Sezatoare, episodul 14

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

AGM-65 Maverick, principala munitie tactica AG a USAF, e cunoscuta ca o racheta multirol lansata aproape exclusiv de pe avioane, lasand locul Hellfire pentru echiparea elicopterelor si, potential, a platformelor terestre sau marine.

Inclusiv Romania planuieste dotarea F-16MLU cu Maverick, respectand instructiunile de folosire.

Mai putin cunoscuta e capacitatea Maverick de a fi lansata de pe elicoptere, racheta fiind omologata deja pentru SuperCobra dar si pentru SH-2G, in rol anti-nava.

 

Fara a beneficia de viteza initiala a unei platforme lansatoare cu aripa fixa, raza de actiune a Maverick este mult redusa insa tot superioara ATGM-urilor uzuale, avand si avantajul imensei incarcaturi de lupta, care in varianta HEAT e de cel putin 5-10 ori mai mare decat cea a unei ATGM dedicate.

Diagrama performante Maverick - Sursa: Raytheon via navalofficer.com.au

Diagrama performante Maverick – Sursa: Raytheon via navalofficer.com.au

 

In varianta cu incarcatura de lupta penetrant-exploziva, Maverick e o racheta tactica folositoare impotriva majoritatii tintelor intalnite pe campul de lupta, de la blindate la amplasamente usor fortificate sau nave maritime.

O analiza interesanta este cea facuta de britanici, care au cumparat Maverick pentru suplinirea, initial, a Brimstone si mai apoi pentru a o complementa pe cea din urma acolo unde greutatea si dimensiunile mai mari, implicand un numar mai redus de munitii acrosate, nu sint o problema.

Iar daca Maverick poate fi lansata de pe elicoptere atunci ar putea fi folosita si de pe platforme terestre, ca o alternativa multifunctionala la Spike NLOS sau Hellfire/Brimstone.

Sau, in conditiile evolutiei blindatelor, atunci cand vrei sa te asiguri ca nu mai ramane mare lucru dintr-un T-14 Armata.

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Sezatoare, episodul 14”

  1. Marius Z. says:

    Stiu ca din timpul primului razboi din Golf aveau probleme cu puterea de penetrare a Hellfire contra tintelor mai greu blindate, uneori trebuind lansate 2 consecutiv sa faca praf o tinta.
    Si tot de atunci au inceput sa foloseasca Maverick cand voiau sa fie siguri ca tinta e distrusa…

    Capul de lupta are masa serios mai mare(57kg) fata de cel al Hellfire (9kg), iar pretul pare sa fie tot pe acolo (100-110K $/bucata), desi imi amintesc ca ziceau ca e mai scumpa decat Hellfire.

    Raza de actiune e la 22km, posibil redusa spre 12-15 km cu lansare de pe alicopter.

    Masa e cea mai penalizanta, la 300kg, fata de doar 49kg ale Hellfire.

    • admin says:

      Pentru versiunea HEAT, masa e doar un pic mai mult de 200kg. Nici 300kg nu ar conta asa de mult daca ar fi lansata de la sol.

      • Marius Z. says:

        si cat e masa incarcaturii de lupta la varianta HEAT? E proportionala, adica pe la 40kg?
        Mie si GROMUL A/B sarbesc mi se pare interesant cu cap de lupta de 100kg si masa de lansare 280kg, dar e mai mult pentru aripi fixe decat rotative:)

        • admin says:

          La HEAT masa incarcaturii e cum ai spus, 57kg, la o greutate totala de 210kg, iar versiunea HE ar fi 140kg cu greutate totala de 300kg. Deci, asa cum era de asteptat, diferenta de greutate dintre ele provine in mare parte din incarcatura.

          Ar fi de comparat cu Penguin, daca ar avea aripi si un motor mai mare (poate in locul incarcaturii HE), poate ca ar avea o bataie similara.