Urecheatii

Ochiul si timpanul IL-20 - Sursa: Wikipedia.org

Ochiul si timpanul IL-20 – Sursa: Wikipedia.org

Toata lumea comunica. De exemplu, fortele guvernamentale ucrainiene vorbesc cu Kievul, rebelii cu Moscova, navele NATO aflate in exercitii in Marea Neagra, intre ele iar fortele rusesti, la fel.

Din cand in cand, peste toate harmalia trece cate un IL-20. Baba satului iese la plimbare sa traga cu urechea la ce se mai vorbeste prin vecini si ce s-a mai schimbat de ultima data de cand a patrulat pe ulita.

Nu exista iluzii in ceea ce priveste masurile de raspuns ale NATO: avioane de supraveghere electronica RC-135 si-au facut aparitia deasupra Marii Baltice iar Marea Neagra este vizitata des de nave NATO cu capabilitati SIGINT.

In zona baltica masurile au inceput sa ia un caracter permanent, Finlanda si Polonia colaborand se pare cu NSA pentru punerea in functiune a unor instalatii de acest gen. Desi mai puternice decat echipamentele instalate la bordul avioanelor, nu au totusi flexibilitatea acestora din urma si avioanele SIGINT raman necesare.

La Marea Neagra, cel putin oficial, NATO se bazeaza doar pe avioanele Turciei, un partener oarecum imprevizibil, mai ales in ceea ce priveste accesul la informatii. Cum AGS este departe, atat in timp cat si in spatiu, devine evidenta lipsa unei capacitati SIGINT de reactie rapida, bazata permanent la Marea Neagra sau cel putin semi-permanent, care sa constituie o sursa mai sigura de informatii.

Exercitiile ruse din regiune dar mai ales operatiunile militare reale desfasurate in Estul Ucrainei reprezinta o ocazie rara de a observa fortele ruse in actiune. Macar din perspectiva repetabilitatii unei interventii ruse de acest fel si in alte locuri, supravegherea lor ar trebui sa fie o prioritate.

Cumpararea unor avioane SIGINT dedicate nu e o masura realista, probabil nici macar prin sistemul pooling&sharing, data fiind situatia financiara a tarilor NATO din zona.

Poate ca o cooperare cu SUA in operarea unor asemenea platforme ar fi mai fezabila, dupa modelul care a debutat in Afganistan, militari romani fiind implicati in operarea unor aerostate de supraveghere americane.

In ceea ce priveste echipamentele in sine, nici nu ar fi nevoie de a reloca RC-135 la Constanta: Lockheed Martin a dezvoltat un modul-container care transforma un C-130 obisnuit intr-un avion SIGINT.

ACES II Senior Scout gata de instalare intr-un C-130J - Sursa: Lockheed Martin

ACES II Senior Scout gata de instalare intr-un C-130J – Sursa: Lockheed Martin

 

Modulul de misiune Airborne Collection Electronic Signals II (ACES II) sau Senior Scout, este instalat direct in cala C-130, este autonom si necesita doar sa fie conectat la antenele ESM montate pe fuselaj. Problema referitoare la instalarea antenelor pe un avion obisnuit a fost rezolvata de inginerii LM intr-un mod ingenios, grupand toate antenele pe elementele de fuselaj usor demontabile, cum ar fi usile sau trapele trenului de aterizare. Inlocuirea lor se poate face extrem de rapid, in mai putin de 24 de ore, fara a necesita alte modificari structurale.

 

Mai ramane obstacolul intelegerii prioritatii si alocarii resurselor. In cadrul NATO, Romania pare sa vrea a se orienta, cel putin declarativ, mai mult pe specializarea in razboiul cibernetic, domeniu poate mai accesibil celor mai saraci membrii ai Aliantei.
Insa atunci cand fortele ruse se pun in miscare, comunicarea tinde sa nu se bazeze prea mult pe FB sau Twitter si sa depinda mai putin de infrastructura fixa, vulnerabila. SIGINT ar fi o specializare foarte tehnica, cu o latura fundamentala inca abordabila de catre Romania.

Deschiderea unui centru de excelenta NATO, specializat EW, dupa modelul celui HUMINT de la Oradea ar fi un prim pas, aliatii fiind acum in momentul cel mai favorabil pentru a accepta sa sponsorizeze initiativa, actiunile Rusiei fiind un avantaj. Istoria infiintarii centrului de la Oradea poate fi citita aici.

