“Putem ignora realitatea dar nu putem ignora consecintele ignorarii realitatii” – Alissa Zinovievna Rosenbaum, cunoscuta sub pseudonimul literar Ayn Rand.
Pentru Rusia, realitatea din Siria este mica, neagra si a batut, deocamdata, doar la usa ambasadei sale din Damasc: in timpul unui miting pro-Assad si pro-Putin, doua obuze/bombe de mortier (dupa unii, rachete) au explodat in apropiere. Sursa: rt.com Cat de aproape e o dezbatere irelevanta intre presa Vest si Est.
Cert e ca Rusia ii are ca adversari nu numai pe moderatii anti-Assad, pe care-i bombardeaza de ceva timp dar si pe mult mai bine-conectatii ISIS si Al-Qaeda.
“Islamic State has reportedly called on its followers to launch a “holy war” against Russians and Americans over their ‘crusader’s war’ in the Middle East.” – Sursa: mirror.co.uk
“The head of al-Qaeda’s offshoot in Syria has called on followers to carry out retaliatory attacks in Russia, raising the specter of blowback on Russian soil over Moscow’s military intervention to aid Syria’s embattled government.” Sursa: washingtonpost.com
Daca rusii au vrut sa fie tratati de pe pozitie egala cu americanii, atunci au reusit cu brio. Desi in Orientul Mijlociu nu e o pozitie de invidiat.
Cel mai probabil e doar primul episod dintr-o serie lunga, arabii reglandu-si deocamdata tirul.
Un joc de echilibristică între interese, sentimente şi prudenţă.
Problema ruşilor ar fi că musulmanii lor sunt suniţi, exact ce atacă ei, avantajul, că ei nu prea sunt o ţintă de nivel global, chiar dacă încearcă momentan din răsputeri, deci organizaţiile musulmane nu cred că o să se axeze pe ei.
Interesant va fi răspunsul SUA. SUA este cam prinsă între aliaţii suniţi şi şiiţi, obligată să facă paşi pe care nu i-a dorit.
Am putea asista la o închidere de ochi, unde Arabia Saudită să pompeze nişte fonduri, Turcia să pompeze nişte fonduri în Isis(au făcut-o deja la o scară mai mică).
Puterile sunite şi SUA voiau să scape de dictatorul shia, apoi să se ocupe de Isis, care până să atace kurzii şi suburbiile Bagdadului, nu prea a deranjat, nici SUA, nici Arabia Saudită.
Cred că dacă SUA va juca cinic(deşi nu prea îl văd pe acest preşedinte), Rusia s-a întins de a ieşit cu picioarele pe hol, hol pe unde bântuie fantomele din Afganistan.
În mare parte atentatele nu prea sunt o problemă majoră, nu cred că oligarhii din Kremlin o să plângă pentru o statistică, poate o să-i enerveze. Sunt unele blocuri doborâte unde bântuie îndoiala că cecenii au făcut-o, fiindcă au fost unii martori, iar atentatele au venit foarte convenabil pentru Putin.
El mai are episoade întunecate, verificate, a vândut mâncarea din Sankt Petersburg în timpul crizei de alimente.
*cecenii nu au făcut-o
Dar nu trebuie să-l acuzăm pe Putin total, el vrea ce vrea poporul, este un animal politic.
Ruşii vor să se simtă importanţi, fiindcă acuma se simt nedreptăţiţi, depresia aia specifică postimperialismului.
Oricum o să iasă un fiasco, fie atentate în următorii 20 de ani, fie un nou Afganistan.
Putin e doar cover face-ul unei organizatii care dicteaza ce vrea poporul. E un actor ce isi joaca rolul insa scenariul e scris de altii. Si e dispensabil. Dupa el va veni altul, mai tanar, poate cu imaginea de combatant in Ucraina sau Siria. Dupa modelul Lebed.
Rusia nu e o tinta globala insa, ca cea mai mare tara de pa Pamant, nici nu e nevoie. A deschis deja 2 fronturi: Ucraina si Siria. Si au resurse foarte limitate deci cel mai simplu de negociat cu ei ar fi deschiderea a inca unui front, moment la care intra in scena musulmanii lor. Poate ca pe oligarhii de la Kremlin nu-i vor deranja atentatele in sine dar daca sponsorii sint destepti, problema se va pune in termeni de secesiune a republicilor caucaziene. Ceea ce va lovi exact la tinta.
Nu as minimaliza forta SUA: tot ce au nevoie, si le-a lipsit pana acum, e o provocare adevarata. Se va ajunge din nou la o batalie a credintelor si se stie cum s-a terminat precedenta.