Pe lista grav lovitilor de reducerea bugetelor Apararii din Europa, pe langa Olanda si Belgia, se inscrie si Austria.
Desi austriecii nu au renuntat inca la tancuri, situatia lor pare, in alte privinte, mai proasta: cu un buget de 0,55% din PIB, cel mai mic din Europa, asta insemnand totusi EUR1,75bil, Apararea va suporta o reducere suplimentara in 2015 de inca EUR80mil.
Situatia aviatiei in particular e dramatica: dupa ce au redus comanda initiala de Eurofighter de la 18 la 15 bucati, austriecii au calculat ca nu pot asigura numarul de ore de zbor necesare celor 18 piloti, pentru ca aceastia sa poata zbura in siguranta.
Costurile cu ora de zbor sint cauza actualei situatii, intr-o analiza interesanta se arata insa ca 80% din acestea nu au legatura directa cu Eurofighter, fiind suportate deci indiferent de tipul aparatului ales. O lectie importanta pentru modul de calculare a costului cu ora de zbor, care poate varia puternic de la tara la tara.
Cele doua solutii gasite ar fi implicat fie in reducerea flotei, fie in scaderea numarului de piloti, de la 18 la 12, cea de-a doua varianta fiind aleasa. Austria ajunge astfel in situatia unor tari bogate in petrol care au mai multe avioane decat piloti calificati pentru a le zbura, dar, evident, din cu totul alte motive.
O reducere a numarului de aeronave nu a fost eliminata complet din lista de masuri care ar putea fi luate in viitor. Alte solutii evaluate ar consta in reducerea intervalului orar in care este efectuat serviciul de politie aeriana (!!!) sau, asa cum se vorbea la un moment dat, ca vecinii unguri sa asigure serviciul de politie aeriana pentru austrieci.
In aceste conditii nu e de mirare ca o serie de categorii de tehnica vor fi reduse, fie prin casare fie prin scoaterea la vanzare, cap de lista fiind ca de obicei, blindatele. Pe scurt, austriecii vor pune in vanzare 25 de tancuri Leopard 2A4 si 106 de obuziere autopropulsate M109A5, conform Jane’s.
Nu sint cele mai noi modele si au nevoie de modernizari serioase insa contribuie la oferta de pe piata SH si, cel putin, mentin un pret scazut asigurand o alternativa.
Daca s-ar putea integra mentenanta la noi si ar fi sigur ca vor fi modernizate, nu ar fi rele alea 106 M109A5.
Cate autopropulsate ar fi necesare pentru noi?
Poate s-ar putea discuta cu americanii pentru suplimentare cu inca cateva bucati de e nevoie.
Cum Romania nu are nimic echivalent, o asemenea afacere ar fi greu de refuzat, teoretic nici un fel de SPH nu ar fi rau.
Numarul necesar e discutabil, dupa moda de acum ar fi 6 sau 12. In mod normal probabil ca s-ar incepe cu cele 5 batalioane de artilerie ale brigazilor mecanizate (x numarul de baterii per batalion x 6). Asta tine de organizare, care e mai flexibila.
Insa modernizarea este foarte scumpa si in Romania nimic nu e sigur decat dupa ce a fost facut. Ar fi principala problema a unei asemenea tranzactii.
polonezii vad ca au 106 Dana, 324 2S1 Gozdzik, 72 Krab cerute (si cica vor mai cere in 2018)
germani au 152 PZH2000
(sursa wikipedia)
cum se combina SPH cu MLRS in unitati? nevoie de x SPH si x MLRS
oricum, alea 106 de la austrieci modernizate la standard Paladin sau cel putin electronica adusa la zi, nu ar fi rele deloc
Modernizarea la A5+ ar costa USD2,75mil per vehicul, vezi oferta pentru Brazilia (probabil mai putin pentru un numar mai mare). Paladin ar fi mai mult. Dar decat nimic…
LAROM au fost toate adunate la Brigada 8, cred ca au mai ramas doar APRA nemodernizate la celelalte regimente de artilerie. Si acolo ar trebui o decizie, daca se va mentine 122mm sau trece la altceva, in ce forma si daca toate regimentele for fi mixte sau nu. Abia atunci se va sti necesarul.
Daca tot am trecut la SF-uri cu 100 de SPH-uri,
am tot studiat dotarea unitatilor de artilerie si, DESI NU BAG MANA IN FOC, ar trebui sa fie cam asa:
La batalioanele de artilerie aferente brigazilor mecanizate si de infanterie ar trebui sa fie o baterie tunuri antitanc (9×100 mm), o baterie (sau echivalent) rachete AT (BRDM + Maliutka / Konkurs), o baterie obuziere (6x 152/122?mm)
De aici ar rezulta un necesar de 7 baterii de SPH (42 piese).
Brigazile de vanatori de munte nu stiu ce dotari au ca artilerie dar nu cred sa aiba 152mm.
La cele trei regimente de artilerie mixta avem un batalion tunuri AT (27x100mm), un batalion APR(A)40 (18 piese), un batalion obuziere (18 x 152mm). Ar rezulta un total de 9 baterii de SPH (54 piese).
Totalul ar trebui sa fie de 96 piese carora sa li se adauge 1-2 baterii pentru Academia Fortelor terestre, scolile de aplicatii, unitatile de productie de munitii etc.
Cele 106 bucati de la austrieci ar cam acoperi necesarul dar ramane sa vedem la ce pret le vand si la ce pret ar putea fi modernizate.
Calibrul obuzierele cal.152 ar merge varsate la Garda Nationala sau trecute in conservare.
nu cred ca alea 106 de la austrieci sa coste prea mult, probabil in jur de 200-300 mil euro, ceea ce e foarte putin daca ne gandim la ce capacitate castigam.
ma uitam pe wikipedia la bulgari, apare ca au 500-600 2S1, le folosesc pe post de tranport public sau pentru ce au atatea
@MC
posibil ca acolo sa fie pretul dar trebuie sa nu uitam ca, pe langa ele, vom mai avea nevoie de linii de fabricatie pentru munitii de 155mm, licente de productie pentru ele, investitii la Fagaras, la fabrica de pulberi, pentru a produce incarcatura de azvarlire. S-ar duce la 450-500 milioane $. La suma asta iei o baterie Patriot 2-3 (acum le mixeaza pe lansatoare).
In privinta artileriei, mai bine iei cele 114 Md 1985, le pui pe sasiu de TR-85, cu turela/semiturela fixa, si obtii un SPH destul de sprinten (63-65km/h), bataie buna plus capacitati existente de productie pentru munitii.
Daca tot exista Gepard in dotare, daca se zvoneste ca se ia Leo2A4, n-ar fi mai bine PzH200?
Pana acum criteriul a fost intotdeauna pretul cel mai mic asa ca se va lua ce va fi mai ieftin, indiferent de ce e mai “eficient”. PzH e mai modern dar si mult mai complex. La intretinere M109 ar iesi probabil mai ieftin iar la achizitie comparatie corecta ar fi M109A5 modernizate vs PzH SH. Preturile variaza prea mult pentru a trage o concluzie pe baza achizitiilor trecute.