La altii se poate, episodul 17

Improved Sentinel AN/MPQ-64 F1 - Sursa: thalesraytheon.com

Improved Sentinel AN/MPQ-64 F1 – Sursa: thalesraytheon.com

Letonia urmeaza sa cumpere 4 (patru) radare Improved Sentinel AN/MPQ-64 F1, anunta ThalesRaytheonSystems.

Cele 4 (patru) radare au fost cumparat prin sistemul FMS, asigurandu-se in acest mod conditii identice cu cele primite de Guvernul US of A de la producator, atunci cand efectueaza o achizitie similara.

Se asigura astfel componenta de radiolocatie complementara sistemelor Stinger ale letonilor dar cele 4 (patru) radare pot fi folosite si pentru sistemele cu raza scurta-medie gen NASAMS.

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “La altii se poate, episodul 17”

  1. enzo says:

    Ce ma dispera echipamentele astea curate luna si bec!
    Cand le vezi la TV in aplicatii sau chiar in campanii adevarate e cu totul altceva.

  2. Raptor says:

    Deci, nu numai ca se poate la altii (Letonia in acest caz – Who thu f*ck is this country, in raport cu Romania), dar pot cumpara in aceleasi conditii pe care le cumpara direct armata americana si pe deasupra cumpara 4 bucati (un astfel de numar la care altii prin alte parti se lamenteaza ca daca faci achizitii in numere mici nu ai marja de negociere), deci uite ca se poate, o fac unii no-name din alianta care daca ar fi ocupati de rusi nici n-ai sesiza uitandu-te pe harta la cat de mica e tara lor si care are o minoritate rusa plus belarusa si ucraineana care atinge 1/3 din totalul populatiei.

    Acum hai sa vedem si cine sunt astia mici, pe langa problemele pe care le au:
    Letonia, a intrat in NATO in 2004 a intrat in UE in 2004, au intrat in Schengen in decembrie 2007, au adoptat moneda Euro de la 1 ianuarie 2014, deci in afara faptului ca a intrat in NATO in acelasi timp cu noi, in rest ne-au surclasat la toate celelalte capitole legate de UE (aderare, spatiu Schengen si moneda Euro).
    Militar: la aviatie sunt una din tarile in care se face politie aeriana unde am participat si noi in atatea randuri; la marina, desi au o dotare formata din nave vechi de la partenerii din alianta ce seamana mai mult a Coast Guard, cred ca stau mai bine decat noi, mai ales la capitolul MCMV si MH, trupetii par ceva mai aranjati ca ai nostri, iar la terestre soarele rasare incet dar sigur pe strada lor cu ultimele achizitii.

    PS, de observat si armata Estoniei care a facut niste achizitii minunate de tehnica moderna si aproape noua de la olandezi, PE BANI PUTINI.

    Un mare BRAVO, balticilor !

    • admin says:

      Balticii sint mai afectati de ce se intampla acum in Rusia. Sau sint mai putini nesimtiti, asta ca diferenta fata de Romania.

  3. Marius Z. says:

    mai corect spus, “la altii se vrea” 🙂
    Nici pana astazi nu s-a clarificat solutia romaneasca de modernizare a sistemelor de rachete Hawk… si ce vor sa faca cu radarele AESA israelo-belgiene EL/M 2106.

    Poate ca nici lor nu le e mai clar, cerinte si probleme noi aparand de la o etapa la alta a “modernizarii” 🙂

    START-1M? AMB Giraffe? 🙂

    • admin says:

      Se poate sa se fi apelat la solutia cea mai simpla: inlocuirea unu la unu a fiecarui element care lipsea din seturile cumparate de la olandezi. Ar fi o varianta in care numerele ar avea sens. Era interesant sa se fi incercat ceva un pic mai avansat dar daca atat se poate, atat se face. E nevoie insa si de modernizarea echipamentelor care exista deja.

      Nu stiu ca radarele respective sa se fi primit pana acum, nu am vazut sa se foloseasca altceva decat Gap Filler-ul si CWAR-ul original. Poate ca le tin ascunse pe undeva sau nu le-au cumparat inca.

      Cat despre START-1M, a murit odata cu achizitia Gap Filler. Ar fi fost nevoie de investitii serioase pentru a aduce START-ul la un nivel, daca nu echivalent, atunci macar comparabil cu Gap Filler-ul.

  4. […] despre letoni.Dupa Sentinel, a venit randul achizitiei de radare cu raza lunga, Lockheed Martin anuntand incheierea unui […]