Dupa ce acum cateva luni s-a anuntat ca viitoarea generatie a ESSM, Block 2 a intrat in faza de dezvoltare, un greu al industriei de armament e pe cale sa se alature consortiului producator.
Japania, pana acum foarte retinuta in colaborarea cu alte state, cu exceptia SUA, mai ales atunci cand e vorba de tehnologie in care niponii ar avea un avans, tatoneaza intrarea in grupul SeaSparrow.
Cele 11 state NATO (la care se adauga Australia) detin controlul dezvoltarii actualei ESSM si, la vremea ei, a versiunii precedente SeaSparrow.
Japonia produce deja sub licenta americana ESSM, pe langa HAWK si Patriot PAC-3, in plus participand la dezvoltarea SM-3. De data asta Japonia ar fi interesata de cooperarea in proiectarea ESSM Block 2 si, pe langa aspectul financiar, reducerea constributiei ceruta celorlalti parteneri fiind importanta, mai conteaza si aportul in tehnologie.
Dezvoltarea ESSM Block 2 va fi in principal axata pe inlocuirea actualului senzor SARH cu unul activ (dupa unele informatii dual, ARH/SARH, probabil pentru pastrarea compatibilitatii cu actualele instalatii de lansare). ESSM este deja extrem de capabila, acoperind atat raza medie cat, se pare, si cea apropiata, inlocuind chiar SeaRAM in unele aplicatii. ESSM Block 2 va face insa parte din aceeasi categorie cu Barak-8, cel mai probabil depasind tehnologic Aster-15.
Retrospectiv, mai toate programele militare recente in care Japonia a fost implicata in dezvoltare au fost cel putin inovative, exemplele cele mai clare fiind F2, un F-16 radical imbunatatit si AAM-4B, racheta despre care se spune ca ar avea un senzor radar AESA. Si tehnologia lor nu a stat pe loc de atunci.
Eh, de_am ajunge si noi sa “mirosim” o modernizare SA-6 KUB cu alde ESSM (adica Pelikan), deja prezenta la standul WZU-Raytheon din 2012:)
Iar daca se reuseste sa se pastreze si compatibilitatea cu instalatiile de lansare, peste un deceniu si ceva s ane interesam si de ESSM 2:)
Abia se chinuie sa modernizeze HAWK si sa inlocuiasca SA-2 si tunurile RoAF. Ar fi o discutie complet separata despre modernizarea sistemelor AA ale FT si nu e clar care ar fi prioritatea acolo. Deocamdata s-au modernizat (putin) SA-8. Ar avea sens revitalizarea SA-6, pentru moment. Nu sint bani pentru altceva, nici acum si se pare nici pe viitor.