Simptomele manifestate sint dependenta de imprumuturi externe, trezorerie uscata si delir febril.
Cum doctorii nu s-au pus inca de acord in privinta cauzei, lipsa momentana de lichiditati sau insolventa cronica, depinde de cine este intrebat, pacientul isi autoadministreaza tratamentul obisnuit: cheltuieli masive pentru tehnica militara.
La sfarsitul lunii Iulie 2014, adica dupa o perioada de reduceri dure in cam toate domeniile, grecii au aprobat un program de inzestrare in valoare de USD1bil (un miliard). Pentru a indulci oarecum pilula, s-au iluzionat ca nu e vorba nicidecum de achizitii de tehnica noua, doar niste modeste modernizari si transferuri (aproape) gratuite de tehnica uzata. Sursa: Jane’s
Pachetul prevede modernizarea unor sisteme MLRS deja existente si transferul a inca 40 de unitati din dotarea US Army ca EDA, cu un cost de EUR5mil, adica gratis.
Grecii vor mai produce in cooperare cu un partener strain 30.000 de lovituri 120mm pentru tancurile Leo2, contract in valoare de aproximativ EUR150mil. Pentru a incheia achizitiile dedicate forteleor terestre, 320 de camioane HEMTT vor fi transferate tot din stocurile US Army.
Crescand un pic temperatura, ajungem la Marina unde este prevazut un buget de EUR400mil pentru modernizarea a 4 corvete din clasa MEKO 200.
Aici trebuie remarcat tonul cu care este anuntata modernizarea corvetelor, fiind clar ca bugetul de EUR100mil per nava este vazut ca unul “de criza”, care nu satisface pretentiile Marinei si care nu ar fi fost probabil scazut la nivelul asta daca creditorii internationali nu ar fi fost cu ochii pe ei.
Pentru Romania, suma e relevanta din perpectiva modernizarii fregatelor, T22 fiind intr-o stare mai precara decat MEKO grecesti si necesitand cel mai probabil mai multe fonduri, depinzand insa si de amploarea modernizarii.
Grecii continua programul “de mizerie” prin modernizarea aparatelor de supraveghere navala P-3B Orion, proiect in valoare de doar EUR350mil sau USD500mil, conform DSCA.
La categoria maruntisuri se mai inscriu si tranferurile unor nave rapide pentru FOS si contractele de intretinere pentru motoarele cu turbina ale elicopterelor S-70 Hawk si cele ale navelor din clasa Kortenaer, de provenienta olandeza.
Pentru a trece la lucruri serioase, Aviatia intentioneaza sa achizitioneze 10 elicoptere CH-47D Chinook si echipamentele asociate pentru USD150mil. Alegerea e, din punct de vedere tehnic, excelenta dar momentul, din punct de vedere economic, cum nu se putea mai prost.
Achizitia de piese petru intretinerea flotei de avioane F-16, la doar USD188mil, e doar un mic detaliu nesemnificativ.
Pacientul da semne ca ar vrea sa fuga din sanatoriu pentru a se alatura unei bande de cartier si poate ca nu ar fi un lucru rau daca medicamentele ar fi redirectionate catre altii care chiar au nevoie de ele.
Astia sunt in faza terminala, noi la fel, tot pe problema de atitudine dar din motive opuse, la noi fiind epidemie de blazare.
Dupa ce nu demult anuntau marii castigatori ai alegerilor din Grecia, Syriza, cresterea salariului minim de la 590 de euro la 750 euro, acum investesc miliarde in armamanet, totul pe datorie bineinteles, la un buget de 52 mld. euro din care 39 merg pe salarii bugetare si pensii. In ritmul asta nu vor ajunge in veci sa inceapa macar sa ramburseze din datoria de 300 mld. euro, la un ritm de macar 1 mld. euro/an… ca sa plateasca in 300 de ani, nemaivorbind de dobanzi.
Lasa ca noua in Romania ne e bine cu salar minim de aprox. 200 de euro, ca n-avem clima mediteraneana. Si nu zicem nici pas cand ni se refuza cererea de indatorare cu cateva sute de milioane de euro… Sa nu mai zic ca ne cacaim sa absorbim cateva miliarde de euro pe an din fonduri europene.
Consiliul European a blocat majorarea deficitului, nu majorarea bugetului Apararii.
Daca Guvernul este cu adevarat sincer cand spune ca Armata este acum o prioritate, nimic nu-l opreste sa realoce fonduri din sectoarele mai putin prioritare, pastrand acelasi deficit. Daca maine bugetul Apararii ar creste la 10%, suplimentat cu sume de la alte bugete, CE nu ar avea nimic de zis.
