Archive for May, 2015

IFV-uri de Formula 1

Williams FW14B - Sursa: Wikipedia.org

Williams FW14B – Sursa: Wikipedia.org

Un element esential in asigurarea mobilitatii blindatelor, tehnologia suspensiilor ramane un subiect oarecum obscur, despre care se vorbeste doar in trecere.

La fel de putin cunoscuti sint si furnizorii celor mai avansate solutii, printre ei britanicii de la Horstman care sint producatorii suspensiilor Hydrogas si InArm.

Clientii lor principali sint conationalii de la BAE (pentru Challenger, Warrior, AS90) dar au cooperat si cu francezii (pentru Leclerc), finlandezii de la Patria (AMV 8×8), singaporezii de la STK (Bionix) sau sud-coreenii de la Samsung (K9).

Practic Horstman “semneaza” proiectele suspensiilor pentru cateva din cele mai avansate tancuri, IFV-uri, APC-uri sau SPH-uri din lume.

Desi producatorul britanic nu ofera prea multe date tehnice, principiile de functionare ale suspensiei InArm sint descrise in rapoartele produse de Cadillac Gage Textron in urma contractului obtinut pentru modernizarea AAV7A1 ale USMC la sfarsitul anilor ’80.

Continuare…

Rolls-Royce ii bea milkshake-ul lui GE

Rolls-Royce MT30 - naval-technology.com

Rolls-Royce MT30 – naval-technology.com

GE isi vede amenintata pozitia pe piata turbinelor cu gaze destinate navelor: LM2500, campionul la vanzari de pana acum, este trimis in corzi de mai noul produs Rolls-Royce MT30.

Desi RR nu sint noi veniti pe piata, avand in portofoliu motoare precum Marine Spey, Tyne sau Olympus, au preferat pana acum sa-si bea ceaiul intr-un club mai restrans, privat.

Chiar daca britanicii au inregistrat succese importante la export, mai ales in cazul unor clienti prestigiosi cum ar fi Japonia sau Olanda, a existat intodeauna o linie rosie peste care nu era de imaginat ca se poate trece: dotarea US Navy cu altceva decat turbine americane.

Cu MT30, RR a doborat bariera si a obtinut doua succese de prestigiu: atat super-distrugatoarele DDG-1000 Zumwalt cat si LCS Freedom (Lockheed Martin) au primit turbine britanice.

Continuare…

Aegis ashore mobil

Sursa: US08266999

Sursa: US08266999

Un patent relativ recent descrie cum ar arata lansatorul vertical Mk41 pe o platforma mobila.

Solutia perfecta in caz ca ar fi nevoie vreodata de schimbarea rapida a configuratiei unei instalatii ABM de tip Aegis ashore cum e cea de la Deveselu.

Sau doar desfasurarea celui mai puternic sistem anti-aerian din lume.

La altii se poate, episodul 14

Supacat Wildcat - Sursa: army-technology.com

Supacat Wildcat – Sursa: army-technology.com

Asemanarea dintre Supacat Wildcat din imaginea alaturata si Dusterul-cu-turela se opreste la schema de vopsire si folosirea unei turele telecomandate pentru o mitraliera medie.

In primul rand, partea tehnica e complet diferita, Wildcat fiind la origine un vehicul de competitie off-road, construit pe un sasiu tubular de mare rezistenta, caroserie din fibra de sticla si utilizand puntile fata/spate ale Land Rover Discovery. Constructia permite adaptarea usoara a mai multor tipuri de motoare.

In al doilea rand, Wildcat nu este un produs al vreunui gigant al industriei auto ci a fost conceput si este in acest moment construit de doua mici firme britanice specializate in vehicule de mare performanta, Bowler si Qt Services.

Varianta militarizata este produsa in cooperare cu Supacat, o alta firma britanica, care are mai multa experienta in domeniul productiei pentru Aparare.

Si nu in ultimul rand, perseverenta britanica a dus la dezvoltarea in continuare a Wildcat, dupa modelul derivat direct din cel de competitii.

Continuare…

De la groapa de gunoi

Albastrul situatiei materiale iese la iveala precum rugina, pe la colturi.

Vina capitala a MApN-ului e ca se exprima mult prea discret. Un asemenea exemplu, o preluare din Revista Fortelor Terestre, intregul material putand fi citit aici:

“Despre elementele de noutate ale activităţii din poligonul Olteniţei am fost informaţi de către generalul de brigadă dr. Marius Harabagiu, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate “Argedava”: “Am pregătit, pentru informarea comandantului diviziei, un vehicul de teren, Aro 323, anterior echipat cu AG-9 dar pe care noi, în prezent, l-am putea transforma într-un vehicul destinat subunităţilor de cercetare, întrucât batalioanele de infanterie şi-au dispus aruncătoarele antitanc pe camioane. Aşadar, aceste autovehicule Aro 323 pot fi folosite în alte scopuri.

Credem că este una din soluţiile pe care le avem pentru rezolvarea câtorva probleme privind dotarea. Rămâne să vedem dacă soluţia pe care noi o propunem va fi agreată şi din punct de vedere tehnic, pentru a se putea materializa.”

Calitatea dotarii cu autovehicule a ajuns deci la un minim istoric daca s-a ajuns la recuperarea epavelor ARO, caci oricat de bine au fost intretinute, si nu incape indoiala ca atelierele de reparatii ale Armatei pot mentine pe roti vehicule de colectie, totusi ARO nu poate fi un raspuns la nevoile actuale.

Continuare…

Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 5

Tancheta Skoda R-1 - Sursa: forum.warthunder.com

Tancheta Skoda R-1 – Sursa: forum.warthunder.com

O istorie succinta a evolutiei Cavaleriei romane in al Doilea Razboi Mondial poate fi citita aici.

