Archive for July 26th, 2015

Scutul scutului de la Deveselu

Ce-si face Ursul cu ... mana lui (pardon, scuzati), Iskander-K - Sursa: militaryrussia.ru

Ce-si face Ursul cu … mana lui (pardon, scuzati), Iskander-K – Sursa: militaryrussia.ru

E aproape stabilit: instalatia Aegis Ashore de la Deveselu va primi mijloace de aparare anti-aeriana, impotriva avioanelor si rachetelor de croaziera.  Va fi o capacitate aditionala, in fara celei de baza, anti-balistice, asigurata de interceptorii SM-3.

Decizia a fost provocata de mutarile gresite facute de Rusia, accelerate in ultimul timp. Primul pas a fost facut in 2007, cand Rusia a testat o racheta de croziera lansata de la sol cu o raza de actiune mai mare de cei 500 de km permisi de tratatul INF care urmareste interzicerea rachetelor nucleare (balistice sau de croaziera) cu raza intermediara (500km-5.500km) lansate terestru. Racheta de croaziera testata de rusi, cunoscuta drept R-500 a fost lansata de pe o platforma Iskander modificata, sistemul fiind cunoscut drept Iskander-K. A nu se confunda cu celelalte versiuni Iskander care sint rachete balistice cu raza scurta de actiune.

Incalcarea prevederilor INF este un fapt grav insa SUA a reactionat relativ tarziu, acuzand oficial Rusia abia in 2014. E posibil ca declaratiile repetate ale rusilor referitoare la desfasurarea Iskander in Vest, amenintand Polonia si balticii, sa fi contribuit la asta. Capacitatea tehnica de a face acelasi lucru si in Crimeea si, in plus, stabilirea clara a obiectivului fortelor ruse (lovirea elementelor Scutului ABM) ar fi doar un motiv in plus.

Miscarile rusilor nu aveau cum sa treaca neobservate si tot in 2014, ca o recomandare pe marginea discutiei referitoare la NDAA (National Defense Authorization Act) 2015, comisia Camerei Reprezentantilor cerea intocmirea unui raport care sa analizeze vulnerabilitatea instalatiilor Aegis impotriva amenintarilor care ar incalca tratatul INF:

The committee directs the Chairman of the Joint Chiefs of Staff, in consultation with the Commander, U.S. European Command, the Commander, U.S. Central Command, and the Commander, U.S. Pacific Command, to provide a report to the congressional defense committees, the Committee on Foreign Relations of the Senate, and the Committee on Foreign Affairs of the House of Representatives not later than September 1, 2014, detailing the following:

(2) The capability of the Aegis Ashore systems scheduled to be deployed to Romania and the Republic of Poland to detect Russian military systems that are inconsistent with or in circumvention of the INF treaty, and the appropriate types of interceptor missiles, including interceptor missiles other than the Standard Missile-3, that would be capable of defending allies and U.S. deployed forces from such Russian military systems that could be deployed at such Aegis Ashore sites, as well as a detailed explanation of any hardware and software changes required to those sites in order to provide a cruise-missile defense capability, and the costs of those changes;” (Sursa: house.gov)

Concluziile raportului au fost folosite ca baza pentru deciziile cuprinse in NDAA aferent anului (fiscal) 2016, care urmeaza sa primeasca votul final in aceste zile si care prevede ca:

Continuare…

Si Ursul a clipit

Sau de ce sahistii nu sint buni jucatori de poker, mai ales cand au o mana slaba.

La data de 24 iulie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg.
…în convorbire au fost abordate şi anunţurile recente ale Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum şi alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate în răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice” Sursa: MAE.ro

Atat timp cat amenintarea rusa ramanea vaga, nedefinita, raspunsul NATO nu avea cum sa fie altfel. Acum ca aceasta ia forma unui vector (adica are marime si directie) se poate formula o aparare pe masura.

Teoretic, Romania singura ar fi intr-o situatie mai proasta decat a fost vreodata in fata unei asemenea amenintari, echipamentul existent fiind depasit. Practic insa, e o ocazie perfecta pentru a cere realocarea apararii anti-aeriene a instalatiei de la Deveselu undeva mai aproape de granita, pe traiectoria tocmai trasata de rusi.

Cu cat mai departe de Deveselu, cu atat mai bine, mai ales ca s-ar diminua tentatia retragerii sistemelor AA ca masura de de-escalare. Scenariul e previzibil avand in vedere istoria episoadelor de incordare Est-Vest din regiune.

Cum ar spune galeria: Hai Relule, du-te tu ma, ca esti demarcat.