Archive for September, 2015

Extraordinar, episodul 21

Messerschmitt-ul Me 109 nu a fost singurul avion german produs in licenta de Romania in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Un model destul de celebru, a carei productie in Romania e mult mai putin cunoscuta, e Fieseler Fi 156 Storch, un avion usor “multirol” folosit mai ales in misiuni de observare si legatura.

Faima i-a fost adusa de capacitatea STOL, ce i-a permis sa execute si misiuni mai “delicate” cum a fost extragerea lui Mussolini de pe muntele Gran Sasso.

In Romania a fost produs de fabrica ICAR din Bucuresti, actuala Romaero, incepand cu 1943 pana dupa incheierea razboiului, intr-un total de 80 de exemplare.

Inutil de spus ca si in cazul asta, de la producator Romania a ajuns pana la urma importator, cumparand un numar mic de avioane poloneze PZL-104 Wilga, a carui sursa de inspiratie e destul de clar Fi 156. Evident Wilga si-a gasit fara mari probleme cumparatori si a fost produs in serie mare de polonezi.

Fi 156 demonstrand capacitatea de a decola si ateriza aproape la punct fix:

Prostia, risc la adresa securității naționale

Sursa de inspiratie este articolul lui Marian Zulean publicat pe Contributors.ro, Prostia: un risc la adresa securității naționale. Daca articolul respectiv atinge subiectul studiilor superioare de securitate, aparute in Romania ca ciupercile dupa ploaie, subiectul poate fi extins pana in cealalta extrema a domeniului.

Datele de pornire: nu e un secret, desi se vorbeste foarte putin despre asta din motive evidente, ca populatia Romaniei este una din cele mai putin educate din Uniunea Europeana. Cauza diferentei fata de celelalte tari europene nu tine atat de lipsa inteligentei native, care este destul de uniform distribuita, cat de inteligenta educata, dobandita. Prostia, ca lipsa a inteligentei educate, tine preponderent de mediul social si nivelul de cultura a populatiei. Nu este vorba deci de un caz generalizat de “prosti din nastere” ci mai degraba de sindromul “tara te vrea prost“.

Doar ca un exemplu, imaginea alaturata este ierarhia statelor EU dupa procentul elevilor de 15 ani care, spus intr-un mod foarte simplist, pot fi considerati analfabeti functionali. Ierarhia in sine nu aduce prea multe elemente noi, fiind cunoscuta si aproximativ aceeasi in mai toate domeniile, insa procentul de 35-40% din dreptul Romaniei ar trebui sa fie un semnal de alarma.

Pentru cei ce resping din start orice evaluari externe, e de consultat un studiu al Universitatii din Bucuresti: Publicul si stiinta.

Problema: pe masura ce se vor realiza achizitii de sisteme de armament avansat, cerintele minime pentru operarea acestora vor creste. Exista posibilitatea reala ca o mare parte din potentialii recruti sa nu indeplineasca baremul.

Continuare…

Reclama mascata pentru Challenger 2, dar buna

Un mic omagiu pentru ce a fost una dintre cele mai bune emisiuni de televiziune, nu doar din domeniul auto. Inca un lucru la care britanicii exceleaza, pe langa constructia de tancuri sau piese de artilerie. Sau avioane. Sau motoare turboreactoare. Sau nave. Sau masini sport…

Tancul revine acasa

Centurion. Tun de 183mm. Incarcare automata. - Sursa: arcaneafvs.com

Centurion. Tun de 183mm. Incarcare automata. – Sursa: arcaneafvs.com

Aparitia T-14 Armata incepe sa-si faca efectul: dupa germani si britanicii se gandesc la o noua generatie de MBT-uri, anunta Jane’s.

Actualele Challenger 2 vor fi modernizate insa nu s-a stabilit inca in ce masura. Armata britanica mai are doar circa doua sute de tancuri asa ca orice program de modernizare e doar un paleativ. Linia de productie s-a inchis si se apropie momentul in care o parte din vehicule vor fi canibalizate pentru piese de schimb.

E ocazia perfecta pentru inlocuirea completa a lor cu un nou model si discutiile se pare ca au inceput deja. Dintre producatorii europeni de blindate susceptibili a fi contactati se distinge usor BAE Systems Land and Armaments, colosul local care se afla cel mai probabil in pole position.

O colaborare cu germano-francezii KANT (KMW+Nexter) e o posibilitate care ar merita explorata insa, avand in vedere si experienta Eurofighter, e la fel de posibil ca britanicii sa aleaga de la inceput un drum separat in cazul in care nu-si vor putea impune conditiile.

