Licuriciul loveste ursul unde-l doare mai tare

Lockheed Martin MKV-L, cu "L" de la Lazar? - Sursa: Wikipedia.org

Lockheed Martin MKV-L, cu “L” de la Lazar? – Sursa: Wikipedia.org

Adica la nucleare.

Intreaga argumentatie a SUA pentru a demonstra ca scutul anti-balistic ce urmeaza a fi instalat in Romania si Polonia e inofensiv in fata arsenalului atomic rusesc se bazeaza pe doua elemente esentiale: viteza (relativ) scazuta si numarul redus al interceptorilor ce urmeaza a fi amplasati in cele doua tari.

Rusia a fost asigurata, din punct de vedere tehnic, de acest lucru prin renuntarea abrupta la programele de dezvoltare a SM-3 Block 2B, o racheta mai energica, precum si a tehnologiei “capetelor interceptoare multiple”.

Conform actualelor planuri, maximum ce se va desfasura va fi SM-3 Block IIA in Polonia (Block IB in Romania cu o posibila optiune IIA), rachete ce poarta cate un singur interceptor cinetic.

Racirea relatiilor dupa episodul Crimeea si cel inca in derulare in Ucraina cat si decizia Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului pare sa fi impins Congresul SUA sa le reaminteasca rusilor ca reluarea programului de dezvoltare a tehnologiilor ABM avansate este inca pe masa.

Pentru inceput este vehiculata ideea reinvierii Multi-Object Kill Vehicle (MOKV), practic inversul MIRV, si poate singura tehnologie capabila sa puna probleme actualelor sisteme de lansare a focoaselor nucleare rusesti (sau chinezesti).

MOKV este parte a programului Common Kill Vehicle, destinat a furniza viitoarele interceptoare cinetice atat pentru GBI cat si pentru SM-3.

Deocamdata totul este la nivel de intentie, finantarea urmand sa fie asigurata in anii fiscali urmatori, Rusia avand astfel destul timp sa se gandeasca asupra implicatiilor. Micsorarea virtuala a fortei strategice ruse e cel mai rau scenariu luat in calcul de Kremlin asa ca exista sanse de a se ajunge la un numitor comun.

Iar daca totusi Rusia insista, atunci ar mai exista si varianta zero, cea a reluarii dezvoltarii SM-3 Block 2B, racheta proiectata de la inceput pentru a putea fi instalata in aceleasi silozuri Mk41 ca si restul familiei SM-3, fara a necesita modificari ale infrastructurii deja construite pana la acel moment in Polonia si Romania.

Rusia isi asuma un risc calculat livrand S-300 Iranului, aparent fara sa existe nici o metoda pentru SUA si Israel de a impiedica tranzactia.  Unele calcule se pot dovedi gresite si e posibil ca pe termen lung rusii sa piarda mult mai mult decat ar castiga. Asta in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere amiabila si ambele parti vor uita episodul.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Licuriciul loveste ursul unde-l doare mai tare”

  1. Eroul Bula says:

    Pana la a se ajunge la MOKV, cred ca ar fi de bun simt sa instaleze si la noi Block IIA in loc de IB.

    • admin says:

      Cand 2A va intra in productie, poate se va pune problema. Deocamdata abia incepe testele deci nu e o optiune pentru Romania. Iar discutia va fi pur tehnica, nu e un concurs cu Polonia cine are racheta mai mare, rolul simbolic al instalatiei de la Deveselu e indeplinit si de 1B. Nu in ultimul rand, nu Romania plateste pentru toate astea asa ca e foarte greu de avut pretentii. Decat 2A, mai bine 2 baterii Patriot de la americani si una de la olandezi, stationate ca in Turcia, temporar/pe termen nedefinit.

      • Cezar says:

        Eu cred ca asta e strategia americanilor in zona asta in relatia cu rusii….picatura chinezeasca! Azi putin, maine inca un oic si tot asa. Iii dispera pe rusi, dar nu-i determina sa turbeze. Cred ca procedeaza bine in felul asta. Cu siguranta ca tunci cand 2A va deveni operationala, ea va ajunge si la Deveselu…nu incape urma de dubiu. Cat despre MOKV, om trai si om vedea…..eu cred ca si ale la un momentdat vor stationa in Europa, iar binevoitori sa accepte riscul si avantajele se gasesc destui, mai ale in zona asta a lumii! 🙂