Vesti bune: rusii au debarcat in Siria

Nave de desant rusesti exersand acum cativa ani debarcarea in Siria - Sursa: survincity.com

Nave de desant rusesti exersand acum cativa ani debarcarea in Siria – Sursa: survincity.com

Zvonurile de acum cateva zile, cum ca Rusia ar fi trimis nave de debarcare si cargouri cu echipamente in Siria iar militarii sai ar lua parte la operatiunile militare, se confirma si obiectivul imediat a devenit mai clar: Rusia a pozitionat cateva tancuri T-90 si piese de artilerie pe un aeroport, semnalul deschiderii unui pod aerian.

Obiectivul final nu este cunoscut si nici dimensiunea la care va ajunge forta expeditionara rusa. Va fi interesant insa de vazut cum se vor comporta rusii la primele actiuni mai serioase impotriva rebelilor sirieni.

Exista un curent de opinie care ii considera pe rusi un fel de aparatori ai civilizatiei europene, in termenul ei cel mai larg cu putinta, intinzandu-se ca un elastic aproape de rupere peste axa Moscova-Damasc, impotriva ISIS.

Cu siguranta ca ceea ce au reusit rusii acum este exceptional: iti trebuie un talent deosebit pentru ca, dintr-o singura miscare, sa treci de la statutul de forta externa antipatica la cea de dusman mortal atat pentru grupul fundamentalistilor de graba taietori de capete, ISIS, cat si pentru ceilalti fundamentalisti taietori de capete, finantatorii Al-Qaeda. De mentionat ca cele doua grupuri sint inamici declarati, avand ca singur punct comun lupta impotriva regimului Assad. Si acum, impotriva rusilor.

Orice comparatie cu SUA e inutila, acestia lucrand decenii la rand pentru a obtine titlul de Marele Satan, rusii neavand nici o sansa sa-i detroneze insa vor obtine probabil pozitia de Mare Piñata.

Si ca veni vorba de US of A, in alte stiri: fortele saudite par sa aiba unele mici dificultati in Yemen. Pana ca dificultatile sa devina un dezastru militar de pe urma caruia sa profite Iranul, e aproape sigur ca sauditii vor cere ajutorul americanilor. E deci momentul ca acestia sa se lase greu, foarte greu si sa ceara si altceva peste fixarea pretului petrolului.

Cum Al-Qaeda isi cauta de zor o noua baza si o noua misiune, dupa ce au fost evacuati din Afganistan cu coada intre picioare, Regatul va avea motivele, mijloacele si oportunitatea de a-si plati datoriile. Cecenia, Daghestanul si Ingusetia au fost destul de calme in ultimul timp insa pot fi moneda de plata perfecta pentru bazele rusesti din Siria.

 

Both comments and pings are currently closed.

26 Responses to “Vesti bune: rusii au debarcat in Siria”

  1. ANDREI says:

    Sunt curios ce echipamente vor debarca rusii. Adevarul da ca exemplu ifv-ul btr82. bine, dar elicoptere, tancuri, aviatie? nu cred totusi ca isi vor trimite ka52 sau mil 28, probabil doar mil 24, ceva t72 mai dotate, mig29, 31, bmp 3…mai vechituri.

  2. Eroul Bula says:

    Talentul lor este mult mai mare decat credem. Simultan cu transformarea lor in “forta binelui” se instaleaza zdravan in zona zacamintelor de gaze (uriase, se pare) din estul Mediteranei.
    Deja le-au trimis israelienilor propuneri indecente privind asocierea pentru exploatarea zacamantului Leviathan si construirea unei conducte catre Turcia, simultan cu protejarea “investitiei” de atacurile Hezbollah sau Hamas sau cine mai e pe acolo.

    • Cezar says:

      Asta zicea si Moise Guran aseara la prima editie de toamna a Biziday, de la Digi24. De urmarit cum vor evolua lucrurile si cum se transeaza mascarada cu Statui Islamic! 🙂

  3. nicolae says:

    Lasand la o parte interesul declarat si evident al rusilor in zona, mi se pare ca se evidentiaza cateva aspecte:
    1) miscare interesanta, dar totodata clasica, a lui Vladimir Putin, in contextul embargoului impus de occident (votantii au inceput sa murmure cand autoritatile au pus buldozerele pe alimentele confiscate) si suprapus pe alegerile regionale care urmeaza sa inceapa duminica ce vine, din cate inteleg: http://www.ibtimes.com/russian-elections-2015-are-vladimir-vs-putin-because-everyone-else-jail-2093494
    2) Stiri despre implicarea tot mai mare a rusilor in Siria incepusera sa transpire de cateva saptamani. Interesant este ca par sa se implice cu armament de ultima ora si cu trupe regulate. Prin urmare isi asuma si riscul de a se face complet de ras in cazul in care nu reusesc sa faca fata provocarilor locale.
    3) Atitudinea americanilor care continua sa nu-l placa pe Assad desi e clar ca s-au inteles si cu el, si cu rebelii, sa nu le dea avioanele jos. Se stie daca au ajuns cumva la un acord privind reluarea colaborarii militare? Pentru ca altfel vom avea parte de cateva intalniri interesante pe cerul Siriei. Si nu numai!

