Pe 10 Ianuarie a fost lansata o racheta Falcon 9 purtatoare a unei navete-cargo fara echipaj Dragon, destinata transportului de materiale pe Statia Spatiala Internationala, obiectiv indeplinit cu succes.
Lansarea avea insa si un obiectiv secundar, respectiv testarea unui sistem revolutionar de recuperare a primei trepte care urma sa aterizeze folosind motorul propriu, la punct fix, pe o barja maritima prevazuta cu o platforma speciala, de mari dimensiuni.
Pana acum nu a mai fost incercat niciodata un asemenea sistem de recuperare printr-o lansare reala, cel mai apropiat corespondent fiind modul in care acceleratoarele navetei spatiale foloseau parasute pentru amerizare, fiind ulterior reutilizate, insa nu era vorba de un zbor la punct fix, folosind motoare racheta.
Obiectivul secundar nu a fost insa atins desi treapta intai a coborat inapoi, conform asteptarilor, deasupra platformei de lansare. Din cauza terminarii lichidului hidraulic folosit de servomotoarele de control a atitudinii, aceasta a lovit barja avand un unghi de 45 de grade.
Desi se pare ca barja nu a suferit avarii majore, prabusirea a fost extrem de spectaculoasa:
Ideea urmarita de SpaceX, inovatoarea companie a miliardarului Elon Musk si producatoarea rachetei Falcon 9, este de a reduce costurile lansarilor prin reutilizarea componentelor care in mod traditional erau de unica folosinta. Sistemul de recuperare joaca deci un rol important in strategia SpaceX si au fost investite deja sume importante in dezvoltarea acestuia.
Obiectivul final, asa cum arata intr-un CGI: