Povestiri cu final neasteptat

CQB16 - Sursa: LMT

CQB16 – Sursa: LMT

In domeniul militar Noua Zeelanda a fost aproape intotdeauna considerata o extensie a Australiei, compatibilitatea echipamentului intre cele doua tari fiind o politica naturala.

De la un timp sint semne ca Noua Zeelanda isi diferentiaza politica de aparare fata de cea a marelui vecin, situatie care incepe sa fie reflectata si in alegerea echipamentului. La inceput a fost modernizarea fregatelor MEKO de clasa ANZAC, Noua Zeelanda alegand pentru MLU o configuratie diferita fata de cea a Australiei.

Faptul ca nu a fost doar un accident e confirmat de rezultatul programului de modernizare a armelor de infanterie urmarit de Noua Zeelanda: la acest moment atat NZDF (New Zealand Defence Force) cat si ADF (Australian Defence Force) folosesc ca pusca de asalt bullpup-ul Steyr AUG (F88 Austeyr in serviciul ADF).

Daca Australia a decis sa continue cu actuala platforma, intr-o noua varianta cunoscuta ca EF88/F90 (Enhanced F88), Noua Zeelanda a lansat o competitie pentru imbunatatirea sau inlocuirea Steyr. In etapa finala s-au calificat Steyr Mannlicher, producatorul armei aflate deja in serviciu, FN Herstal (probabil cu F2000 sau SCAR), reprezentatul local al Sig Sauer (probabil 556 sau 516), H&K (G36 sau HK416), Colt Canada (C8), Beretta (ARX), Česká zbrojovka (CZ805) si Lewis Machine & Tools (CQB, varianta AR-15).

Neasteptat, in locul alegerii ofertei Steyr de imbunatatire a actualului AUG, Noua Zeelanda a decis sa inlocuiasca complet platforma, selectand concurentul cotat cu cele mai mici sanse, din perspectiva fortei industriale a companiei: LMT, care va livra, se pare, varianta CQB16.

De remarcat ca e unul din putinele cazuri in care se revine de la bullpup la configuratia clasica. Aparent surpriza ar fi mai mare, selectionarea unui sistem direct impingement tipic AR15, pentru care LMT este recunoscut, in locul sistemului cu piston al AUG, cel putin asa ar lasa sa se inteleaga Jane’s. Aici insa ar exista un element de incertitudine, LMT producand si o varianta cu piston a CQB, asa ca e posibil ca totusi sa nu se inregistreze si un caz in care un sistem DI inlocuieste unul cu piston.

Orice sistem ar fi ales, e clar ca LMT a reusit sa castige increderea NZDF in privinta fiabilitatii platformei si a seriozitatii micii firme americane, acestia fiind deja furnizorii pustii de precizie a NZDF, o versiune AR-10 (7,62NATO). Nu este deci o decizie cu un grad foarte mare de risc, ca in cazul unor arme noi, complet necunoscute.

Mai trebuie spus ca, pe langa fiabilitate, LMT a trebuit sa concureze cu ceilalti furnizori si la capitolul pret. Cumva americanii au reusit sa fie cel putin competitivi, in ciuda faptului ca uzinarea CQB are un cost mai mare decat cel al armelor “de plastic” ofertate de unii concurenti. De unde ar rezulta ca pretul cerut nu are, cateodata, mare legatura cu costul productiei.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.