Archive for July, 2015

Vecinii

Sursa: ih.gov.hu

Sursa: ih.gov.hu

Oarecum offtopic dar destul de interesant: raportul Információs Hivatal (serviciul ungar de informatii externe) in fata comisiei de specialitate a Parlamentului.

Daca despre activitatea spionilor maghiari in Ucraina  (si nemultumirea ucrainienilor) s-a mai auzit, subiect regasit si in raport, paragraful referior la Romania a fost trecut cu vederea.

Intregul raport poate fi citit descifrat, aici.

Ceea ce incepe cu tanguiala clasica referitoare la tratamentul aplicat minoritatii maghiare si mai ales Bisericilor, de data asta cu accent pe tendintele anti-maghiare ale Justitiei din Romania, ajunge sa ia o turnura interesanta prin acuzatia voalata ca in spatele Justitiei si a Guvernului roman s-ar afla de fapt SUA.

Ungurii par a fi foarte interesati sa afle natura relatiilor de cooperare intre SUA si Romania, fiind lasat sa se inteleaga ca asta ar fi unul din obiectivele Információs Hivatal in Romania.

La fel cum probabil SIE e interesat de legaturile dintre Budapesta si Moscova.

Oportunitati, episodul 13

MCIWS/ Ghatak - Sursa: Wikipedia.org

MCIWS/ Ghatak – Sursa: Wikipedia.org

India pare pregatita se renunte la competitia internationala pentru gasirea unui inlocuitor pentru arma de asalt locala INSAS, precum si pentru AK-47 de import, folosite pana acum.

Motivul pentru care India a fost fortata sa importe in anii ’90 un numar de 100.000 de AK-uri din mai multe state inclusiv Romania si sa le foloseasca in paralel cu INSAS, a fost fiabilitatea scazuta a produsului local.

Problema logistica a fost agravata si de faptul ca munitia este diferita, INSAS adoptand calibrul standard NATO, 5.56mm.

Noua arma care ar fi trebuit sa rezulte in urma competitiei ar fi fost multi-calibru, pentru a profita de pe urma stocurilor de munitie tip Est (pe stil vechi) ramase dupa scoaterea din serviciu a AK.

Continuare…

Scutul scutului de la Deveselu

Ce-si face Ursul cu ... mana lui (pardon, scuzati), Iskander-K - Sursa: militaryrussia.ru

Ce-si face Ursul cu … mana lui (pardon, scuzati), Iskander-K – Sursa: militaryrussia.ru

E aproape stabilit: instalatia Aegis Ashore de la Deveselu va primi mijloace de aparare anti-aeriana, impotriva avioanelor si rachetelor de croaziera.  Va fi o capacitate aditionala, in fara celei de baza, anti-balistice, asigurata de interceptorii SM-3.

Decizia a fost provocata de mutarile gresite facute de Rusia, accelerate in ultimul timp. Primul pas a fost facut in 2007, cand Rusia a testat o racheta de croziera lansata de la sol cu o raza de actiune mai mare de cei 500 de km permisi de tratatul INF care urmareste interzicerea rachetelor nucleare (balistice sau de croaziera) cu raza intermediara (500km-5.500km) lansate terestru. Racheta de croaziera testata de rusi, cunoscuta drept R-500 a fost lansata de pe o platforma Iskander modificata, sistemul fiind cunoscut drept Iskander-K. A nu se confunda cu celelalte versiuni Iskander care sint rachete balistice cu raza scurta de actiune.

Incalcarea prevederilor INF este un fapt grav insa SUA a reactionat relativ tarziu, acuzand oficial Rusia abia in 2014. E posibil ca declaratiile repetate ale rusilor referitoare la desfasurarea Iskander in Vest, amenintand Polonia si balticii, sa fi contribuit la asta. Capacitatea tehnica de a face acelasi lucru si in Crimeea si, in plus, stabilirea clara a obiectivului fortelor ruse (lovirea elementelor Scutului ABM) ar fi doar un motiv in plus.

Miscarile rusilor nu aveau cum sa treaca neobservate si tot in 2014, ca o recomandare pe marginea discutiei referitoare la NDAA (National Defense Authorization Act) 2015, comisia Camerei Reprezentantilor cerea intocmirea unui raport care sa analizeze vulnerabilitatea instalatiilor Aegis impotriva amenintarilor care ar incalca tratatul INF:

The committee directs the Chairman of the Joint Chiefs of Staff, in consultation with the Commander, U.S. European Command, the Commander, U.S. Central Command, and the Commander, U.S. Pacific Command, to provide a report to the congressional defense committees, the Committee on Foreign Relations of the Senate, and the Committee on Foreign Affairs of the House of Representatives not later than September 1, 2014, detailing the following:

(2) The capability of the Aegis Ashore systems scheduled to be deployed to Romania and the Republic of Poland to detect Russian military systems that are inconsistent with or in circumvention of the INF treaty, and the appropriate types of interceptor missiles, including interceptor missiles other than the Standard Missile-3, that would be capable of defending allies and U.S. deployed forces from such Russian military systems that could be deployed at such Aegis Ashore sites, as well as a detailed explanation of any hardware and software changes required to those sites in order to provide a cruise-missile defense capability, and the costs of those changes;” (Sursa: house.gov)

Concluziile raportului au fost folosite ca baza pentru deciziile cuprinse in NDAA aferent anului (fiscal) 2016, care urmeaza sa primeasca votul final in aceste zile si care prevede ca:

Continuare…

Si Ursul a clipit

Sau de ce sahistii nu sint buni jucatori de poker, mai ales cand au o mana slaba.