Dar inceputul trebuie facut din interior, investitia initiala fiind decisiva. Fara a mai repeta cliseul cu istoria neainvatata care se repeta, daca Romania nu vrea sa repete episodul jenibil de acum 25 de ani, ar trebui sa acorde domeniului SIGINT si EW in general ceva mai multa prioritate.

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Urecheatii”

  1. stelian says:

    culmea e ca Romania insasi are deja o platforma usor adaptabila pt. tipul asta de “servicii”, anume C-27 care are o varianta de razboi electronic EC-27 JEDI. Fabricantul sustine ca e o adaptare simpla prin incarcarea unui container tipizat si adaptarea unor antene suplimentare. N-o fi la nivelul lui Il-20 sau EC-135 dar e mai mult decat nimic.

    • admin says:

      Recunosc ca nu stiu prea multe despre JEDI dar din descrierile citite la o prima trecere pare mai mult un jammer, adica mai mult ECM decat ESM. Gura mare si mai putin ureche fina. Dar s-ar putea sa ma insel aici. Si ai dreptate, e mai bun decat nimic si daca ar fi doar ESM, ca nici din alea nu (prea) exista.

      Infiintarea unei scoli de aplicatii EW ar trebui sa fie primul obiectiv, ar atrage ceva atentie din partea NATO pentru cooperari si poate fonduri pentru a cumpara echipament propriu. Sau chiar pasi mai mici, gen infiintarea de cursuri postuniversitare/specializare. Nu cred ca nu ar gasi doritori si cu cat e o baza de selectie mai mare, cu atat mai bine, chiar daca nu se vor angaja toti in MApN. Poate cine stie, raman cu niste idei si infiinteaza chiar si niste firme.

  2. Marius Z. says:

    https://www.thalesgroup.com/en/canada/defence/elint-pod-c-130

    ELINT Pod for C-130

    Designed to be installed with minor modifications on military transport aircraft such as Hercules C-130, this system provides the Forces Commanders with extensive “On Demand” Signal Intelligence capabilities. Ready to operate in very short delay, the pod can be programmed for dedicated ELINT missions and regular transport missions.

    Advanced ELectronic INTelligence
    • Data Inputs for EW Center Databases
    • Electronic Order of Battle (EOB)
    • Signal Analysis and Fingerprinting

    Roll -On/Roll -Off Syst em
    • Packaged in an external fuel tank envelope
    • Unobtrusive, Undetectable, Autonomous and Flexible solution to remotely monitor radar signals and get accurate positioning data

    • admin says:

      Asta ar fi o alta varianta, mai ieftina probabil. Si tot probabil, ar fi nevoie de o legatura cu centrul de la sol pentru analiza, in timp ce ACES ar face asta direct la bordul C-130. Poate ca si misiunile au un profil diferit, Senior Scout la mai mare departare de baza in timp ce sistemul Thales ar fi mai eficient la distanta apropiata. Doar ipoteze.

  3. Alex says:

    Rivet Joint, Cobra Ball si/sau Combat Sent mai zboara misiuni prin Marea Neagra din cand in cand, ele originand de la Incirlik. Nu mi-as pune prea multa credinta in Romania achizitionand echipament SIGING/ELINT/COMINT precum ACES II de la SUA. Ce este cu adevarat excelent este rezervat pentru cele cinci perechi de ochi.

    • admin says:

      Mi-am imaginat dar de undeva trebuie inceput. Achizitia directa nu e fezabila nici daca echipamentul ar fi disponibil pentru export si ar fi bani (ceea ce nu e cazul), pentru ca nu exista personal specializat sa-l opereze. Iar pentru o cooperare ar trebui pus ceva la schimb sau macar ceva compatibil, complementar. De asta ar trebui inceput cu putin, macar cu pregatirea unor specialisti prin niste cursuri mai serioase. Daca ar sti sa le faca suficient de atractive, ar gasi ceva doritori.

  4. […] pasive multistatice pot fi considerate o arie conexa SIGINT, domeniu spre care Romania ar trebui sa canalizeze mai multe resurse, castigul fiind foarte mare raportat la […]