Daca pentru arma de asalt a demarat deja de ani buni un program de inlocuire, in privinta aducerii la standarde NATO a mitralierelor usoare nu se cunoaste nici macar daca exista vreo intentie in acest sens.
Armata romana foloseste doua tipuri de mitraliere usoare: pustile mitraliera tip RPK, in calibru 7,62×39 sau 5,45×39 si mitralierele de uz general sau “de companie” tip PKM, de calibru 7,62×54.
Si in cazul lor, ca si in privinta PM/PA, se pune problema schimbarii calibrului cu cel compatibil NATO insa e posibil ca reproiectarea lor nu se rezume doar la atat.
In cadrul NATO, vasta majoritate a utilizatorilor a optat pentru mitraliere usoare (LMG) cu alimentare prin banda (unele permitand si alimentarea prin incarcatoare tip sector) si tevi detasabile. LMG-urile asigura un volum de foc superior armelor de asalt, fara a complica prea mult logistica, prin folosirea calibrului comun cu cel al armelor de asalt.
In cazul Romaniei si al celorlalte tari “Est”, rolul LMG este rezervat RPK-urilor, acestea fiind diferite insa de tiparul NATO prin folosirea incarcatoarelor tip sector si a tevii nedetasabile. Greutatea mai mica si precizia ceva mai buna sint obtinute in detrimentul volumului de foc (cel putin in varianta originala).
Diferenta intre abordarile Vest si Est tine mai mult de istorie: tarile NATO au adoptat mai devreme calibrul redus si au inlocuit direct vechile pusti automate cu LMG alimentate prin banda.