La data de 24 iulie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg.
…în convorbire au fost abordate şi anunţurile recente ale Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum şi alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate în răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice” Sursa: MAE.ro

Atat timp cat amenintarea rusa ramanea vaga, nedefinita, raspunsul NATO nu avea cum sa fie altfel. Acum ca aceasta ia forma unui vector (adica are marime si directie) se poate formula o aparare pe masura.

Teoretic, Romania singura ar fi intr-o situatie mai proasta decat a fost vreodata in fata unei asemenea amenintari, echipamentul existent fiind depasit. Practic insa, e o ocazie perfecta pentru a cere realocarea apararii anti-aeriene a instalatiei de la Deveselu undeva mai aproape de granita, pe traiectoria tocmai trasata de rusi.

Cu cat mai departe de Deveselu, cu atat mai bine, mai ales ca s-ar diminua tentatia retragerii sistemelor AA ca masura de de-escalare. Scenariul e previzibil avand in vedere istoria episoadelor de incordare Est-Vest din regiune.

Cum ar spune galeria: Hai Relule, du-te tu ma, ca esti demarcat.

Pe sub radar

AV/MT-300 - Sursa: defesaaereanaval.com.br

AV/MT-300 – Sursa: defesaaereanaval.com.br

Atat la propriu cat si la figurat. Brazilienii au reusit sa-si dezvolte prima racheta de croaziera cu raza lunga AV/TM-300 (AVibrás Tatical Missile) Matador.

Racheta este destinata a fi lansata initial de pe platforme terestre tip MLRS, Astros CFN 2020 dar in viitor s-ar putea dezvolta si o versiune navala.

Astros era deja un MLRS modular, capabil sa lanseze o gama variata de rachete de artilerie clasice, cu diametre de 127, 180 si 300 de mm.

Adaugarea AV/TM-300 face ca Astros CFN 2020 sa semene oarecum cu sistemul israelian IMI Lynx, mai ales dupa ce brazilienii au venit si cu o versiune ghidata GPS a rachetelor de 180mm, numita SS-AV-40.

Mai interesant este elementul critic ce a facut posibil proiectul AVTM-300: existenta unui motor turboreactor indigen. Un grup de ingineri plecati de la gigantul aeronautic Embraer a fost baza unei mici companii fondata in 1999, numita Polaris.

Pana in 2013, compania a proiectat si realizat primul motor turboreactor brazilian capabil de a fi folosit pentru rachete de croaziera sau UAV-uri: TJ1000

Continuare…

Perseverenta

Pentru cine nu-si aminteste, DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering) este asociatia studenteasca olandeza care a efectuat recent niste teste cu un motor racheta hibrid, cel pe care l-am prezentat aici fiind intrerupt de fisurarea camerei de ardere.

Studentii au perseverat si dupa o suita de alte incercari (in total 14) au reusit in final un test in care motorul a functionat pe intreaga durata (~22 de secunde) pentru care a fost proiectat. Cedarea din final nu se pune la socoteala, la momentul acela combustibilul care joaca si rolul de izolator al peretilor fusese consumat. Data viitoare vor rezolva si problema asta.

 

DARE isi propune sa lanseze o racheta care sa atinga 100km altitudine si, ca un pas intermediar, va incerca lansarea unei rachete cu motor hibrid la o altitudine de 50km. Si dupa modul cum progreseaza, au toate sansele de reusita. Aventurile DARE pot fi urmarite aici.

Misterele Cugirului

Sau cum ar trebui sa arate viitoarea arma de asalt romaneasca

Un partener american al Fabricii de Arme din Cugir a prezentat recent o evolutie radicala a vechiului AKM.

M+M e unul din importatorii armelor romanesti, acestea fiind modificate de ei pentru a corespunde cerintelor pietei americane.

Rezultatul, numit M10-762 (prima arma din poza alaturata, de sus in jos) este considerat si cea cea mai reusita versiune a AK-urilor romanesti de pe piata SUA, unde multa vreme au avut o trista faima (meritata sau nu, e de discutat) pentru calitatea slaba, succesul datorandu-se in principal preturilor extrem de mici.

M10-762 a schimbat putin perceptia, pe langa imbunatatirea treptata a calitatii produsului de baza exportat de Cugir, un rol foarte important avandu-l calitatea modificarilor facute de americani. Cum inca era loc de mai bine, M+M a cautat sa raspunda cerintelor clientilor americani incercand o noua serie de imbunatatiri aplicate M10-762.

A devenit insa clar ca oricate modificari s-ar fi facut, limitarile platformei de baza ar fi impiedicat indeplinirii cerintelor asa ca M+M a luat decizia sa reproiecteze complet M10, pastrand doar anumite idei de la AK, combinate cu cele mai bune solutii de la armele existente pe piata. A luat astfel nastere M10X (ultimile doua arme din poza).