Experienta acumulata in urma celor mai de succes campanii de pe frontul de Est ale Armatei romane, in Crimeea si Caucaz, acolo unde Cavaleria (alaturi de Vanatorii de Munte) a jucat rolul principal, s-a reflectat direct in conceptia organizarii si dotarii din ultimul an al razboiului din Est.

…in 1944 s-a decis ca numai Divizia 8 cavalerie sa fie transformata in divizie blindata. Diviziile 1 si 5 Cavalerie urmau sa fie doar motorizate. Acesteau urmau sa fie formate din 4 regimente de cavalerie purtate, un regiment de artilerie moto, un escadron de aruncatoare de mine cal. 120 mm, un escadron de tunuri AA cal. 20 mm, un divizion de tunuri AT cal. 75 mm, pionieri si un escadron de comanda.

Continuare…

Extraordinar, episodul 19

Dupa ce americanii au selectat Hellfire pentru dotarea LCS, in asteptarea unei rachete anti-nava adevarate, britanicii au testat o versiune navala echivalenta, Brimstone “Sea Spear”. Cum era de asteptat pentru o racheta antitanc, Brimstone se descurca foarte bine impotriva tintelor mobile dar are handicapul unei incarcaturi de lupta reduse pentru o racheta antinava.

Licuriciul loveste ursul unde-l doare mai tare

Lockheed Martin MKV-L, cu "L" de la Lazar? - Sursa: Wikipedia.org

Lockheed Martin MKV-L, cu “L” de la Lazar? – Sursa: Wikipedia.org

Adica la nucleare.

Intreaga argumentatie a SUA pentru a demonstra ca scutul anti-balistic ce urmeaza a fi instalat in Romania si Polonia e inofensiv in fata arsenalului atomic rusesc se bazeaza pe doua elemente esentiale: viteza (relativ) scazuta si numarul redus al interceptorilor ce urmeaza a fi amplasati in cele doua tari.

Rusia a fost asigurata, din punct de vedere tehnic, de acest lucru prin renuntarea abrupta la programele de dezvoltare a SM-3 Block 2B, o racheta mai energica, precum si a tehnologiei “capetelor interceptoare multiple”.

Conform actualelor planuri, maximum ce se va desfasura va fi SM-3 Block IIA in Polonia (Block IB in Romania cu o posibila optiune IIA), rachete ce poarta cate un singur interceptor cinetic.

Racirea relatiilor dupa episodul Crimeea si cel inca in derulare in Ucraina cat si decizia Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului pare sa fi impins Congresul SUA sa le reaminteasca rusilor ca reluarea programului de dezvoltare a tehnologiilor ABM avansate este inca pe masa.

Pentru inceput este vehiculata ideea reinvierii Multi-Object Kill Vehicle (MOKV), practic inversul MIRV, si poate singura tehnologie capabila sa puna probleme actualelor sisteme de lansare a focoaselor nucleare rusesti (sau chinezesti).

Continuare…

Efectul fluturelui rus

Viitoarea organizare a unei baterii GBAD norvegiane:  IRIS-T si NASAMS - Sursa: artilleri.no

Viitoarea organizare a unei baterii GBAD norvegiane: IRIS-T si NASAMS – Sursa: artilleri.no

Sau cum contribuie Rusia in mod involuntar la cresterea economica globala.

Ofensiva Rusiei nu se limiteaza doar la Europa de Est ci se face simtita si in Nord, fortand tarile scandinave sa creasca, cel putin, cheltuielile pentru aparare si chiar, in cazul Suediei sau al Finlandei, sa ia in considerare o integrare in NATO.

Aflata deja in relativ adapost in cadrul NATO, Norvegia a bugetat o modernizare a tancurilor Leopard 2 si o reconfigurare a apararii anti-aeriene, bazate la acest moment pe NASAMS II.

Exista inclusiv intentii de dotare cu echipament modern la nivelul artileriei, unde se urmareste achizitia suedezului Archer de 155mm (contract cu o situatie incerta, fiind deocamdata suspendat sau anulat), a proiectilelor inteligente BONUS si Excalibur de acelasi calibru si a unor aruncatoare de bombe instalate la bordul BV206 si CV90, precum si a echipamentului de achizitie a tintelor aferent (EO/IR si radar).

Desi intreaga lista e impresionanta, sare in ochi in special modernizarea sistemelor GBAD NASAMS. Ca urmare a testelor executate cu success in 2011, Norvegia a decis achizitia rachetelor IRIS-T pentru suplimentarea SL-AMRAAM folosite in acest moment de NASAMS.

Continuare…

Stefan cel MAI Mare

OPV-2 - Sursa: Damen via Jane's

OPV-2 – Sursa: Damen via Jane’s

Grupul Damen a hotarat sa-si intinereasca oferta de OPV-uri, inlocuind proiectele existente incadrate intre navele clasei Holland, de 3.700 de tone si Stefan cel Mare, de aproximativ 950 de tone, cu o noua generatie, numita OPV-2.

Ca o paranteza, atat Stefan cel Mare (cunoscuta si ca MAI 1105) dar si 2 din cele 4 nave de clasa Holland au fost construite partial la Galati.

Noua familie OPV-2 pastreaza conceptul Sea Axe intalnit la Stefan cel Mare si vine in patru variante, cu lungimi cuprinse intre 75 si 103 metri si deplasamente intre 1.400 si 2.600 de tone.

De remarcat ca in versiunea cea mai mare, de 103 metri, OPV-2 este semnificativ mai usoara decat Holland la 108 metri (2.600 vs 3.700 tone), cel mai probabil ca rezultat direct al adoptarii Sea Axe, sacrificand volumul interior pentru economie de carburant si comportament mai bun pe mare montata.

Continuare…