Cand te uiti la Rusia

Traseu AGRI - Sursa: eurofora.net

Traseu AGRI – Sursa: eurofora.net

si Rusia se uita la tine.

In Georgia (cea din Caucaz, nu din US of A) a inceput exercitiul militar “Agile Spirit 2015” la care participa si trupe din SUA, Bulgaria, Lituania, Letonia si Romania. Zona ar fi pentru trupele romane, daca nu o premiera, atunci macar o destinatie putin frecventata. Dar daca interesul o cere…

Cu exact o luna inainte s-au desfasurat exercitii ale trupelor rusesti din Transnistria. Sursa: Mediafax.

Sincronizare perfecta si in alt domeniu: Grecia a semnat un acord preliminar pentru racordarea la “Turk Stream”, conducta sponsorizata de Moscova: Sursa: WSJ

Saptamana trecuta, 15 tari central si est-europene s-au angajat sa grabeasca interconectarea retelelor de transport a gazelor pentru reducerea dependentei de Rusia. Sursa: Reuters.

Adica toti isi marcheaza teritoriul. Si se uita unii la altii.

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Cand te uiti la Rusia”

  1. GeorgeGMT says:

    🙂 🙂 Rusia se uita oricum la tine, chiar daca tu nu te uiti la ea, ca asa sunt rusii un popor curios. TurkStreamul ala nu crez sa apuce sa mearga la scoala, iar Grecia are probleme mnai presante decat geopolitica rutelor de gaze prin Europa…
    Intre timp anul viitor va fi 2017, adica ne apropiem cu pasi repezi de exploatarea in regim comercial a gazelor naturale romanesti din MN, iar americanii fac bulbuci la gura prin Congresul lor sa-i lase sa exporte GNL.
    Un amic din State imi spunea ca sa nu ne facem noi griji fata de pret sau infrastructura ca au ei grija de tot, pretul va scadea iar infrastructura o fac tot ei…

    • admin says:

      Prin conducte trece si influenta, nu numai gaz, si asta e mai important acum pentru rusi. Oricate probleme au, totusi grecii isi fac timp sa discute si despre conducte, o fi ceva pentru ei si acolo.
      Cat despre ce o sa se intample din 2017, e greu de facut predictii, mai ales despre viitor. Ce e sigur e ca nimic nu e pe gratis.

  2. Eroul Bula says:

    Nu stiu de ce ( 😉 ) dar orice combinatie in care apar ungurii, austriecii si slovacii imi da dureri de masele.
    Ungurii si austriecii s-au bagat si in AGRI si apoi l-au trantit cum au trantit si Nabucco (cu ceva sprijin britanic)
    Ca ne interconectam cu vecinii, ca vine GNL-ul din SUA, ca exploatam gaze din Marea Neagra, cred ca AGRI trebuie reluat dar in alta componenta, fara unguri si austrieci dar cu o companie puternica americana cooptata in proiect. Fara un spate politico-militar solid, nu vom putea sa ne plimbam cu metanierele pe langa Crimeea (a se vedea blocarea instalarii cablului energetic dintre Suedia si Lituania pe motiv de manevre ale Flotei Baltice in zona).
    In privinta interconectarii, ne contectam cu Moldova si Ucraina, spre NE, si cu Polonia prin Transcarpatia si-i lasam in plata Domnului pe unguri si austrieci ca ne-au facut numai probleme. La cata nevoie are Ucraina de gaze vom avea suficient debuseu pentru gazele din Caspica iar surplusul il putem vinde in Balcani, catre bulgari, macedoneni, muntenegreni, chiar si sarbi (daca sunt cuminti).

    • admin says:

      Daca e sa construiasca AGRI cu bani europeni, au nevoie de cat mai multe state implicate, doar asa au o sansa de a primi finantare. Sa primeasca banii si dupa aia mai vorbim despre cine ramane.

      • Eroul Bula says:

        As prefera sa vina o companie americana care sa puna pe picioare terminalul de lichefiere la gruzini si pe cel de regazeificare la noi pe banii ei, eventual sa aduca si metanier / metaniere si sa devina actionar majoritar in proiectul de transport.
        Pentru noi nu este cel mai important sa devenim actionar majoritar in combinatie ci sa devenim hub regional pentru gaze iar de la noi sa se ramifice unde e nevoie si unde avem interesul.
        Pe fonduri europene se fac interconectarile cu Bulgaria si Moldova, eventual si conducta pana la Chisinau. Mai depunem proiect pentru interconectare cu Polonia prin Transcarpatia.
        Cam asta-i tot ce ar trebui sa fie implicare europeana. Sunt prea multe interese potrivnice ideii de scadere a dependentei de Gazprom.

        • admin says:

          Pana acum nu a aparut un asemenea investitor deci deocamdata optiunea asta nu e pe masa. Macar daca ar termina AGRI asa cum l-au gandit initial. Sau mai asteapta.

        • GeorgeGMT says:

          Bre AGRI nu stiu cum va fi eu ma gandesc la gazele din MN care prin 2020 ar trebui sa iasa la lumina dupa milioane de ani 🙂 .

          • admin says:

            Sa nu fie vreo fasaiala cum a fost cu gazele de sist.

          • Eroul Bula says:

            Pe langa faptul ca ar putea sa fie o mare fasaiala, exista riscul ca, ramanand doar in baza zacamintelor din Marea Neagra, sa existe presiuni din partea firmelor respective (cu puternic spate politic) pentru a exporta productia in loc sa ne asiguram necesarul pentru noi si Moldova.
            De asta ar fi excelent sa fie repornit, in alta formula, AGRI.
            Cantitatea mare de gaze, din mai multe surse, nu va permite unui singur producator sa detina o pozitie dominanta in negocierile cu statul roman.
            Harta din articol prinde foarte bine inclusiv variantele de extindere spre Polonia, prin Transcarpatia, si spre sudul Ucrainei.
            Combinatia gaze MN + gaze AGRI + LNG prin Grecia ar necesita extinderea retelei si spre Macedonia, Muntenegru, Bosnia, Serbia, scotandu-le complet de sub dependenta de Gazprom.