In 2013 Daniel Defense a prezentat in premiera ISR-300 (Integrally Suppressed Rifle) care ar fi corespondentul din familia AR-15 al celebrului AS Val rusesc.
Ca si Val, ISR-300 foloseste un amortizorul de zgomot integral, non-amovibil, elementul cel mai usor vizibil al noii arme dar si un tip de munitie mai special, diferit de obisnuitul 5,56mm.
300 Blackout (7,62x35mm) este un calibru aparut foarte recent dar care a intrat deja in centrul atentiei marilor producatori de arme, avand niste caracteristici foarte speciale.
Blackout e un adevarat Frankenstein, fiind conceput pentru a imita balistica foarte cunoscutului 7,62x39mm (AK-47) dar adaptat platformei AR-15. O cerinta critica in proiectarea Blackout a fost ca modificarile necesare conversiei unui AR-15 de 5,56 la noul calibru sa fie minime, ceea ce s-a si reusit: in afara de teava, restul componentelor nu necesita inlocuirea, inclusiv incarcatoarele standard putand fi refolosite fara nici o pierdere de capacitate.
Realizarea e, din punct de vedere tehnic, impresionanta insa nu explica utilitatea adaptarii munitiei AK-47 la AR-15 in locul folosirii originalului si avantajele avute asupra munitiei mai moderne disponibile deja pe diferite versiuni de AR. Cei care vor incerca sa gaseasca motivele in performantele balistice ale Blackout (in varianta “super”) vor ramane dezamagiti: urmand indeaproape comportarea originalului 7,62 rusesc, acesta nu are nici traiectoria “plata” a unui 5,56 si nici balistica terminala foarte eficienta la distanta mare a unui 6,8mm SPC (cu care Blackout este uneori comparat, in mod eronat), fara a mai aduce in discutie 6,5mm Grendel.
Dar Blackout face altceva foarte bine:
In varianta subsonica – caci Blackout vine in doua versiuni, super si subsonica – atunci cand este utilizat dintr-o arma prevazuta cu amortizor de zgomot, produce un nivel de zgomot foarte apropiat de cel inregistrat in aceleasi conditii de munitia de 9mm, avand insa o energie superioara.
E destul de clar ca cei care ar fi interesati de Blackout sint cei putini dar buni.
Pentru operatiuni care implica CQC se foloseste in mod traditional munitie de calibru redus, fie clasicul 9mm (ex MP5, UMP) fie mai noile 4,6mm (MP7) sau 5,7mm (P90).
Atat timp cat actiunea se limiteaza la interiorul cladirilor, munitiile respective au o serie de avantaje clare insa in cazul in care e necesara angajarea unor tinte in spatii deschise, chiar si de tip urban, bataia eficace devine elementul de limitare principal: in jur de 100m pentru pistoalele automate de calibru 9mm (ex. UMP), respectiv aproximativ 200m pentru 4,6mm/5,7mm(MP7/P90).
Solutia unei arme secundare de calibru 5,56mm anuleaza practic avantajul de greutate obtinut prin folosirea pistoalelor automate, alternativa fiind revenirea la carabinele scurte de tip M4 ca arme principale.
E punctul in care intervine Blackout, acesta oferind posibilitatea de a avea o carabina cu comportament dual. In varianta subsonica, amortizata, ofera performante superioare pistoalelor automate pastrand un nivel de zgomot extrem de redus. Insa doar prin schimbarea incarcatorului cu unul avand munitie supersonica, fara nici un fel de alte setari si fara a fi nevoie de a detasa amortizorul (colo unde este posibil), carabina se transforma intr-un AK-47, cu o bataie eficace de peste 400m si o energie superioara la acea distanta chiar si fata de 5,56mm.
Pe acea distanta de 400m Blackout are toate avantajele (si dezavantajele, e adevarat) 7,62-ului rusesc, energia superioara insemnand inclusiv capacitatea de a trece prin diverse bariere usoare si a-si pastra letalitatea.
