Archive for May 17th, 2015

De la groapa de gunoi

Albastrul situatiei materiale iese la iveala precum rugina, pe la colturi.

Vina capitala a MApN-ului e ca se exprima mult prea discret. Un asemenea exemplu, o preluare din Revista Fortelor Terestre, intregul material putand fi citit aici:

“Despre elementele de noutate ale activităţii din poligonul Olteniţei am fost informaţi de către generalul de brigadă dr. Marius Harabagiu, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate “Argedava”: “Am pregătit, pentru informarea comandantului diviziei, un vehicul de teren, Aro 323, anterior echipat cu AG-9 dar pe care noi, în prezent, l-am putea transforma într-un vehicul destinat subunităţilor de cercetare, întrucât batalioanele de infanterie şi-au dispus aruncătoarele antitanc pe camioane. Aşadar, aceste autovehicule Aro 323 pot fi folosite în alte scopuri.

Credem că este una din soluţiile pe care le avem pentru rezolvarea câtorva probleme privind dotarea. Rămâne să vedem dacă soluţia pe care noi o propunem va fi agreată şi din punct de vedere tehnic, pentru a se putea materializa.”

Calitatea dotarii cu autovehicule a ajuns deci la un minim istoric daca s-a ajuns la recuperarea epavelor ARO, caci oricat de bine au fost intretinute, si nu incape indoiala ca atelierele de reparatii ale Armatei pot mentine pe roti vehicule de colectie, totusi ARO nu poate fi un raspuns la nevoile actuale.

Continuare…

Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 5

Tancheta Skoda R-1 - Sursa: forum.warthunder.com

Tancheta Skoda R-1 – Sursa: forum.warthunder.com

O istorie succinta a evolutiei Cavaleriei romane in al Doilea Razboi Mondial poate fi citita aici.

Experienta acumulata in urma celor mai de succes campanii de pe frontul de Est ale Armatei romane, in Crimeea si Caucaz, acolo unde Cavaleria (alaturi de Vanatorii de Munte) a jucat rolul principal, s-a reflectat direct in conceptia organizarii si dotarii din ultimul an al razboiului din Est.

…in 1944 s-a decis ca numai Divizia 8 cavalerie sa fie transformata in divizie blindata. Diviziile 1 si 5 Cavalerie urmau sa fie doar motorizate. Acesteau urmau sa fie formate din 4 regimente de cavalerie purtate, un regiment de artilerie moto, un escadron de aruncatoare de mine cal. 120 mm, un escadron de tunuri AA cal. 20 mm, un divizion de tunuri AT cal. 75 mm, pionieri si un escadron de comanda.

Continuare…