Dezvaluirea de catre israelieni a rachetei Tamuz (cunoscuta international ca Spike NLOS) a produs ceva senzatie, nu numai datorita perioadei extrem de lungi in care a fost tinuta la secret (racheta a intrat in dotare la inceputul anilor ’80) dar si a caracteristicilor tehnice. Insa cel mai important, e un produs al industriei militare israeliene si asta e un subiect fierbinte. Altfel nu poate fi explicata, prin contrast, lipsa de reactie fata de o alta racheta cu care are multe in comun, mai putin originea: japoneza Type 96 MPMS (Multi-Purpose Missile System).
Dezvoltarea Type 96 a inceput tot in anii ’80 (mijlocul sau sfarsitul, depinde de sursa), avand un obiectiv similar: o racheta multifunctionala, capabila sa fie folosita atat impotriva tancurilor, a tintelor terestre ce necesita lovirea cu precizie mare dar si a aparatelor de zbor evoluand cu viteza mica, cum ar fi elicopterele. Desi nu este un rol atribuit explicit, Type 96 este probabil capabila sa fie folosita si pentru focul de contrabaterie, asa cum Spike NLOS se pare ca este folosita in seviciul sud-coreenilor.
Ambele rachete au o raza de actiune in jur de 25km, sint propulsate de motoare cu combustibil solid si beneficiaza de sisteme de ghidare de tip man-in-the-loop care asigura precizie maxima si rezistenta la bruiaj, senzorii fiind IR pentru Type 96 si EO/IR pentru Tamuz.
De remarcat cat de “discreta” este emisia motorului racheta a Type 96, amintind poate mai mult de vechile lovituri de artilerie reactiva, lucru foarte important pentru a se evita descoperirea lansatorului.
Ca diferenta, daca Type 96 foloseste fibra optica pentru legatura lansator-racheta, pentru Tamuz s-a optat pentru o legatura de date radio, desi restul familiei Spike utilizeaza acelasi sistem cu fibra optica.
In rest, pana si solutia aerodinamica este aproape identica insa asta e un punct comun si cu alte rachete cu raza lunga, cum ar fi ALAS si LORANA ale sarbilor.
Nici macar faptul ca Tamuz face parte dintr-o intreaga familie de arme anti-tanc nu e punct de departajare, Type 96 avand un frate mai mic (ce-i drept singurul) in MMPM (Middle range Multi-Purpose Missile).
Si totusi nimeni nu s-a emotionat prea tare de Type 96. Armele japoneze nu (se) vand.
Nimeni nu le-au cumparat armele fiindca japonezii si-au autoimpus un “ban” la exportul de armament.
Acum de ceva luni a intrat in vigoare o noua lege care le da dreptul sa exporte armament asa ca contractele vor aparea.
Mai este si aspectul ca nici Coreea de Sud nici Taiwanul nu prea ii iubesc pe jponezi…
Avand in vedere ce se spune ca poate face Brimstone, la cca 160.000 USD (105.000 GBP), greu de imaginat unde le-ar putea vinde japonezii.
TAMUZ/NLOS iese undeva la 340.000 USD.
La TYPE-96 nu am gasit ceva sigur pentru ca pretul dat de wiki ar iesi la 20.000 USD toata masina cu rachete cu tot 🙂 ))
Rectific: 20 milioane $ un complex TYPE-96
Japonezii pun intr-adevar preturi mari insa ceva nu e in regula cu suma asta, parca totusi e un pic prea mare. Cum nu s-a prea exportat, e foarte greu de estimat pretul. Daca cifra e reala (un mare “daca”) e posibil sa fie pretul “de intern” care sa asigure amortizarea investitiei in R&D pe baza unui numar foarte mic de unitati. Cam asta e problema cand produci foarte putine bucati din ceva ce a necesitat investitii mari.
Conform datelor mele, Type 96 MPMS ar costa undeva la 35 mil $
Type 96 ATGM Battery: ~$35 million for control, 4 launchers, and 120 missiles – (rough estimate based on wiki )
O cautare pe wikipedia arata 1set 2.4billion yen(2007), dati o cautare a ienului in 2007 pe forex, de preferat sa va uitati la evolutia monedei pe intreg anul pentru ca este o moneda controlata guvernamental si care are fluctuatii.
Tot in aceiasi perioada daca nu ma insel a fost Criza asiatica, deci cautati si Asian Crisis
In plus, daca nu ma insel, Type 96 MPMS poate trage si impotriva tintelor maritime iar un sistem este compus din 4 vehicule, fiecare avand cate 6 rachete
Brimstone mai are o calitate, au fost deja folosite cu succes in vreo 4 campanii reale, nu in poligon.
Ca sa nu mai spun ca are si varianta maritima iar specificatiile pentru Brimstone 2 sunt de-a dreptul “nesimtite” cu raza de actiune mai mult decat dubla decat pt actualul Brimstone ceea ce-ar duce-o la peste 40km.
http://www.flightglobal.com/news/articles/pictures-brimstone-2-passes-test-against-high-speed-391932/
Brimstone e o racheta excelenta in rolul pentru care a fost initial proiectata dar:
#1. Sistemul de ghidare radar e optimizat pentru scenariul trage-si-uita. Se bazeaza foarte mult pe recunoasterea imaginii tintei. In momentul in care intra in actiune contramasurile, s-ar putea sa aiba probleme, oricum mai multe decat un sistem man-in-the-loop. In plus, nu e chiar optim pentru lovirea unor tinte de oportunitate, ale caror semnaturi sint necunoscute la momentul lansarii. E motivul pentru adoptarea senzorului laser, care insa anuleaza capacitatea trage-si-uita si, in plus, este si el sensibil la contramasuri. Ceea ce rezulta e #2.
#2. Britanicii au cumparat si ei Tamuz atunci cand au avut nevoie sa loveasca cu maxima precizie alte tinte decat blindatele.