Desi publicitatea a ajutat si sistemul este evaluat de mai multi potentiali clienti, exporturile au fost pana acum slabe. Israelienii ar fi convinsi ca de vina ar fi impresia ca Iron Dome a fost conceput special pentru a intercepta rachetele primitive lansate de organizatiile teroriste arabe si mai putin pentru a combate amenintari clasice.

In plus, dintre potentialii clienti unii nu sint eligibili pentru a primi armament israelian asa ca piata este de fapt restransa la o mica nisa.

Rafael urmareste deci largirea acestei nise si distribuirea Iron Dome in alte roluri, orice client in plus acoperind din costurile de dezvoltare suportate pana acum de contribuabilul israelian (si american).

Continuare…

Detalii

Au fost descalificati din cursa pentru contractul polonez insa israelienii de la Rafael mai au o sansa sa pozitioneze noul David’s Sling ca supliment low-cost al Patriot PAC-3 in cadrul ofertei Raytheon. Intre timp sistemul e supus ultimelor teste inainte de a fi operationalizat in serviciul Israelului si au fost publicate cateva detalii ale secventei de lansare.

Sezatoare, episodul 13

Sursa: quansuvn.net via worldaffairsboard.com

Sursa: quansuvn.net via worldaffairsboard.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Desi imaginea este creditata ca apartinand unui obuzier vietnamez autopropulsat, e posibil sa fie doar o iluzie datorata unghiului din care este luata poza si utilajul din imagine sa fie mai curand un mic tractor de uz intern al unei uzine, totusi intrebarea care apare inevitabil este care ar fi posibilitatea de a monta un APU pe obuzierele tip D-20?

Pentru a stabili care este obiectivul si ce avantaje ar putea aduce un asemenea dispozitiv ajunge sa examinam realizarile existente.

Pe primul loc ar fi celebrul Bofors FH 77B, mult timp considerat cel mai performant obuzier tractat disponibil pe piata, chiar si la momentul asta setul de “accesorii” cu care vine il face extrem de interesant.

Continuare…

Talcioc, episodul 4

PzH 2000 - Sursa: Wikipedia.org

PzH 2000 – Sursa: Wikipedia.org

Cele mai recente vanzari facute de principalul furnizor de echipament militar uzat al Europei, evident Germania: 12 obuziere autopropulsate PzH 2000 pentru Croatia si doua baterii de rachete anti-aeriene Patriot pentru Spania.

Cele 12 blindate, suficiente pentru infiintarea a doua baterii, ii vor costa pe croati aproximativ USD55mil, aici fiind incluse revitalizarea echipamentelor, piesele de schimb si antrenamentul.

La aproximativ USD4,6mil per blindat, nu e o afacere proasta insa PzH 2000 este unul din cele mai complexe (deci scump de intretinut) obuziere autopropulsate de pe piata asa ca e de urmarit cum se vor descurca croatii cu intretinerea lor.

In cazul in care afacerea se dovedeste un succes, cel putin oferta de PzH 2000 uzate e asigurata, atat germanii cat si olandezii avand stocuri importante.

Continuare…

Crabul, broasca si stiuca, episodul 2

Donatorul K-9 - Sursa: defensenews.com

Donatorul K9 – Sursa: defensenews.com

Exact la timp pentru o continuare cu episodul doi a fabulei cu krabi polonezi.

Lucrurile s-au precipitat si aproape in acelasi timp in care concernul Bumar anunta ca problemele aparute la sasiu au fost rezolvate si ca se poate incepe productia de anul viitor, sud-coreenii de la Samsung anuntau ca sint pe cale sa semneze un contract cu HSW prin care vor furniza licenta pentru obuzierele autopropulsate K9.

Evident ca nu poate fi vorba de o coincidenta, cele doua miscari facand parte din razboiul HSW vs PHO.

La o prima privire anuntul coreenilor parea a fi mai mult o modalitate de a pune presiune pe PHO decat ceva cu adevarat serios.

