Stefan cel MAI Mare

OPV-2 - Sursa: Damen via Jane's

OPV-2 – Sursa: Damen via Jane’s

Grupul Damen a hotarat sa-si intinereasca oferta de OPV-uri, inlocuind proiectele existente incadrate intre navele clasei Holland, de 3.700 de tone si Stefan cel Mare, de aproximativ 950 de tone, cu o noua generatie, numita OPV-2.

Ca o paranteza, atat Stefan cel Mare (cunoscuta si ca MAI 1105) dar si 2 din cele 4 nave de clasa Holland au fost construite partial la Galati.

Noua familie OPV-2 pastreaza conceptul Sea Axe intalnit la Stefan cel Mare si vine in patru variante, cu lungimi cuprinse intre 75 si 103 metri si deplasamente intre 1.400 si 2.600 de tone.

De remarcat ca in versiunea cea mai mare, de 103 metri, OPV-2 este semnificativ mai usoara decat Holland la 108 metri (2.600 vs 3.700 tone), cel mai probabil ca rezultat direct al adoptarii Sea Axe, sacrificand volumul interior pentru economie de carburant si comportament mai bun pe mare montata.

OPV like a boss, Holland class - Sursa:  damen.com

OPV like a boss, Holland class – Sursa: damen.com

 

Ca si Stefan cel Mare si Holland, OPV-2 nu vor fi nave de lupta in sensul clasic, fiind destinate doar patrularii sau misiunilor ce nu implica riscul unor confruntari directe, cum ar fi de exemplu MCM, lucru ce ar trebui reflectat si in pret, cel mai probabil inferior navelor militare.

Cu un hangar pentru un elicopter mediu si UAV-uri, un tun de calibru mediu si capacitatea de a lansa RHIB-uri pe vreme proasta, OPV-2 pot fi variante bune pentru nave anti-piraterie sau SAR, ultimul fiind un subiect fierbinte in ultimul timp. O eventuala misiune permanenta a UE in Mediterana ar fi o oportunitate de neratat pentru Damen de a impinge in fata OPV-2.

Nu ar foarte diferite ca si capabilitati fata de T22R in configuratia actuala insa la un pret mult mai mic.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Stefan cel MAI Mare”

  1. Cezar says:

    Navele astea produse la Galati nu ar putea fi militarizate in vre un fel si oferite marinei romane? Stiu ca aveau in vedere niste corvete de achizitionat. Poate nu ar fi rau ca Damen Galati sa intre si el pe fir! 🙂

    • admin says:

      Poti oferi orice, oricui, dar ai nevoie de bani ca sa cumperi. Problema nu e ca santierele romanesti nu pot construi navele, macar partial, ci ca MApN-ul nu are bani pentru achizitie.

      Ref. strict la Galati, tehnologia pentru constructia Holland e diferita fata de cea pentru SIGMA. Dar daca ar fi bani, s-ar rezolva si asta.