Un mare exportator european de tehnica militara, pana acum impiedicat sa faca afaceri cu tarile NATO, e deschis propunerilor de colaborare.
La usa a batut hotarat Turcia, interesata de tehnologiile de fabricatie a motoarelor turboreactoare, radarelor, blindatelor in general si in special cele cu aplicativitate in cadrul programului tancului Altay. Asa zice Jane’s.
Nici noii cei-mai-buni-prieteni americani nu vor ramane probabil neresplatiti pentru eforturile de antrenare a fortelor armate si transferul de tehnica, acestia avand sansa sa primeasca documentatia si antrenamentul aferent S-300, dintr-o sursa autorizata, destul de avansata tehnologic, chiar inainte ca iranienii sa le fi primit pe ale lor. Un motiv in plus pentru ca iranienii sa ceara o versiune mai moderna.
Si daca e vorba de iranieni, S-300, rusi si americani, pentagonul amoros nu e complet fara israelieni si ucrainieni:
2014, 16 Septembrie: “In recent weeks, a Ukrainian delegation was in Israel to discuss weapons purchases, including drones that could be used against the Russia-backed separatists, Channel 2 said.” “The Foreign Ministry has halted a drone sale to Ukraine out of fears the deal would antagonize Russia, an ally of breakaway regions in east Ukraine, Channel 2 television reported Monday night.” Sursa
2015, 14 Aprilie: “Russian President Vladimir Putin signed a decree on Monday to lift the ban on the delivery of S-300 air defense missile systems to Iran.” Sursa
2015, 16 Aprilie: “Vladimir Putin said Saturday he was concerned about Israel’s plan to give weapons to Ukraine.” Sursa
Orgie in toata regula.
Chiar si cei mai amarati dintre pamanteni ar avea ce cumpara.
La momentul asta, un dolar cheltuit in Ucraina valoreaza mai mult decat oriunde altundeva, in tarile cu tehnologie militara exportabila. Totul e ca oportunitatea sa fie recunoscuta si sa existe ceva interes. Si initiativa.
Vestea buna: exista tari mai falite decat Romania.
Vestea proasta: intre faliti, ierarhiile nu prea conteaza.
Le scrii putin prea subtil si mi-e teama ca cine trebuie nu se sesizeaza 🙂
Si eu am dat cu sugestii si idei pe directia colaborarii cu Ucraina incepand din toamna trecuta… rezultatul se vede 🙂
Cred ca era mai simplu daca puneai din titlu “COLABORATI INDUSTRIAL CU UCRAINA, BAI NETOTILOR!!!”
Si apoi in articol doar sa repeti tot a doua fraza “FACETI CEVA – COLABORATI INDUSTRIAL CU UCRAINA”… “daca nu v-am zis deja -“- ” s.a.m.d.
Merg pe principiul picaturii chinezesti. Ceva o ramane pana la urma. Poate.
Cred ca e nevoie de suvoaie, nu de picaturi chinezesti, ca Yangtze cand se umfla la barajul de la cele 3 guri 🙂
Fiecare dupa putinta. Merge si cu picatura dar dureaza ceva mai mult.
e prea tarziu pentru picaturi… timpul a cam expirat.
Poate ca totusi se vor trezi la un moment dat. Daca nu, se va trece la planul B: la barza chioara ii face Dumnezeu cuib. Ca de fiecare data.
Au noroc ca ii mai trag licuricii din cand in cand de maneca si de guler.
Nu va fie frica, noi nu avem nevoie de arme……noi suntem poporul pacii! Traim intr-o cu totul alta lume si realitate decat ceea ce ne inconjoara actualmente! Suntem niste romantici incurabili. 🙂 PEACE…
Din ce stiu, americanii ar fi trebuit sa aiba pana acum documentatiile pentru S-300 de la bulgari pentru ca au (sau aveau) doua baterii.
Acum mai conteaza si ce generatie sunt sistemele ucrainene.
Ar fi si alte surse echivalente bulgarilor, de exemplu slovacii si grecii, insa e clar ca exista diferente intre configuratiile pentru intern (cazul Ucrainei) si cele pentru export.
In plus, ucrainienii executa si lucrari de revitalizare deci au acces la informatii de alt nivel fata de utilizatorii obisnuiti iar modernizarile despre care se vorbeste (nu e clar daca au fost facute sau ar urma sa fie executate) au fost concepute cu asistenta rusilor, bazata pe versiunile moderne ale S-300P. Deci ucrainienii ar trebui sa aiba niste informatii si despre directia in care s-a mers cu dezvoltarea S-300, peste versiunea pe care o au ei. S-ar putea ca asta sa fie mai interesant decat sistemele ucrainiene in sine.
Acum am gasit ca si croatii au avut un sistem dar l-au vandut. Se banuieste ca in SUA.
[…] https://www.tehnomil.net/2015/04/23/oportunitati-episodul-12/ […]