Sau cum ar trebui sa arate viitoarea arma de asalt romaneasca
Un partener american al Fabricii de Arme din Cugir a prezentat recent o evolutie radicala a vechiului AKM.
M+M e unul din importatorii armelor romanesti, acestea fiind modificate de ei pentru a corespunde cerintelor pietei americane.
Rezultatul, numit M10-762 (prima arma din poza alaturata, de sus in jos) este considerat si cea cea mai reusita versiune a AK-urilor romanesti de pe piata SUA, unde multa vreme au avut o trista faima (meritata sau nu, e de discutat) pentru calitatea slaba, succesul datorandu-se in principal preturilor extrem de mici.
M10-762 a schimbat putin perceptia, pe langa imbunatatirea treptata a calitatii produsului de baza exportat de Cugir, un rol foarte important avandu-l calitatea modificarilor facute de americani. Cum inca era loc de mai bine, M+M a cautat sa raspunda cerintelor clientilor americani incercand o noua serie de imbunatatiri aplicate M10-762.
A devenit insa clar ca oricate modificari s-ar fi facut, limitarile platformei de baza ar fi impiedicat indeplinirii cerintelor asa ca M+M a luat decizia sa reproiecteze complet M10, pastrand doar anumite idei de la AK, combinate cu cele mai bune solutii de la armele existente pe piata. A luat astfel nastere M10X (ultimile doua arme din poza).
Elementele de noutate ale M10X sint exact cele asteptate:
– “spargerea” cutiei mecanismelor in doua elemente articulate, cu partea superioara integrala, monobloc, dupa modelul adoptat de cvasi-majoritatea armelor moderne si intalnit chiar si la mai putin cunoscutul AK-46. Cine s-ar fi putut gandi la asa ceva?
– reducerea greutatii port-inchizatorului/piston. Din nou, socant.
– abandonarea constructiei corpului din tabla, materialul ales fiind aluminiul.
– regulator de gaze reglabil.
– pozitia arcului recuperator a fost schimbata.
Practic, M10X aduce AKM-ul la nivelul armelor de asalt vestice din anii ’70-’80 inspirate de modelul sovietic: FN FNC/Ak 5, SIG SG 550 sau Beretta AR70/90.
M10X este prezentata ca o arma conceputa si fabricata 100% in SUA (probabil si din motive care se vor vedea mai jos) fiind practic si prima incercare a M+M de a veni cu un produs propriu.
Exact cum poate un importator sa conceapa si sa fabrice un produs mai avansat decat cel al fabricii, ramane unul din misterele Cugirului.
Evident ca cea mai simpla solutie pentru noua arma romaneasca, chiar daca metoda e putin rusionasa, ar fi incercarea licentierii sau importului proiectului si modificarea lui pentru 5,56mm (M10X este vanduta deocamdata in calibrul traditional Est).
Apare insa o problema: relatia dintre M+M si Cugir este cel putin complicata. M+M este un partener destul de recent pentru romani, importatorul traditional si, se pare, detinatorul exclusivitatii asupra pietei nord-americane fiind Century Arms. Cum poate un exportator sa aiba doi distribuitori pe aceeasi piata, dintre care unul cu drept de exclusivitate, este un alt mister al FAC.
Este de fapt si intrebarea pe care si-au pus-o si Century Arms, acestia actionand in instanta M+M, evaluand pierderile cauzate de contractul dintre Cugir si M+M la USD4mil. Conform contractului dintre Century si Cugir, romanii trebuiau sa livreze in mod regulat o anumita cantitate de arme. Cugirul nu a respectat calendarul livrarilor si Century pune asta pe seamna contractului dintre M+M si Cugir, care ar fi primit armele destinate initial lor. Evident, M+M are o aparare extrem de logica (pana la punctul legat de exclusivitate), nerespectarea termenelor de livrare convenite intre Cugir si Century fiind vina producatorului.
Cum era de asteptat, afacerea a inrautatit relatiile dintre Cugir si Century, pierderile potentiale putand fi extrem de mari, dupa cum am mai scris deja aici. In cel mai pur stil romanesc, vina a fost atribuita conducerilor trecute pentru ca, in final, conflictul si fie stins formal, urmand ca Century sa continue achizitiile de arme de la Cugir, veste anuntata de altfel cu surle si trambite, detaliile fiind trecute insa sub tacere.
Cum ramane insa cu M+M si contractul lor? Nu este clar daca s-a renuntat la el sau Cugirul a incercat onorarea ambelor contracte in paralel, asa cum ar fi fost normal. E foarte posibil ca asta sa fie unul din motivele pentru cresterea brusca a productiei si angajarea de personal suplimentar.
Revenind la M10X si motivele pentru care M+M a ales sa produca armele 100% in SUA, in loc sa incaseze diferenta fata de costurile din Romania sau sa aiba posibilitatea scaderii pretului, nu e foarte clar daca o colaborare a lor cu cei de la Cugir mai este posibila.
