Acum cateva luni a fost oficializata transformarea Jager Regiment 1 al Fortelor Terestre germane in Jager Bataillon 1. Desi este vorba deocamdata doar de o schimbare simbolica a denumirii, efectivele noului batalion fiind identice cu cele ale fostului regiment, se are in vedere ca in viitorul apropiat sa se efectueze si o reducere de personal.
Indicativul numeric este un semnal ca unitatea este una de elita, structura, misiunea si dotarea sa fiind destul de atipice pentru fortele germane. Se poate face chiar o comparatie cu batalionul romanesc “Căpitan Ştefan Şoverth”, cu care impartaseste unele similaritati dar fata de care are si destule deosebiri.
Astfel, formatiunea originala Jager Regiment 1 a fost creata relativ recent, in 2006, coaguland elemente provenind din alte unitati. A rezultat un regiment atipic, unic, cu caracteristici contradictorii. Desi clasificat ca regiment de infanterie usoara, asa cum arata si denumirea, are in componenta si subunitati de infanterie “grea”.In plus, elemente ale sale sint desantate aerian insa nu prin parasutare ci purtate la bordul elicopterelor. Ca unitate de asalt aeropurtat, Jager Regiment 1 este unic in cadrul armatei germane.
Rolul sau e iarasi deosebit: specialitatea Jager Regiment 1 e lupta in teren greu accesibil si in interiorul localitatilor, ca infanterie usoara debarcata.
Dar doar pentru ca infanteristii regimentului lupta pedestru, nu inseamna ca trebuie sa se deplaseze pana la obiectiv in acelasi mod. Pe langa desantul aerian mentionat deja, regimentul mai dispune de o gama intreaga de mijloace auto, unele atipice infanteriei usoare, incepand cu vehicule 4×4 Mercedes G Wolf, vehicule de cercetare Fuchs, camioane Mungo si chiar transportoare 8×8 Boxer.
Elementul aerian este asigurat de elicoptere UH-1 Huey si CH-53G, urmarindu-se tranzitia, cel putin partiala, spre standardul european NH90.
Ca o unitate de reactie rapida, regimentul trebuie sa fie pe cat posibil de autonom, avand propriile mijloace de sprijin, acestea fiind reprezentate de elementele de infanterie “grea”, dotate cu senilatele Wiesel, intr-o gama intreaga de configuratii. Astfel, apararea antiaeriana e asigurata de lansatoare Stinger, capacitatea anti-tanc e acoperita de lansatoarelor TOW iar sprijinul cu foc se face cu ajutorul aruncatoarelor de bombe de 120mm sau al tunurilor automate de 20mm.
Nici macar structura regimentului nu era cea clasica, bazata pe batalioane, avand in componenta doar companii, ceea ce a ajutat la reorganizarea in structura unui batalion. Cele 10 companii sint grupate in doua localitati, Schwarzenborn si Hammelburg. Ca urmare a transformarii in batalion, se urmareste renuntarea la cel putin 3 companii, cele bazate in Hammelburg.
In istoria de nici 10 ani de la infiintare, regimentul a participat la misiuni internationale, in Kosovo si Afganistan.
In continuare Jager Bataillon 1 va ramane singura unitate de asalt aeropurtat a Germaniei; structura, dotarea dar mai ales misiunea sa putand fi un model foarte interesant de forta de reactie rapida.