    • admin says:

      Daca rusii vor trimite si avioane, atunci se vor intalni cel putin coalitia araba si rusii (+ sirienii) – deocamdata toata lumea impotriva ISIS dar nu se stie dupa aia ce se va intampla. Americanii nu au parasit niciodata zona iar europenii stau sa vina, deocamdata doar ca sa opreasca fluxul de refugiati dar din nou, poate ca misiunea se va modifica. Mai lipsesc chinezii, altfel e formatie completa.

  4. nicolae says:

    Intr-adevar, ghiveciul se condimenteaza pe zi ce trece.
    S-ar parea ca avioane de vanatoare rusesti si drone de aceeasi provenienta opereaza deja in Siria, ceea ce ar fi normal, mai ales ca au inceput sa disloce trupe la sol ( http://theaviationist.com/2015/09/02/russians-against-isis-over-syria/ ) lucru care s-ar corobora cu cererea rusilor de a relua comunicatiile cu SUA ( http://www.mediafax.ro/externe/rusia-solicita-reluarea-comunicatiilor-cu-sua-pentru-evitarea-incidentelor-neintentionate-in-siria-video-14709624 )
    Cat despre europeni, inteleg ca nu s-a luat inca nicio decizie (nici asta nu ma mira in mod deosebit, avand in vedere numarul de interese divergente din UE), dar n-am avut timp sa urmaresc stirile. Doar au hotarat sa se intalneasca din nou in data de 5 octombrie, cred.
    Personal, consider ca nu ar fi cea mai inspirata manevra din partea europenilor sa disloce nave de razboi moderne intr-o zona in care risca sa-si ia o boaba de te miri unde.
    Asa cum spunea David Stirling nu merita sa implici intr-o operatiune militara cu rezultate scontate mici, “bunuri” de mare valoare. Pentru ca s-ar ajunge in situatia in care mobilizeaza corvete, poate chiar fregate de mare valoare ca sa intercepteze niste amarate de ambarcatiuni pline cu oameni in preajma sau chiar in apele teritoriale ale unui stat inca suveran – Libia. Care stat suveran a zis ca daca ceva apare in apele lor teritoriale, fara acordul lor prealabil, trage fara somatie. Prin urmare navele pazei de coasta (rapide si usor inarmate) folosite pentru controlul rutelor in apele internationale combinate cu operatiuni ale fortelor speciale ar trebui sa fie suficiente ca sa mai termine cu traficantii care-si fac de-o paine in zona.
    Si da, “decat” chinezii mai lipsesc din zona…

    • nicolae says:

      @admin

    • admin says:

      Daca si cand se vor decide, europenii vor trimite cel mai probabil nave de mari dimensiuni gen fregate avand in vedere ca pentru parulare se cere autonomie mare precum si capacitatea de a lua oameni la bord, in caz de accidente. Germanii au deja o clasa aproape dedicata genului asta de misiuni, F125, si cum ei sint cei mai vocali, probabil ca fregatele F125 or sa fie in prima linie.

      • nicolae says:

        Supravegherea rutelor se va face oricum aerian, cel mai probabil cu drone, navele urmand a fi directionate catre tinta ca urmare a observatiilor dronelor. N-or sa stea astia sa alerge fregatele alea dintr-un colt intr-altul al Marii Mediterane. Teoretic niste OPV-uri ar fi suficiente, avand de cele mai multe ori elicopter ambarcat si suficienta autonomie.
        Marturisesc ca m-as amuza sa-si fure nemtii o boaba intr-una din maretele lor fregate. Mi-ar parea rau de oricare alta totusi…
        Oricum, avand in vedere ritmul in care i-au europenii decizii cred ca mai avem de asteptat.

        • nicolae says:

          Scuze *iau

        • admin says:

          Probabil ca modelul va fi operatiunea italiana Mare Nostrum.

          • nicolae says:

            M-am exprimat nitel gresit. Eu am in vedere doua directii de actiune: una de tipul Mare Nostrum care (din cate inteleg eu) are in vedere interceptia vaselor cu refugiati in apele internationale si preluarea acestora inainte de a pune piciorul pe tarm si una de destructurare a retelelor de traficanti.
            Pentru prima este nevoie de nave pe tipul operatiunii mentionate de tine. Ca o paranteza vis-a-vis de ce a spus Raptor, Global Hawk poate sa stea 32+ ore in aer. Mi se pare o autonomie multumitoare. Pentru acest tip de operatiune navele EU nu vor viola apele teritoriale ale Libiei, nu vor ataca/scufunda barci pline cu refugiati etc
            In cel de-al doilea scenariu, cel cu destructurarea, mi se pare aberant sa folosesti navele din primul tip de operatiune ca sa scufunzi barci ale traficantilor. Eu asa am inteles din presa internationala ca au astia de gand. Pentru acest ultim scenariu utilizarea “specialilor” si a dronelor mi se pare optima. Evident daca au informatiile necesare asa cum s-au laudat ca deja puteau termina cu 13 barci sau cam asa ceva dar ca n-au facut-o ca deh, nu ajunsesera la etapa asta.
            In rest, de scufundat barci pline cu refugiati nici nu se pune problema – nu-si asuma nimeni chestia asta, interesul e sa scufunzi barcile inainte sa le umple astia cu refugiati, deci in porturile Libiei sau mai stiu eu cui.

            • admin says:

              Ramane de vazut care e proportia reala intre refugiatii care vine pe cont propriu si cei care sint adusi de traficanti. E adevarat ca a doua varianta suna mai bine, deoarece exista niste “bad guys” – cat de usor identificabili, ramane de vazut – nu am vazut cifre care sa indice proportia intre cele doua metode de transport. Deocamdata totul pare la nivel de intentie a unui comitet/comisii/grup de lucru.
              Mai ramane sa scufunde o barca a traficantilor care sint de fapt pescari.

          • Raptor says:

            @Nicolae
            Europa dispune de GlobalHawk sub forma unui grup comun la care s-au afiliat mai multe state pentru a beneficia de capacitatile aparatelor dar si pentru impartirea costurilor la fel cum este si programul cu cele 4 avioane de transport C-17 Globemaster dislocate la baza Papa din Ungaria.

            Cat le folosesc europenii si in ce mod…. asta lasa desigur semne de intrebare, dar cu siguranta ar fi foarte utile pentru supraveghere in Marea Mediterana in lupta contra migratiei sau in monitorizarea de la mare inaltime si mare distanta a taberelor de refugiati din Libia, Turcia sau Liban si alertarea timpurie in momentul in care parasesc grupuri mari taberele din statele mentionate si in in ce directie se indreapta grupurile respective.

          • nicolae says:

            Se pare ca s-au luat niste decizii, la care se adauga noi informatii statistice.
            Vor astepta acordul Libiei pentru urmarirea traficantilor in apele teritoriale ale Libiei si, surpriza, cel putin pentru mine, s-ar parea ca tunisienii sunt mari traficanti! Oricum, tot un fel de Mare Nostrum va fi…
            http://www.defensenews.com/story/defense/naval/ships/2015/09/27/european-fleet-growing-target-people-smugglers/72769820/
            Iar cum o flota ruseasca si, mai nou, una chinezeasca, vor fi in zona, va fi foarte distractiv. S-ar parea ca ghiveciul va fi complet totusi…

            • admin says:

              Adevarul e ca Tunisia e plasata perfect pentru a fi o trambulina spre Italia. Dar daca au ajuns pana acolo, nu mai e mult pana in Maroc si apoi Spania.

        • Raptor says:

          Dronele si elicopterele nu au raza suficient de mare pentru a sustine 24/7 o astfel de operatiune de durata.
          Mai degraba vad interventia cu OPV-uri plus F125 (daca vor fi implicate) care sunt concepute special pentru astfel de misiuni si au autonomie mare.

          Autoritatile din Libia sunt inpartite in doua tabere, in acest moment Libia este impartita in doua cu doua centre de putere si autoritati. Probabil doar ameninta ca vor face uz de forta daca le este incalcat teritoriul/platforma continentala.

          • Raptor says:

            Daca nu ma insel si clasa Fridjof Nansen norvegiana are ceva capabilitati impotriva pirateriei sau in acest caz a traficului de persoane prin senzorii acustici si armamentului usor instalat la bord.

            • admin says:

              Si Absalon-urile daneze si navele din clasa Holland, cele construite partial la Galati.
              Daca e vorba de capacitati anti-piraterie, atunci si cele doua OPV-uri romanesti ar fi potrivite. Spatiu la bord au oricum destul.

