Nema motor, nema putirinta, episodul 2

Admiral Gorshkov - Sursa: usni.org

Admiral Gorshkov – Sursa: usni.org

Taierea legaturilor economice dintre Ucraina si Rusia incepe sa-si faca efectul: constructorii navali rusi au ramas fara turbinele cu gaze livrate in mod obisnuit de Zorya-Mashproek din Nikolaev, Ucraina, blocand practic constructia noilor nave de suprafata rusesti.

Dupa caderea URSS, Rusia a inceput sa caute o alternativa locala la furnizorul ucrainian si a desemnat o filiala a concernului Saturn pentru proiectarea si constructia viitoarelor turbine navale.

Disponibilitatea motoarelor ucrainiene din tot acest timp si costurile dublarii capacitatilor de productie au dus la situatia in care rusii nu pot produce complet independent decat motoare destinate navelor mici, avand inca nevoie de cooperarea ucrainienilor pentru livrarea motoarelor necesare fregatelor sau distrugatoarelor.

Sistarea brusca a livrarilor din partea ucrainiana a avut efect asupra calendarului livrarii celor mai importante clase de nave de suprafata aflate in constructie la acest moment: fregatele Gorshkov si Grigorovich, ultimele destinate Flotei Marii Negre.

Primele doua unitati din clasa Gorshkov si trei din clasa Grigorovich ar fi primit motoarele ucrainiene insa rusii vor trebui sa gaseasca o alternativa pentru restul navelor (au fost planificate in total 8 Gorshkov si respectiv 6 Grigorovich).

Prototipurile motoarelor rusesti ar putea intra in teste in 2017, livrarile incepand cel mai probabil dupa 2020.

Ca o alternativa de urgenta, pe termen scurt, la constructia locala, Rusia incearca sa dea in judecata Ucraina pentru un numar de motoare platite dar nelivrate inca. Slabe sanse de reusita.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Nema motor, nema putirinta, episodul 2”

  1. stelian says:

    intotdeauma m-a mirat cum URSS-ul ala mai toate chestiile “smechere” se produceau cumva excentric zonei centrale a Rusiei. Cumva se pare ca URSS-ul era organizat pe principiul “ala care se pricepe munceste, ala care nu se pricepe ii invata pe altii sa munceasca, ala care nu se pricepe nici macar sa ii invete pe altii e sef”. Nu de alta dar daca le vine vreun chef de razmerita si la belorusi or sa ramana rusii si fara MAZ-urile alea uriase care transporta rachetele.

    • admin says:

      Cam ca orice imperiu. Unii, de la centru, cu managementul si altii, mai de la periferie, cu munca.
      Pana sa-i piarda pe bielorusi, rusii se pregatesc sa-i recupereze pe ucrainieni. Macar pe aia din Est, cei cu industria grea.

  2. Cezar says:

    Daca vad ca nu mai mere treaba, isi iau pusca si vergeaua si merg la colindat prin vecini…sa-si ia fabrica inapoi! 🙂

  3. Problema lui Putin este ca miscarea asta a Rusiei conduse de el, de acum un an si ceva i-a luat si pe planificatorii rusi prin surprindere…..
    Aceeasi problema se manifesta si la YAK 130, deci fara industrie dezvoltata poti tu sa stai pe un munte de bani ca tot nu ajungi inapoi la statutul de superputere.
    Mici amanunte cum sunt motoarele pot sa te ingroape sau sa te ajute sa fii in top, lucru valabil si pentru China.
    Faza proasta este ca rusii in 2 -5 ani vor avea motoare similare si atunci o sa fie si mai dificil de negociat cu ei….Mi-e sa nu ii ajute UE si USA indirect cu sanctiunile impuse ca sa ajunga Rusia sa isi dezvolte ramurile economico-tehnologice deficitare.