Conform traditiei, motorul tacut al Europei nu ar putea scapa ocazia pentru a transmite inca un mesaj non-verbal vechilor lor adversari:

Continuare…

Axa Polonia-Turcia nu trece prin Romania

PZL M28B Bryza 1RM bis - Sursa: dlapilota.pl

PZL M28B Bryza 1RM bis – Sursa: dlapilota.pl

Cumva polonezii au reusit sa asambleze o capacitate ASW aeriana cu aparate din productia interna: 3 aparate de transport usor PZL M28B, aduse la standardul Bryza 1RM bis.

Avioanele au la baza proiectul rusesc Antonov An-28, produs in licenta in Polonia si sint dotate cu radare de supraveghere PIT-RADWAR ARS-800, capabile sa urmareasca 200 de tinte la aproape 190 de km distanta, IFF, balize anti-submarin, detector de anomalii magnetice, senzor FLIR Star Safire II si terminale pentru legaturi de date Link11. Pe langa misiunea ASW, Bryza mai este folosit pentru patrulare maritima, protejarea zonei economice exclusive si cautare-salvare.

Polonezii urmaresc cumpararea in urmatorii 10 ani a inca trei avioane ASW, mai mari, EADS CASA C-295 MPA/ASW, Polonia fiind deja cel mai mare operator al C-295 asa ca alegerea pare foarte logica.

Turcii au cumparat deja CN-235, versiunea initiala de lungime redusa a C-295, prin programul Meltem II.

Continuare…

MP5 are in sfarsit un concurent adevarat

MPX - Sursa: sigsauer.com

MPX – Sursa: sigsauer.com

Dominatia H&K pe piata pistoalelor-mitraliera high-end, asigurata de clasicul MP5, e pe cale sa fie contestata de germano-americanii(-elvetienii) de la SIG Sauer care au inceput vanzarile la noul MPX.

HK MP5 va fi extrem de greu de depasit, fiind, din punct de vedere tehnic, foarte aproape de perfectiune in constructia PM-urilor, competitia multumindu-se sa puncteze la capitolele pret si greutate reduse, H&K contracarand cu o arma complet diferita, UMP, mai bine adaptata segmentului de piata “smart-buy” sau “limitat, dupa buget”.

SIG Sauer, companie obisnuita sa rivalizeze si in materie de preturi cu H&K, intentioneaza sa concureze MP5 pe terenul de la altitudine superioara. Ca cea mai importanta decizie de proiectare, SIG a avut initial de ales intre folosirea unui sistem inertial clasic, adoptat de marea majoritate a producatorilor si unul inertial-intarziat, popularizat de MP5.

SIG a decis ca MPX nu ar avea sanse sa bata MP5 decat daca ar fi cu adevarat neconventional asa ca a ales un sistem foarte neobisnuit pentru PM-uri dar care este standard la armele de asalt: inchizator rotativ operat prin imprumut de gaze cu piston “scurt”. Adica un fel de H&K MP7 in calibrul 9mm.

Continuare…

Nu-i pentru cine se pregateste, episodul 2

L-39NG - Sursa: aero.cz

L-39NG – Sursa: aero.cz

Ci, din nou, pentru cine investeste.

Ca si in cazul Evektor vs AeroTAXI, cehii s-au miscat mai bine si in cazul L-39NG vs IAR-99XT/NG/TD: acum cateva zile, la doar trei saptamani de la primirea noului motor FJ44-4M al Williams International, demonstratorul L-39NG a facut primul zbor. (Sursa: AERO Vodochody)

Demonstratorul trebuie sa valideze motorul, noul echipament de bord produs de Genesys Aerosystems precum si unele modificari ale aripilor.

Interesant e si modul in care Aero pozitioneaza L-39NG: pe de o parte ca un avion nou insa pe de alta, ca o modernizare a parcului de L-39 existent. Inovator ar fi modelul de promovare, motorul FJ44-4M, cuprins in pachetul de modernizare al L-39 clasic, putand fi ulterior transferat pe o celula noua L-39NG.

Cat despre vanzarea L-39NG unor clienti complet noi, cehii au planuri mari: au intrat in competitia pentru inlocuirea AlphaJet-urilor franceze, alaturi de Alenia Aermacchi M-345 si, se pare, BAE Hawk, la categoria reactoare. Competitia ar fi deschisa si avioanelor cu motoare turbopropulsor, candidatii probabili fiind Pilatus PC21 si Beechcraft T6.