La modul general, imprumuturile facute de Guvern inseamna furt calificat, adica una din poruncile pe care atat grecii cat si romanii, bisericosii EU, ar trebui sa le respecte. In realitate e inca un lucru moral gresit care e insa perfect legal. Ca si grecii, romanii sint destul de inconstienti sa se imprumute la nesfarsit pana la falimentul complet.
Si tot ca grecii, romanii sint in stare sa spuna: “nu e vina noastra, n-am stiut ca e asa de rau, nu ne-a zis nimeni, daca strainii stiau ca sintem falimentari de ce ne-au imprumutat, trebuiau sa nu ne lase sa ne imprumutam“. Europenii au invatat lectia si cel putin romanii nu vor avea scuza ca au fost lasati de straini sa se imprumute pana peste cap.
Oricum, postarea nu este despre partea economica a problemei cat despre pachetul de armament pe care Grecia l-ar vrea. Lansatoarele M270 si mai ales elicopterele CH-47 sint lucruri care ar fi extrem de utile si Romaniei si merita de retinut sumele relativ mici pentru care pot fi obtinute, in stare uzata, e adevarat.
La fel, aparatele de supraveghere navala/anti-submarin si modernizarea unitatilor de suprafata sint niste subiecte interesante si pentru romani.
La partea cu justificarea bugetului pentru MApN, sunt de acord cu tiçne si am comentat si eu ca a fost prost facuta catre CE, chiar daca sa zicem ca asta ar insemna ceva de genul “uitati, noi suntem pacifisti si nu am prevazut in buget nu-stiu ce sume, dar daca ne lasati putin mai mare deficitul, am cumpara si ceva pentru armata” 🙂
Daca e sa discutam despre alcatuirea bugetului, cu putina grija ar ajunge bani pentru de toate si nici n-am mai fi in deficit, ramanand si cateva miliarde excedent 🙂
Iar cheltuire de bani pe armament e un caz in care ar putea aduce si investitii care sa te scoata la un moment nu foarte indepartat din deficit.
Oricum, eu n-as mai fi de acord ca Romania sa se imprumute decat pentru investitii/dezvoltare, nimic altceva. Asta ar trebui pus in constitutie. Am mai scris-o acum mai bine de 1 an, legat de comportamentul sinucigas al statului roman si despre cum gestioneaza banii din resurse, etc.
CE a vazut adevarul: romanii au incercat sa incalce din nou intelegerile anterioare printr-o inselaciune, consolidand “bunul” renume castigat pana acum in Europa. Bugetul nu fusese adoptat cu mult timp in urma iar atunci cand a fost facut se stia de situatia din Ucraina. Deci Romania a preferat sa NU aloce bani pentru Aparare ci sa-i dea in alte parti (decizie suverana de altfel) iar apoi sa se milogeasca pentru niste bani in plus, sperand ca va impresiona pe cineva facand pe victima (vechea strategie). Europenii sint insa vaccinati si au facut Romaniei inca o favoare, chiar daca romanii nu inteleg asta deocamdata. Dar ma asteptam la asta asa ca nu sint uimit.
Modificat un pic: “Daca e sa discutam despre alcatuirea bugetului, cu multa disciplina ar ajunge bani pentru de toate si nici n-am mai fi in deficit, ramanand si cateva miliarde excedent” Dar n-ai cu cine, romanii nu sint nemti, in caz ca mai e nevoie de scos in evidenta.
Cat despre imprumuturile pentru investitii/dezvoltare, nu inteleg de cand a disparut ideea de investitii din economii. Stiu ca suna revolutionar dar totusi se poate.
Imprumuturile facute de Stat in numele unor generatii viitoare sint furturi, indiferent de motivele si destinatia banilor. Daca furi un portofel si dai banii unei case de copii, tot furt se cheama. Interzicerea furtului de genul asta prin Constitutie e solutia corecta.
Dupa cum incercam sa spun in postare pana ca discutia sa ajunga la economie, chiar si cu un buget scazut tot se poate cumpara cate ceva: M270, CH-47…
Semnele sunt, intr-adevar, serioase. Recent au anuntat ca nu vor sa continuie programul de asistenta cu troica, mai mult, Tipras a iesit sa declare ca Germania ar trebui sa le plateasca nu stiu ce compensatii din timpul razboiului.