La prezentarea SIG MCX, o alta arma noua in versiune Blackout, nu mai este facut nici un secret din faptul ca tinta principala este inlocuirea MP5 (deci si restul pistoalelor automate de 9mm, cum ar fi UMP) comparatia fiind facuta explicit:
Poate cea mai buna descriere a Blackout si a avantajelor sale e facuta aici:
Cei interesati de asemenea caracteristici sint relativ putini si pentru a asigura supravietuirea calibrului pe o piata foarte concurentiala si o productie cat mai mare care sa scada pretul initial, a fost necesara identificarea unei alte nise, pe piata civila. Spre deosebire de militari, civilii nu ar plati cei aproape USD3.000, ceruti pentru un ISR-300 sau o arma similara, din fericire insa Blackout se bazeaza pe capacitatea de a folosi platforma AR-15 cu modificari absolut minime. Cine detine deja o varianta a acesteia in versiunea 5,56mm nu are decat de cumparat teava calibrata pentru Blackout, in valoare de cateva sute de dolari, pentru a face conversia, restul componentelor putand fi reutilizate fara probleme.
E interesant de urmarit pe viitor daca asemenea conversii vor avea loc inclusiv in cadrul SOF, acolo unde M4 este foarte raspandit.
Crezi ca de exemplu in cazul Romaniei mutarea pe “sasiul” AR-15/M4 ar acoperi o perioada lunga de timp sau ar fi bine trecerea de pe acum la ceva tip Beretta ARX 160, Bushmaster, SCAR etc ?
Cand vad ca “NOUA arma de asalt” a noastra e bazata tot pe AK…din nou, macar de faceam ca polonezii…sau eu stiu, o licenta, pe care o aveam si produceam la noi ce aveam nevoie, ca e vorba de prastia infanteristului, daca nici asta “nu ne permitem” visele pentru tehnica grea se cam incadreaza la partea patologica…
In cazul Romaniei prioritatea ar trebui sa fie echiparea personalului cu echipamente decente, “ustensilele” necesare pentru misiunile de baza, “clasice” pentru care sunt acolo sa le indeplineasca.
Ori sa finanteze ceva serios la Cugir ori sa o lase moarta si sa importe, daca nu vor sa ia licenta.
Polonezii, croatii, cehii, turcii, ungurii, au putut
E timpul pentru ceva nou, care sa nu fie nici AK si nici AR-15 (pentru ultimul nici nu cred ca se pune problema). Sint atatea variante aparute in ultimii 10 ani, trebuie doar ales ceva convenabil dpdv al licentei. Pana la urma atat timp cat Cugirul e in proprietatea statului, ar trebui ajutat sa se retehnologizeze.
Dar de ce sa visam la arme de asalt cand nu s-a reusit nici macar producerea unui pistol apropiat de ce produc polonezii, croatii, cehii, turcii… Fiecare din ei a reusit in felul sau deci exemple exista.
Nu stiu ce sa mai zic, dar si un Super-Galil cal. 5,56 m-ar multumi la cat se cacaie sa continue proiectul armei de asalt.
Aproape ca nu mai am pretentii, doar sa scoata odata un produs finit care sa aibe performante macar cu 20% peste AK-47, pastrand o buna robustete, simplitate si fiabilitate 🙂
Galilul ar duce si greutatea si costul de productie in sus.
Daca tin mortis sa refoloseasca cat mai multe componente originale de AK, atunci se pot inspira de la AK-46, pot trage cu ochiul la ce au facut chinezii cy Type 81, argentinienii cu FARA 83 (un fel de AK-46) sau la belgianul/suedez Ak5 (mai departe de AK, dar ca idee merge). Pot sa se uite inclusiv la SIG, ca e la botul calului.
Cred ca problemele industriei locale tin mai putin de modelul armei cat de tehnologiile de baza: ar trebui inceput printr-o investitie intr-un proces de finisare a partilor metalice mai modern, va fi nevoie de el indiferent de ce ar vrea sa produca (inclusiv pistoale).
Apoi sa se decida spre ce se merge pentru corp: aliaje sau compozite. Si pentru astea vor avea nevoie de investitii. Abia dupa asta vor fi in pozitia sa ia o licenta pentru o arma moderna. Altfel vor ramane la indoitul tablei vopsite si AK-ul se potriveste de minune, la fel ca restul armelor insirate mai sus.
Oricum, discutia nu are legatura cu postarea de fata: arme CQC pentru SOF, suppressed, etc…
Pai Cugirul cred ca au in curs niste investitii pentru Gepard-Lynx cal. 12,7mm, in timp ce o parte din productie va fi asigurata de Dragomiresti, si aceasta primind ceva investitii, deoarece Cugirul are la comenzi sa-si puna in cap pana prin 2017.