Cum principalele modificari facute de M+M nu sint niste inovatii ci adaptari ale unor solutii deja cunoscute, romanii s-ar putea macar inspira dupa ideile aplicate la M10X chiar daca rezultatul ar fi diferit. Dar pentru asta e nevoie ca fabrica sa fie cel putin la nivelul tehnic al importatorului.
Cugir si conducerea trebuia sa vanda produse, adica arme Ak – 47, sub denumirea AKM, ca sa tina uzina cat de cat in picioare. M+M a vrut sa aiba exclusivitate la cumparare, lucru care era o aberatie. Arma transformata de M+M, este la fel de proasta ca majoritatea armelor occidentale. S-a schmbat si disignul pentru al atrage pe american.Acum M+M vrea sa faca o clona a AKM – ului in SUA, fara sa plateasca patentul, care patent cred ca este la rusi(?!)Este o hotie!
Cugirul, prin intermediul guvernului ar trebui sa cumpere licenta pentru Ak- 12 de la rusi, dupa parerea mea, si sa lase puscoacele occidentale care doar arata bine si sunt foarte scumpe!
M10X nu e o clona AKM.
Ei, nu?
Nu.
Daca s-a inspirat dupa AKM, cum spune in articol, este precis clona. [Admin: Inspirat nu inseamna copiat. Aici nu e loc pentru troli.]
Am cateva intrebari legate de postarea de mai sus.
1. “este la fel de proasta ca majoritatea armelor occidentale” lasand la o partea generalizarea grosolana, afirmatia e bazata pe?
2. “ar trebui sa cumpere licenta pentru Ak- 12 de la rusi” esti cat de cat constient de situatia geopolitica actuala?
3. Primesti rublele per postare sau pentru reactiile obtinute?
???…
Nu cred ca fabrica de la Cugir nu este la nivelul importatorului.
Partea proastaeste ca la acelasi Shot Show si cei de la Century Arms au prezentat si ei doua AK-uri made in USA 100%.
A zice ca acel contract cu cei de la Cugir o sa inceapa sa tremure.
Mai trebuie doar sa si demonstreze asta, in practica.
– In articolul de mai sus se mentioneaza armele din familia AK-urilor de fabricatie romaneasca de pe piata americana, arme de o calitate slaba dar avand un pret relativ redus.
Am avut ocazia sa vad aceste arme de multe ori la “gun shows” si la “gun dealers”. Trebuie sa recunosc urmatorul fapt: NU am fost niciodata atras sa cumpar o asemenea arma in ciuda preturilor destul de mici din care cauza nu pot comenta in privinta acestor arme din punct de vedere al calitatii constructiei si materialelor folosite. Motivul pentru care am strambat din nas la vederea acestor arme romanesti a fost urmatorul: finisajul PROST care lasa mult de dorit. Zicala care spune ca “Haina face pe om” este adevarata, la fel cum este important si aspectul exterior al unei arme de foc din ziua de azi. Un finisaj prost la o arma de foc germana fabricata in 1944-45 ori la una ruseasca in perioada 1941-45 este de inteles dar nu poate fi acceptat la o arma de foc din Romania in ziua de azi. Pana si pist.-mitraliera PM-63 pe care le-am avut in armata (la mijlocul anilor 1970) erau infinit mai bine finisate. Pe o scara de la 1 la 10 (unde 10 este nota maxima) finisajul armelor romanesti din familia AK-urilor de pe piata americana ar primi de la mine doar nota “5” si asta trasa de par.
Liviu 01 Nov. 2015
Finisajul reflecta la exterior calitatea procesului tehnologic care se traduce la interior prin probleme de asamblare, piese defecte, tratamente de proasta calitatea, etc. Poti lua cea mai fiabila arma din lume dar daca o fabrici prost, tot prost va iesi. Pana si in lumea AK exista ierarhii iar cele produse in Romania, din pacate, au ocupat pentru o buna perioada ultimul loc.
– Armele fabricate in Romania cu decenii in urma aveau insa un finisaj foarte bun, calitatea fiind pe masura. Ma refer la aceste arme: automatul Orita, pusca mitraliera ZB-30, carabina SKS, pusca de tir M1969 (pentru cartusul de .22LR), etc. Am avut ocazia sa trag si cu automatul german MP-40 (numit in mod eronat si “Schmeisser”) si pot spune ca aceasta arma automata nemteasca nu este mai bine finisata decat Orita romaneasca.
In mod normal calitatea armelor fabricate de o uzina de armament (in special pe timp de pace) nu se depreciaza, devenind tot mai buna. In Romania este insa invers …
Liviu 03 Nov. 2015
Din pacate asta s-a intamplat in mai multe domenii, ce s-a intamplat cu calitatea armelor e doar o confirmare.
[…] M10-762, pe care l-au imbunatatit suplimentar transformandu-l in familia M10x (mai multe detalii aici). De sus in jos, M10-762 si apoi 2 variante de […]