Pe scurt:
– isi inaspresc discursul antieuropean;
– in pofida problemelor financiare isi continua programele de inarmare;
– inca nu au reluat declaratiile din timpul campaniei electorale, privind iesirea din NATO, dar nu cred ca vor intarzia;
– liderii Syriza s-au declarat, in repetate randuri, admiratori ai lui Putin;
– grecii sunt cumparatori traditionali de arme rusesti si, recent, s-au aratat dornici sa mai cumpere;
– tot recent rusii au lansat grecilor propunerea de a infiinta o baza ruseasca in Grecia …… pentru a proteja Cipru.
Ma intreb ce cred turcii despre toate astea pentru ca nu cred ca-si imagineaza ca inarmarea Greciei se face contra Albaniei, Bulgariei sau Macedoniei, una mai parlita decat alta.
Cat de repede vor porni tulburarile in zonele kurde din Turcia ?
Corecta observatia ca unui dilimandros nu-i dai o mitraliera sa se plimbe cu ea prin cartier si ca sistemele respective ar putea avea o destinatie mai potrivita …… la noi.
E clar ca NATO are ca principal inamic Rusia iar Grecia nu ar trimite niciodata trupe sa lupte impotriva rusilor. Deci sint inutili sau mai rau, nocivi atunci cand intarzie sau blocheza hotarari ale Aliantei sau UE (vezi sanctiunile economice impotriva Rusiei). Cu cat mai repede face Grecia pirueta spre Rusia, cu atat mai bine, se limpezesc apele. Nu in ultimul rand, se disponibilizeaza echipamentele pentru altii.
Turcii cred ca sint foarte fericiti acum desi au si ei problemele lor, extrem de mari dar diferite.
eu imi aduc aminte de apogeul crizei grecesti si mondiale cand militarii greci apareau in toate pozele de pe mp.net cu uniformele si echipamentele scoase ca din cutie, intinsi la fatza, samd. Eu continui sa ma intreb in ce fel simt astia criza. Pe romani (si ma refer la romanii-romani, intelegeti ce vreau sa spun) intr-un aeroport ii vezi de la distanta atunci cand fac coada la imbarcare in “bluer”: fetze obosite, incruntate, muncite de ganduri, trasi la fatza, strambati de munca, multi lucrand in constructii sau ca menajere. Grecii durdulii, fara un rid pe fatza, ochelarii de soare pe frunte, zambetul pe buze, spinari de taurasi. Din nou…astia cred totusi ca sunt niste alintati.
Cam asa e, pai de ce n-ar avea zambetul pe buze atat timp cat o duc(eau) bine? Au salarii medii mai mari decat ale “noilor” europeni, cheltuie mai mult decat produc de multi ani de zile si nu e nici o problema, sint smecheri si ii fac pe toti din vorbe deci nu e nevoie de prea multa munca. Au reusit sa-i fenteze chiar si cand au intrat in Euro si nu s-a intamplat nimic cand au fost descoperiti. Li se pare ca a consuma cat produci e o umilinta nationala care trebuie “reperata” cumva, ei fiind dupa cum se stie un neam mandru nevoie mare. E punctul unde intervine armata, trebuie sa aiba jucarii stralucitoare, cel putin cat ale turcilor. Se pare ca nu au inteles nimic din ce li s-a intamplat sovieticilor in anii ’80.
Oricum, istoria care nu e invatata se repeta si daca ies din Euro (poate si EU) si NATO, cu directia Moscova, atunci au sanse sa repete ce s-a intamplat in anii ’60, adica o dictatura militara de dreapta aparuta pentru a preveni ajungerea comunistilor la putere.
Eu nu inteleg cum reusesc astia sa faca asemena investitii in fortele armate, avand in vedere ca sunt de facto in faliment, statul grec functioneza pe bani imprumutati si orice decizie economica se ia cu acordul “troicii” BCE, FMI si CE.
Iar pe noi, cu toate ca Romania e solvabila si armata noastra e vai s-amar, nemernicii de la CE nu ne lasa sa majoram bugetul la aparare cu 0.3%. Din banii nostri.
Grecii chetuie pe datorie, aia sint bani imprumutati.
Referitor la Romania, deficitul inseamna imprumut. In prima instanta e un imprumut extern, deci sint banii strainilor, nu ai romanilor. Pe termen lung, e un imprumut de la generatiile viitoare pe care “noi” nu avem de gand sa-l platim niciodata, cel mult sa-l rostogolim de la an la an pana se face prea mare ca sa mai poata fi miscat. Deci nici in cazul asta nu sint banii “nostri”.
[…] Tehnomil […]