Pe de o parte era vorba de un contract similar cu cel incheiat cu Turcia, care pentru 1 miliard de dolari a primit licenta dar si asistenta pentru modificarea modelului coreean K9, acesta ingrasandu-se cu aproape 10 tone si transformandu-se in T-155 Firtina.

Problema e ca polonezii cumparasera deja licenta pentru turele AS90 de la BAE, o a doua tranzactie care sa se suprapuna fie si partial fiind greu de conceput chiar si pentru polonezi.

Continuare…

Motorul racheta cu postcombustie, episodul 2

Bi-propellant rocket motor having controlled thermal management - Sursa: Google patents

Bi-propellant rocket motor having controlled thermal management – Sursa: Google patents

Un nou episod in cautarea motorului racheta perfect (primul episod aici ), de data asta este vorba de o metoda brevetata de a creste eficienta unui motor cu combustibil solid.

Ideea este de a folosi mai multe camere de ardere primare arzand combustibil solid intr-o reactie cu deficit de oxidant, gazele rezultate urmand sa fie folosite pentru o a doua ardere intr-o camera de post combustie comuna, oxidantul suplimentar sub forma lichida urmand sa fie transferat din rezervoare separate.

Elementul inovativ este folosirea oxidantului lichid pentru racirea camerelor de ardere primare, printre avantajele potentiale fiind durata de functionare mai lunga a motoarelor, posibilitatea de aprindere succesiva a lor (rezultand un motor multipuls) si, bineinteles, asigurarea unei arderi mai complete a combustibilului fata de motoarele racheta actuale.

Ca un exemplu de punere in practica a inventiei, combustibilul primar ar fi selectat pentru asigurarea unei arderi stabile la presiune redusa, de tip pulbere dubla baza sau compozita iar oxidantul lichid putand fi oxidul de azot.

Un dezavantaj al intregului ansamblu ar putea fi eficienta mai scazuta in folosirea volumului interior, rezervoarele de oxidant lichid, camerele de ardere individuale si canalele de racire urmand sa ocupe un spatiu care altfel ar fi folosit pentru o cantitate mai mare de combustibil solid.

Inventia este relativ noua, nu au trecut nici 10 ani de la inregistrare asa ca mai este timp pentru a decide daca este practica sau nu.

Crabul*, broasca si stiuca

Krabul de 155mm - Sursa: army-technology.com

Krabul de 155mm – Sursa: army-technology.com

(*)Racul e prezent intr-o alta fabula poloneza.

Sau invataminte despre localizarea fabricatiei si intretinerii blindatelor.

Actiunea fabulei incepe in 1999, atunci cand polonezii se decid sa introduca in dotare obuziere autopropulsate pe senile in noul (pentru ei) standard de 155mm.

Patrioti, au imbinat teoretic perfect realismul achizitiei unei solutii testate, in care nu aveau experienta, cu necesitatea angrenarii industriei locale nu numai pentru intretinere dar si pentru fabricatie.

Mai pe scurt, cumpara licenta (da, exista si varianta asta!) turelei obuzierului britanic AS-90, in varianta modernizata cu tunul 155/L52 insa pentru sasiu se opteaza pentru o varianta locala proiectata folosind elemente ale T-72, construit in licenta ca PT-91. Noul sasiu e o provocare pentru industrie, avand diferente fundamentale fata de “donatorul” T-72 insa e o scoala buna pentru proiectantii polonezi.

Se contruiesc doua prototipuri, care trec testele cu brio in 2003 si in 2006 este lansata o prima comanda de 72 de bucati dintr-un total de 124. Un succes rasunator de integrare a tehnologiei Vest cu elemente Est.

Fast forward in viitor, cam 15 ani de la inceputul programului. Au fost construite doar 8 bucati, inclusiv prototipurile, iar programul este complet blocat.

Continuare…