  5. Marius says:

    Castigurile de imagine pe termen scurt nu intereseaza pe nimeni, rusii isi apara piciorul de pod ramas in zona cu protejarea intereselor din Mediterana, in opinia mea au muscat mai mult fortat o momeala care o sa-i coste pe termen mediu. Islamisti ucisi cu mainile rusilor pe banii rusilor, epurarea asa zisei Armatei libere Siriene short term win win for Uncle Sam. Plus repercursiuni in Caucaz, eventual cecenii relocati din Ucraina.

  6. MVSTELIDAE says:

    Un pas bun pe o frângie suspendată, depinde cât de departe merg.
    Isis un bonus apărut în lupta celor 4 puteri, pentru Syria. Aş spune, un bonus Turcesc, apreciat de ei.
    Până atunci este un malaxor de vieţi, se testează la maxim cât de debil poţi deveni ca fiinţă umană, crimele sunt oribile de toate cele 3 părţi, cu o parte mai decentă, cea kurdă.
    Desigur, pentru mujahedinii creştini(avem destui), Rusia a apărat lumea, chiar şi pentru unii moderaţi, europeni, însă este periculos să pui SUA la colţ, chiar şi pentru nişte contracte, nişte beneficii de imagine.
    Rusia riscă să fie prinsă într-un război care ar termina-o. Defapt dacă aş fi SUA i-aş încuraja cu căldură.

    Isis nu poate fi o ameninţare acum, nu este, doar dacă eşti nebun şi vrei să vizitezi ţări în război, doar dacă serviciile dorm, dar ceva serios nu-i.

    Dar mai grav este un posbil răzoi SA-Iran, acela ar fi şcenariu de vis pentru o lovitură de teatru.
    Atunci ISIS s-ar putea strecura uşor ca în anii Califatul, să nu uităm, Califatul a apărut pe fondul unui război total între romani-persani, urmat de ciumă.

    • admin says:

      Razboiul SA-Iran a inceput deja doar ca deocamdata se poarta prin intermediari, in Yemen si in Siria. Daca nu cumva si in Irak.

      • MVSTELIDAE says:

        Da, vorbeam de unul direct, fiindcă aşa, într-o formă sau alta, se bat de secole.
        Conflictul în Syria a pornit din această fractură, indiferent de motive. Fiecare are unii toleraţi, unele unelte, IS a fost o unealtă mai deşteaptă. Deocamdată SA nu cred că are interese în Irak, acolo luptă doar Iranul. Cel puţin regele Saudit nu are interes, clerul ar putea dezerta spre IS în vederea unui imperiu islamic, ar fi o mare prostie să permită o graniţă îndelungată cu IS.
        În Irak a fost o politică internă dusă prost, acolo nu prea are cum scăpa mult de sub control, cel puţin în zona şiită, Saudiţii sper, cred, că nu sunt proşti. Nici o ţară din golf nu va permite accesul IS la mare, altfel imaginează-ţi atacuri sinucigaşe cu bărci pe plajele EAU.

        Conflictul, dincolo de crime, este destul de interesant, în Irak avem şiiţi irakieni şi iranieni ghidaţi de SUA, kurzi, în Syria avem Asad ghidat de Iran şi Rusia, rebelii, moderaţi sau nu, ghidaţi de SUA şi lumea Arabă, kurzii care sunt la mijloc, Isis şi Nusra care profită, finanţaţi din multe ţări arabe, ajutaţi de Turci, apoi renegaţi „oficial”.
        Avem şi conflictul turco-kurd, care bagă Iranul şiit în tabăra kurdă, care îi multicolorată.
        Deocamdată Isdraelul s-a descurcat şi a rămas departe, dar nu cred că va permite o ofensivă Turcă, însă nici cu Iranul nu poate colabora.
        Deci un melanj total, Syria riscă să devină un poligon permanent.
        Problema, după mine, este mult mai periculoasă în Africa, unde chiar au loc de manevră, pot pune mâna pe Egipt şi alte ţări, au o zonă destul de sălbatică, teren fertil pentru experimente.

        • admin says:

          Mai trebuie puse pe lista si Indonezia (cea mai mare tara musulmana, are deja organizatii teroriste), Malaezia si Filipine (rebeli islamisti).

          Algeria, Libia, Egipt in Nordul Africii si nenumarati amarati prin Centru.

          Israelul e deocamdata in starea “intarata-i drace!”. Atat timp cat arabii se ciomagesc intre ei, e bine.