Un element esential in asigurarea mobilitatii blindatelor, tehnologia suspensiilor ramane un subiect oarecum obscur, despre care se vorbeste doar in trecere.
La fel de putin cunoscuti sint si furnizorii celor mai avansate solutii, printre ei britanicii de la Horstman care sint producatorii suspensiilor Hydrogas si InArm.
Clientii lor principali sint conationalii de la BAE (pentru Challenger, Warrior, AS90) dar au cooperat si cu francezii (pentru Leclerc), finlandezii de la Patria (AMV 8×8), singaporezii de la STK (Bionix) sau sud-coreenii de la Samsung (K9).
Practic Horstman “semneaza” proiectele suspensiilor pentru cateva din cele mai avansate tancuri, IFV-uri, APC-uri sau SPH-uri din lume.
Desi producatorul britanic nu ofera prea multe date tehnice, principiile de functionare ale suspensiei InArm sint descrise in rapoartele produse de Cadillac Gage Textron in urma contractului obtinut pentru modernizarea AAV7A1 ale USMC la sfarsitul anilor ’80.
In raportul final, care poate fi citit aici, ISU (In-arm Suspension Unit) este descrisa ca fiind o suspensie pneumatica cu amortizor rotativ. AAV7 nu a primit pana la urma suspensia avansata a Cadillac, preferandu-se solutia mai ieftina a adaptarii componentelor provenite de la M2 Bradley, insa ISU a americanilor avea potential si e foarte similara ca realizare cu Hydrogas InArm a Horstman.
Avantajele solutiei InArm, conform americanilor: “The Cadillac Gage Textron In-Arm Suspension Unit (ISU) is designed to provide a superior alternative to the current torsion bar system by offering improved ride quality, reduction in track tension variation, and negligible vehicle interior volume necessary for suspension installation. These improvements result in higher vehicle speeds through difficult terrain, lower track wear due to more consistent track tension and road wheel/track contact, and increased interior vehicle volume.”
O solutie hibrida, cu amortizorul rotativ similar ISU cuplat barelor de torsiune clasice (probabil mai ieftina), a fost conceputa de Horstman pentru best-seller-ul BAE, IFV-ul CV90.
Si britanicii nu se opresc aici: desi este deja avansat fata de concurentii directi, CV90 este gata pentru a primi suspensii inspirate de masinile de Formula 1.
Folosirea unor suspensii active (interzise la inceputul anilor ’90 in F1 din cauza… eficientei prea ridicate) permite CV90 sa atinga viteze mai mari, reducandu-se uzura materialului si disconfortul echipajului. In plus, stabilizarea senzorilor si a armamentului de la bord este mult usurata.
Nu e inca clar daca noua tehnologie este dezvoltata in totalitate de BAE sau s-a apelat din nou la partenerul traditional Horstman, insa e foarte posibil ca britanicii sa deschida un nou capitol intr-un domeniu care parea ca stagneaza.
Ca un amanunt interesant, tehnologia suspensiilor active in Formula 1 a fost introdusa si perfectionata tot de firme britanice: Lotus si, respectiv, Williams. Nimic nu este intamplator.