Exact la timp pentru o continuare cu episodul doi a fabulei cu krabi polonezi.
Lucrurile s-au precipitat si aproape in acelasi timp in care concernul Bumar anunta ca problemele aparute la sasiu au fost rezolvate si ca se poate incepe productia de anul viitor, sud-coreenii de la Samsung anuntau ca sint pe cale sa semneze un contract cu HSW prin care vor furniza licenta pentru obuzierele autopropulsate K9.
Evident ca nu poate fi vorba de o coincidenta, cele doua miscari facand parte din razboiul HSW vs PHO.
La o prima privire anuntul coreenilor parea a fi mai mult o modalitate de a pune presiune pe PHO decat ceva cu adevarat serios.
Pe de o parte era vorba de un contract similar cu cel incheiat cu Turcia, care pentru 1 miliard de dolari a primit licenta dar si asistenta pentru modificarea modelului coreean K9, acesta ingrasandu-se cu aproape 10 tone si transformandu-se in T-155 Firtina.
Problema e ca polonezii cumparasera deja licenta pentru turele AS90 de la BAE, o a doua tranzactie care sa se suprapuna fie si partial fiind greu de conceput chiar si pentru polonezi.
Astazi au aparut mai multe detalii si logica a invins: pentru 320 de milioane de dolari polonezii vor primi dreptul de a produce doar sasiul K9, si de data asta adaptat cerintelor specifice ale clientului.
Pe de alta parte, o observatie adusa deja ar fi ca achizitia s-a facut fara nici un fel de teste prealabile, mai mult pe baza seriozitatii demonstrate pana acum de asiatici si a experientei pozitive avute de turci. Insa turcii au modificat un proiect despre care se stia deja ca functioneaza in serviciul sud-coreenilor in timp ce polonezii vor incerca sa integreze o turela complet diferita pe sasiul K9.
E rezonabil de presupus ca in suma de mai sus intra si ajutorul oferit de coreeni pentru noul proiect, pe langa productia primelor 24 de bucati si licenta pentru urmatoarele care vor fi fabricate in Polonia. Nimic nu garanteaza insa ca operatia va fi un succes si costul ar putea creste in cazul in care se vor ivi dificultati.
Si ca un ultim element, nu a fost stabilit inca producatorul local al sasiurilor, in mod logic acesta trebuind sa fie tot Bumar/PHO insa faptul ca acesta nu a participat la negocieri poate fi un semnal prost. PHO este totusi cel mai mare holding al industriei de aparare din Polonia, similar ca si componenta Romarmului, puterea sindicala si influenta politica putand pune destule bete in roate HSW. Esecul propriului produs nu va fi acceptat prea usor de acestia, mai ales ca acum ar fi fortati sa intre in negocieri cu coreenii de pe o pozitie foarte slaba.
Pentru a rezuma: Polonia se afla astazi in situatia bizara de a fi cumparat de la un producator strain o turela intr-o configuratie ce nu a fost testata operational si de a incerca integrarea ei pe sasiul altui producator strain.
Cel mai probabil aventurile krabului polonez vor mai furniza material pentru inca cateva episoade.
Si pentru ca tot le place sa fie deschizatori de drumuri, ar fi de urmarit inca un proiect al polonezilor, obuzierul autopropulsat Kryl, bazat pe faimosul ATMOS israelian. Faimos mai ales in urma demonstratiilor si mai putin pe baza vanzarilor, Polonia urmand sa fie primul utilizator serios al acestui sistem.
Daca macar unul din cele doua proiecte ar fi pus in practica pana la urma si s-ar dovedi un succes, tot ar fi un pas inainte pentru industria poloneza poate si numai din punctul de vedere al inceperii productiei locale a obuzierelor de 155mm. Cum se vor descurca polonezii cu productia a doua tipuri diferite de obuziere L52, in cazul in care ambele vor ajunge acolo, ramane de vazut.
[…] aproximativ 8 luni de la incheierea contractului, primul sasiu K9 fabricat de sud-coreeni pentru Krabul polonez a fost deja trimis in Europa. Deci […]