Nava din imagine nu e chiar Enterprise insa foloseste o arhitectura deosebita, care ar putea fi considerata revolutionara daca nu ar fi fost in atentia constructorilor navali de o buna bucata de vreme.
Produs al unui mic santier german, Abeking&Rasmussen, nava este un exemplu extrem al tehnologiei SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull).
Obiectivul urmarit e de a construi nave mai stabile raportat la dimensiuni, cu o comportare mai buna in conditii proaste. SWATH este o tehnologie concurenta cu cea a catamaranelor si e usor de a le confunda la o prima vedere insa utilizeaza principii diferite.
Ideea din spatele SWATH e de a folosi o forma a cocii cu volum minim la suprafata apei, unde se concentreaza energia valurilor. In practica asta duce la adoptarea unor corpuri imersate la o adancime relativ mai mare decat cea folosita de flotoarele catamaranelor, partea vizibila a navei, opera moarta, fiind urcata deasupra lor si a suprafetei apei pe niste structuri cu volum minim.
Simplificand putin, SWATH sint nave construite pe niste “submarine”, in general doua, de unde si confuzia lor cu niste catamarane dar in cazul de fata e vorba de un singur asemenea corp.
“Imbracat”, conceptul SWASH®A&R (Small Waterplane Area Single Hull – Abeking & Rasmussen) arata asa:
Germanii au inregistrat deja un succes la export cu o versiune mai “conventionala”, un numar de 5 nave de patrulare urmand sa intre in dotarea Letoniei, ultima fiind construita intr-un santier local.
Printre exemplele de aplicatii ale tehnologiei SWATH se numara celebra Lockheed Sea Shadow
Sau Ghost, in cazul ei sistemul de propulsie foarte avansat atragand mai mult atentia decat solutia constructiva tip SWATH.
O nava foarte interesanta ce a incercat sa imbunatateasca conceptul a fost Lockheed SeaSLICE, folosita inclusiv pentru testarea unor echipamente destinate LCS.
Daca solutia catamaran are avantajul vitezei pe vreme buna, SWATH ia conducerea in conditii de vreme proasta. In plus, stabilitatea SWATH este mai buna, reducand efectele raului de mare asupra echipajului.
Ambele solutii ofera o platforma cu o suprafata a puntii mai mare fata de o nava monococa de tonaj echivalent si unele misiuni, cum ar fi MCM sau ASW, pot beneficia de pe urma usurintei de a lansa/ridica obiecte la bordul lor.
Deocamdata catamaranul a fost preferat ca solutia de avangarda pentru navele militare insa duelul cu SWATH continua.