Si in cazul asta e de invatat o lectie de la cehi: atunci cand au descoperit nereguli in procesul de achizitie derulat de francezi, acestia favorizand se pare un alt competitor, nu s-au sfiit sa inceapa proceduri legale.

Cat despre preferinta autoritatilor franceze, desi nu e mentionata nicaieri in comunicatele Aero, e posibil ca aceasta sa se indrepte spre produsul italian, M-345 (si el urmand sa primeasca acelasi motor FJ44-4M).

Vesti bune: rusii au debarcat in Siria

Nave de desant rusesti exersand acum cativa ani debarcarea in Siria - Sursa: survincity.com

Nave de desant rusesti exersand acum cativa ani debarcarea in Siria – Sursa: survincity.com

Zvonurile de acum cateva zile, cum ca Rusia ar fi trimis nave de debarcare si cargouri cu echipamente in Siria iar militarii sai ar lua parte la operatiunile militare, se confirma si obiectivul imediat a devenit mai clar: Rusia a pozitionat cateva tancuri T-90 si piese de artilerie pe un aeroport, semnalul deschiderii unui pod aerian.

Obiectivul final nu este cunoscut si nici dimensiunea la care va ajunge forta expeditionara rusa. Va fi interesant insa de vazut cum se vor comporta rusii la primele actiuni mai serioase impotriva rebelilor sirieni.

Exista un curent de opinie care ii considera pe rusi un fel de aparatori ai civilizatiei europene, in termenul ei cel mai larg cu putinta, intinzandu-se ca un elastic aproape de rupere peste axa Moscova-Damasc, impotriva ISIS.

Continuare…

Kilo killer, episodul 2

Nu doar ASW, S-3 lansand Harpoon - Sursa: aer.ita.br

Nu doar ASW, S-3 lansand Harpoon – Sursa: aer.ita.br

Interesul sud-coreenilor in achizitia avioanelor S-3 Viking retrase de USN (Kilo killer, episodul precedent) s-a materializat: Jane’s a anuntat ca asiaticii vor cumpara 12 unitati, cu o optiune pentru inca 8.

Lockheed Martin se va ocupa de revitalizarea platformei si re-echiparea cu echipament ASW modern. Dupa unele analize S-3 a fost retras prematur din serviciu si asta se traduce prin existenta unui numar mare de celule stocate (50-100 dupa aprecierile Lockheed Martin) care ar mai avea inca suficienta viata operationala pentru a face viabila modernizarea lor. S-ar putea obtine astfel una din cele mai bune platforme ASW dedicate din lume, Viking fiind conceput de la inceput in acest rol, fara a fi o conversie a unui alt aparat, ceea ce implica lucruri aparent minore cum ar fi protectia anticoroziva impusa de operare in atmosfera sarata.

Sud-coreenii sint deocamdata primii care vor sa profite de oportunitate, avand deja experienta cooperarii cu Lockheed Martin si in alte proiecte. In serviciul sud-corean, Viking va ocupa nisa lasata libera de retragerea turbopropulsorului S-2 Tracker: intre avioanele cu raza foarte lunga P-3 Orion si elicopterele ASW Lynx/Super Lynx/Wildcat si KUH-1 Surion (asemanator dar totusi foarte diferit de Puma Naval).

Amenintati constant de numeroasa flota de submarine nord-coreene, sudistii au invatat lectia unei aparari stratificate: daca pentru cercetarea rapida a unei zone marine intinse elicopterele sint bune (mai ales daca opereaza de la bordul navelor), avioanele sint si mai bune.

Nu e totul roz

Aparent totul este bine pe piata lansatoarelor de rachete portabile: rusii au scos un nou model (Verba) iar chinezii toarna zeci de versiuni; Grom-ul polonez inregistreaza succese atat la export cat si la intern iar RBS-70 primeste in continuare comenzi (Brazilia, Finlanda).

Si totusi exista semnale ca tendinta s-ar putea schimba. Astfel RBS-70 primeste o lovitura tocmai de unde se astepta cel mai putin: tara producatoare, Suedia, il va inlocui cu IRIS-T SLS. Decizia a fost luata foarte abrupt, fara multe explicatii si fara nici un fel de dezbateri. Iar dupa tonul reprezentantilor producatorului RBS-70, SAAB, care au comentat stirea, e destul de clar ca nu e doar o tactica de negociere, guvernul suedez nefiind dispus la targuieli.

Continuare…