Depinde si in ce investesc, sa vedem ce pot sa faca si vorbim.
si AK-12 unde-i pe linia genetica? 🙂
Homo neanderthalensis. Sau la categoria “doar in Rusia” (si asociatii, sper sa nu intre si romanii la gramada).
Blackout e un concept interesant dar cred ca e ceva de nisa, o nisa mica (si mai degraba pentru civilii pasionati de arme), si nu va avea o raspandire prea mare, cel putin in viitorul previzibil.
Legat de AK [Admin: editat, off-topic] Am inteles ca nu vei mai insista pe acest subiect, cel putin asa spuneai sub cealalta postare dar poate mi s-a parut. Oricum, daca repeti aceeasi opinie, fara sa aduci argumente noi, nu o vei face sa para mai puternica si nici nu o vei impune, va ramane la stadiu de parere personala pe care am inteles-o si am acceptat-o ca atare acolo. Aici este off-topic.
300 Blackout a fost creat la cerinta militarilor, cel mai probabil SOF: “Elements of the Military wanted a .30-caliber cartridge that would be entirely compatible with the AR-15 and perform more effectively than the 5.56mm NATO round particularly from short barrels with or without suppressors.” Sursa.
E posibil sa fi fost creat in urma dorintei exprimate de cineva din armata (asa cum FOS americane au testat si arme in calibru 6,8×43) dar nu am auzit sa fie ceva oficial si daca va fi adoptata va fi ceva de nisa acolo (ca si arma ruseasca).
Oricum articolul e dintr-o revista de arme si foarte probabil e si ceva publicitate la mijloc.
Ramane de vazut pentru viitor dar eu raman la parerea ca va fi cel mult o arma pentru civilii pasionati.
Legat de AK, intr-adevar imi pare rau ca am mai scris ceva, e clar ca exista o diferenta si intre viziuni si intre experienta directa si cunostinte si nu prea are rost sa dezbatem aici subiectul
Va fi clar un calibru de nisa, asta era si ideea din postare. Armele pentru el abia au aparut, de aproximativ 2 ani, deci mai e timp sa fie adoptate. Intr-adevar, nu e nimic oficial legat de adoptare si articolul e dintr-o revista dar intentia de a inlocui MP5-SD si MP7 (arme militare) este confirmata de proiectantul munitiei si al primei arme. Si asta poate fi publicitate, daca e adevarat sau nu doar producatorul respectiv poate sti cu siguranta. Ceilalti vom afla atunci cand/daca vor fi vazute in dotare.
Calibrul e totusi un pic “underpowered” in comparatie cu 7,62×39 si posibil sa fie in urma la putere de penetrare in diverse medii si efect fata de 5,45×39 sau 5,56×45.
E o incercare de compromis, nu stiu daca va avea succes. Armele gen HK-MP 5 sau MP-7 ori FN P-90 sunt mai compacte si mai usoare, acum depinde ce vor beneficiarii
Blackout are mai multa energie la 300 de metri decat 7.62×39 chiar daca e tras dintr-o teava mai scurta deci nu poate fi underpowered fata de x39.
De la cei care le-au proiecat:
More Down Range Energy than 7.62×39
• Lapua 123 grain 7.62x39mm -0.280 BC – 712 Joules at 300 meters
(16.5 inch barrel).
• UMC 115 grain 300 AAC Blackout – 755 Joules at 300 meters (16.0
inch barrel (0.300 BC, 2250 fps muzzle velocity)).
• Advantage – 300 BLK by 5.8%, even with slightly shorter barrel.
• Match 125 grain 300 BLK- 842 Joules at 300 meters (16.0 inch barrel
(0.320 BC, 2220 fps muzzle velocity)).
• Advantage – 300 BLK by 16.7%, even with slightly shorter barrel.
Sursa.
Pe Wiki gasesti comparatii la diverse distante si, in fara de cele foarte mici unde x39 tras dintr-o teava mai lunga are un mic avantaj, Blackout are mai multa energie. Probabil ca daca ar fi fost facuta o comparatie folosind tevi de aceeasi lungime, Blackout ar fi echivalat x39 si la gura tevii.
Am updatat postarea cu un asemenea tabel, il gasesti mai sus.
Atat Blackout cat si x39 ofera performante mai bune in pentrarea barierelor decat 5.56, pe de o parte pentru ca au o greutate mai mare si pe de alta pentru ca 5.56 tinde sa se destabilizeze odata ce a lovit tinta (prin conceptie).
Ca tot ce exista pe piata si Blackout e tot un compromis.