    • admin says:

      Sau vor ingropa destui bani in reinventarea rotii incat nu va mai ramane mai nimic pentru achizitii sau intretinere. Au mai fost odata in situatia asta, nu ar fi ceva nou. Fiecare componenta pe care vor trebui sa o inlocuiasca va costa bani si timp iar rusii au inceput sa cam ramana fara niciunele.

      • eu cred ca prea suntem noi optimisti ca vor ramane fara bani, pana la urma nu o sa fie rau pe termen mediu pentru ei ca sa isi faca singuri propulsiile pentru navele de lupta. Sa nu uitam ca acum pare ca se coordoneaza cu China foarte bine pe scena internationala si fac cartile impreuna…E mai usor sa reinventezi roata cand ai pe ce pune sublerul si mai beneficiezi si de aceleasi materiale si expertiza tehnica. Ukraina nu cred ca are solutii cu mult diferite de cele rusesti prin simplul fapt ca toata baza stiintifca a fost fondata pe timpul impreiului comun URSS-ul.

        • admin says:

          Ar fi interesant de urmarit cine o sa se adapteze mai repede: rusii sa inlocuiasca echipamentele provenite din Vest (inclusiv Ucraina) sau Vestul sa renunte la importurile de componente din Rusia (motoarele racheta sint cam singurele exemple de pana acum). Si dependenta de lansatoarele rusesti pentru ISS.

          Sigur ca se poate intampla orice scenariu, inclusiv cel in care China o sa copieze cam tot ce au rusii mai exportabil, dupa care ii vor concura direct, provocand pierderi si mai mari. Rusia izolata nu va avea alternative si chinezii stiu asta foarte bine. Acum rusii sint la mana lor.

          Dar se zice ca e greu de facut predictii, mai ales despre viitor.

          • stelian says:

            sa nu uitam ca daca privim pozele din fabricile rusesti cam toate masinile unelte CNC sunt de productie occidentala (MAZAK, HAAS, MAKINO, samd) iar “soaftele” sunt CATIA, NSX, HyperMill, samd. Am avut si eu o curiozitate sa vad ce au aia pe ecrane. Asta inseamna ca daca Vestul se supara cu adevarat le taie contractele de mentenanta pt. masini unelte si bazele de date si apoi sa te tii. Sa faca reverse engineering la atatea deodata, nu mai descurca nici dracu itzele. Sa treaca pe masini cu avans manual sau semiautomat…cel putin la fel de nasol. Scria odata pe englishrussia ca un cadru frezat principal din structura lui Su-27 e facut acum in 2 schimburi pe CNC modern, cu cate un supraveghetor pe schimb iar inainte pe CNC-urile alea cu cartele frezau baietii vreo luna la el cu vreo 4-5 frezori pe schimb. Mai sunt inca multi asi in maneca de ambele parti, cred totusi ca Vestul are mai multi. Masinariile si softurile chinezesti cred ca nu prea intra in discutie inca pt. treburi serioase.

            • admin says:

              Asta s-ar putea sa-i loveasca cel mai tare. Piesele de schimb pt masini unelte, etc.. Fara ele, fie se vor produce mai multe rebuturi fie liniile de productie se vor opri de tot.
              La un moment dat au avut probleme in a importa masinile pentru forjarea la rece a tevilor pentru armele de asalt. Pot ajunge precum Iranul sau Coreea de Nord, sa cumpere piese de schimb de pe piata neagra.

  4. […] Lipsa motoarelor ucrainiene a deraiat programul constructiei fregatelor din clasa Admiral Grigorovich (Proiect 11356) destinate Flotei Marii Negre dar rusii sint pe cale sa gaseasca solutii, chiar daca nu optime. In ciuda retoricii oficiale, care dadea ca sigura inlocuirea turbinelor de import cu o noua generatie de motoare proiectate si construite local, rusii par sa se fi consolat cu ideea ca ciclul de dezvoltare va dura prea mult pentru ca rezultatul sa fie util navelor Proiect 11356. […]