Parteneriat strategic Romano-Polonez, episodul 2

De la portughezi la turci. Sau polonezi. Si inapoi. Sursa: operacional.pt

De la portughezi la turci. Sau polonezi. Si inapoi. Sursa: operacional.pt

Ca urmare a demararii parteneriatului strategic romano-polon in domeniul militar s-au desfasurat cateva intalniri intre cele doua parti, cea mai recenta fiind cea a gen. Wlodzimierz Nowak, directorul Departamentului pentru Politici în domeniul Armamentelor (DPA, interesanta potrivirea), care a vizitat DpA-ul romanesc.

Lista subiectelor discutate e destul de interesanta, mai ales cand e comparata cu cea propusa de curand turcilor. Cel putin, romanii par destul de consecventi cu obiectivele urmarite, cel putin la nivel declarativ.

Pe lista ar fi:

1. Aparare aeriana
Subiect atins si in discutiile cu turcii, interesul romanilor in colaborarea cu polonezii e mai vechi, inca din momentul cand MICA VL era data drept solutie certa pentru programul SHORAD romanesc iar MBDA era favorita pentru dotarea Poloniei cu Aster si MICA. Lucrurile s-au mai schimbat intre timp.

2. Vehicule pe roti si tractate
Rosomak suna foarte bine, din pacate polonezii nu au decat o licenta partiala pentru el, producatorul finlandez Patria retinand o serie de drepturi. Ar fi insa o solutie interesanta pentru elementele care inca lipsesc TBT-ului.

La fel de interesant ar fi proiectul MLI-ului polonez care e pe cale sa inceapa, deocamdata se stie ca va fi un IFV amfibiu, deci asemanator BMP-3.

3. Suport logistic avioane
Avem o licitatie intre polonezi si turci pentru asigurarea intretinerii F-16?

4. Echipament pentru programul “soldatul viitorului”
Desi cel mai probabil sint urmarite alte echipamente si sint sanse minime ca asta sa se intample, nu ar trebui totusi trecuta cu vederea noua arma de asalt MSBS. Romania ar avea aici cu ce contribui in contrapartida, unul din putinele domenii in care exista inca o asemenea posibilitate

5. Vehicule fara pilot
Din nou un subiect discutat si cu turcii. Pe langa mini-UAV-urile gen SACT-5 Boreal, precum si cele din clasa imediat urmatoare, care exista atat in Romania cat si in Polonia, ambele tari urmaresc achizitionarea de MALE.

Cu siguranta vor mai trece o serie de episoade pana la inceperea vreunui proiect de colaborare cu oricare dintre cei doi posibili parteneri insa preludiul este pasionant.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Parteneriat strategic Romano-Polonez, episodul 2”

  1. Cezar says:

    In domeniul diversificarii familiei rachetelor inca niciun interes din partea noastra?

    • admin says:

      Probabil cele AA, daca pentru astea se cauta un parteneriat extern in rest nu prea.