Admin
Multumesc pentru link. Datele sunt interesante intr-adevar (si arma e chiar usoara).
Probabil insa conteaza si conditiile testelor, tipul glontului etc. Din ce am inteles de acolo Blackout e mai bun pentru ca e mai apropiat de 5,56×45 si e mai bun pentru sistemul AR (acolo parca chiar zice ca nu solicita atat arma precum 7,62×39, ceea ce ma face sa ma indoiesc ca la tevi egale are mai multa energie fata de primul, mai ales ca e ceva mai scurt).
Uite aici un test mai practic, 300 Blackout vs 7,62×39 vs 5,45×39 vs 5,56×45 (vezi cand ajunge la placa aia de otel, dar e posibil sa fi folosit gloante diferite)
https://www.youtube.com/watch?v=soY3gO_ZZrE
Calibrele mai mici, 5,56 si 5,45 sunt mai bune pentru penetrarea vestelor antiglont (viteza mai mare concentrata intr-un punct mai mic) si pentru ca sunt mai precise pe distante medii, au o traiectorie mai razanta. Alt plus e ca fiind mai usoare poti cara mai multe la aceeasi greutate cu gloante de calibru mai mare.
7,62×39 loveste in schimb mai puternic, penetreaza prin obstacole mai masive (pereti, material lemnos etc) si are un efect mai puternic la tinta. De aia se tot experimenteaza cu 5,56×45 ori se aduc periodic noi propuneri de inlocuire
Blackout mi se pare o adaptare a lui 7,62×39 (exista si 7,62×39 subsonic in caz ca pui amortizor pe AK) pentru sistemul AR, e un fel de 5,56×45 adus mai aproape de 7,62×39, si e bun in special pentru distante mici si arme cu amortizor, cum e si AS Val rusesc cum bine ai spus.
Mai sunt desigur si problemele de fiabilitate, atat pentru sistemul AR cat si pentru amortizoare
Pentru acelasi rol eu as prefera P-90 de ex, iar ca si calibru pentru arme de asalt 6,5×39.
Oricum pentru ce se intentioneaza cu Blackout pare un calibru OK (si arma e interesanta) dar are de luptat cu o competitie puternica, mai ales ca si pretul poate fi o problema pentru ca nu e (inca) un calibru prea raspandit.
Nici macar in NATO nu s-au putut pune toti de acord la calibre si la ce e mai bun.
Testul practic e intr-adevar interesant si da, Blackout a fost singurul hollow-point si singurul care nu a penetrat placa. In plus si lungimea tevii s-ar putea sa fi jucat un rol, din nou dezavantajand Blackout. Nu cred ca are pretentia sa devina un calibru standard NATO, doar ceva de nisa. Vom vedea cat de mare va fi in realitate nisa asta.
ISR ramane o arma lunga de asalt si nu poate renunta la pat deoarece a pastrat un “mic” arc acolo si un buffer care sunt part integranta din arma.
SIG MCX are sanse mai multe deoarece chiar poate fi facut arma scurta.
Nu m-as mira sa mearga astia in continuare cu Kriss ca prea l-au curtat si armata americana se reintoarce la cal 45ACP pentru armele individuale ale black ops.
Adauga pe lista si AAC Honey Badger. E o arma scurta chiar daca inca are bufferul-problema.
[…] – cutia mecanismelor este integrala, monobloc, similara AR, PWS si PSD care permite, fata de AK, montarea usoara a opticii de precizie cat mai aproape de axul tevii, imbunatatind si precizia obtinuta cu sistemele de ochire mecanice, datorita liniei de mira mai lungi – adoptarea unui sistem de imprumut de gaze mai curat decat cel al AR. Fata de AK, are avantajul greutatii mai mici, ce imbunatateste precizia la foc automat. Spre deosebire de PWS, care a adoptat un sistem cu piston scurt, ARAK foloseste o solutie similara PSD, piston lung – inchizatorul rotativ este cel sistem AR, similar PWS sau PSD – regulator de gaze reglabil – manerul de armare pliabil, pozitionat mult in fata incarcatorului – capacitatea de a schimba calibrul intr-un mod foarte simplu. Deocamdata pentru ARAK exista kituri de 5.56, 7.62 si 300 BLK. […]
[…] e o munitie non-standard, descrisa deja pe larg aici, conceputa avand in vedere cerintele fortelor pentru operatii speciale asa ca e normal ca primii […]