Ianuarie incepe sa intre in traditie ca luna testelor pentru IRIS-T. La exact un an de la precedenta sesiune, pe acelasi poligon Overberg din Africa de Sud s-au executat trei noi trageri asupra unor tinte simulate de aparate fara pilot. (Sursa: Diehl)
Sistemul testat este acelasi IRIS-T SLM care utilizeaza racheta cu raza mica-spre-medie IRIS-T SL.
Obiectivele testelor au fost foarte clare, de a demonstra functionarea atat la bataia maxima efectiva cat si la cea minima si, in plus, o tragere pentru a arata performantele in cazul unei tinte care executa manevre de evitare foarte dificile.
Ca o paranteza, diferenta intre bataia maxima si cea efectiva este adesea neglijata, producatorii citand uneori in brosuri prima valoare, evident mai mare. Pentru a atinge acea distanta in practica, racheta ar trebui sa zboare pe o traiectorie balistica la capatul careia ar avea prea putina energie pentru a intercepta o tinta ce executa manevre de evitare. In cazul foarte probabil in care tintele urmarite nu sint avioane de linie, cea de-a doua valoare – distanta maxima efectiva – este cea interesanta, adica distanta maxima la care racheta are inca suficienta viteza pentru o interceptie reala.