Continuare….

Discret: APT

In acest moment se desfasoara una din cele mai vaste operatiuni ale razboiului cibernetic de pana acum si totodata, una din cele mai discrete, avand in vedere amploarea ei. Prin gravitatea consecintelor se poate face fara probleme comparatia cu operatiunea rusa din Crimeea si Estul Ucrainei.

Povestea incepe anul trecut cand in Martie a fost inregistrata o bresa in sistemele informatice ale OPM, agentia insarcinata cu recrutarea personalului federal american si autorizarea accesului la informatii clasificate ale SUA. Agentia stocheza fisele apartinand celor care intra in contact cu datele considerate “sensibile“, fiind in sine o baza de date extrem de interesanta pentru orice atacator.

Incidentul a fost facut public in Decembrie 2014, accesul atacatorilor si scurgerea de informatii din sistemele federale fiind oprite la timp, nu insa inainte de a afecta sistemele a doi contractori privati ai OPM care ar fi inregistrat pagube serioase.

Insa perseverenta atacatorilor a dat roade la sfarsitul aceluiasi an, cand a fost facuta o noua bresa, descoperita abia in Aprilie 2015. In urma investigatiei, ale carei rezultate au fost publicate la inceputul lui Iunie 2015, a rezultat ca datele aferente a 4,2 milioane de actuali si fosti angajati federali au fost compromise, incluzand adresele si numerele de asigurari sociale.

Dar asta era doar inceputul si ceea ce era mai rau abia urma sa fie descoperit.

Continuare…

Nema motor, nema putirinta, episodul 3

Succesul F-16 s-a datorat nu numai unui proiect bazat pe niste cerinte operationale derivate din experienta de lupta reala dar si unor factori neglijati acum, cum ar fi arhitectura “deschisa“, competitia intre producatorii de piese si flexibilitatea in acordarea licentei de fabricatie. De referinta pentru modelul comercial adoptat in cazul F-16 ramane decizia de a certifica doua familii de motoare diferite, proveninte de la GE si P&W.

Aproape toate elementele de mai sus, cu exceptia poate a caietului de sarcini ancorat in realitate, au fost uitate in cazul F-35. Odata cu anularea dezvoltarii F136 al GE si RR, singura motorizare disponibila este F135 al P&W. Situatie care s-a reflectat cu siguranta si in pretul total, punctul vulnerabil al intregului program F-35.

F-35 poate fi salvat tocmai de cei carora li s-a inchis usa in nas: GE a testat cel mai avansat motor turboreactor construit la aceasta data, rezultat al programului ADVENT/AETD. Dupa unele informatii, GE pregateste un motor derivat din demonstratorul ADVENT/AETD care sa poata fi folosit de F-35, fara indoiala pe baza experientei GE in proiectarea motorului alternativ F136.

Un motor mai puternic si in acelasi timp mai economic ar fi un mare castig pentru avionul F-35 insa adevarata valoare adusa programului F-35 de un derivat ADVENT/AETD ar fi tocmai competitia care sa impinga pretul motoarelor la un nivel rezonabil.

Un an bun pentru ESSM

Dupa ce acum cateva luni s-a anuntat ca viitoarea generatie a ESSM, Block 2 a intrat in faza de dezvoltare, un greu al industriei de armament e pe cale sa se alature consortiului producator.

Japania, pana acum foarte retinuta in colaborarea cu alte state, cu exceptia SUA, mai ales atunci cand e vorba de tehnologie in care niponii ar avea un avans, tatoneaza intrarea in grupul SeaSparrow.

Cele 11 state NATO (la care se adauga Australia) detin controlul dezvoltarii actualei ESSM si, la vremea ei, a versiunii precedente SeaSparrow.

Japonia produce deja sub licenta americana ESSM, pe langa HAWK si Patriot PAC-3, in plus participand la dezvoltarea SM-3. De data asta Japonia ar fi interesata de cooperarea in proiectarea ESSM Block 2 si, pe langa aspectul financiar, reducerea constributiei ceruta celorlalti parteneri fiind importanta, mai conteaza si aportul in tehnologie.

Dezvoltarea ESSM Block 2 va fi in principal axata pe inlocuirea actualului senzor SARH cu unul activ (dupa unele informatii dual, ARH/SARH, probabil pentru pastrarea compatibilitatii cu actualele instalatii de lansare). ESSM este deja extrem de capabila, acoperind atat raza medie cat, se pare, si cea apropiata, inlocuind chiar SeaRAM in unele aplicatii. ESSM Block 2 va face insa parte din aceeasi categorie cu Barak-8, cel mai probabil depasind tehnologic Aster-15.

Retrospectiv, mai toate programele militare recente in care Japonia a fost implicata in dezvoltare au fost cel putin inovative, exemplele cele mai clare fiind F2, un F-16 radical imbunatatit si AAM-4B, racheta despre care se spune ca ar avea un senzor radar AESA. Si tehnologia lor nu a stat pe loc de atunci.