Archive for November, 2015

Marea decuplare

 

Luna aceasta a marcat o mica premiera: pentru prima data o racheta PAC-3 a fost lansata folosind date furnizate de un radar care nu a fost proiectat pentru a fi compatibil cu sistemul Patriot. E vorba de talentatul domn AN/MPQ-64, Sentinel pe numele mic, un radar bun la toate, se pare.

Spre deosebire de mai vechiul PAC-2, interceptorul PAC-3 nu este teoretic legat de clasicul radar al bateriei Patriot, AN/MPQ-53 sau versiunea modernizata, AN/MPQ-65, putand fi folosit si in alte configuratii.

Continuare…

Consecinte, episodul 2

Metrojet 9268 - Sursa: AFP/Getty Images via independent.co.uk

Metrojet 9268 – Sursa: AFP/Getty Images via independent.co.uk

Complet eclipsat de evenimentele din ultimele doua saptamani, a trecut aproape neobservat progresul anchetei prabusirii avionului rusesc cu 224 de persoane la bord in Peninsula Sinai. Dupa o perioada de negare, se pare ca autoritatile ruse incep sa incline spre varianta rezultata deja din analizele americane si britanice: pierderea aparatului ar fi fost cauzata de un dispozitiv exploziv improvizat.

Daca pista se dovedeste reala si revendirea atentatului facuta de ISIS autentica, atunci liniile au fost trasate: pe de o parte s-au plasat Rusia-Iranul-Assad-Hezbolahul. Pe vremuri ar fi reprezentat o alianta ce ar fi dominat cu autoritate Orientul Mijlociu (cu exceptia Israelului), combinand tehnica ruseasca cu organizarea iraniana si lipsa de scrupule a sirienilor precum si cu fanatismul agentilor lor din Liban. Acum insa au o lume intreaga impotriva lor, cu “buni” si cu “rai”.

Iar cand esti in aceeasi barca, vrand-nevrand vaslesti in aceeasi directie aproximativa. Fiecare echipa cu barca sa. Se vorbeste de la o vreme de necesitatea unor aliante mai putin ortodoxe (pun intended), flexibile moral, sensul avut in vedere fiind alinierea Vestului cu Rusia in problema siriana. Ideea are logica in aceeasi masura in care, in mod abstract, drumul cel mai scurt intre doua puncte e o linie dreapta. Cum pe Pamant solutia e de fapt o curba, s-a putea ca, pe baze strict temporare, sa fie facuta o alianta tacita, intr-o configuratie complet diferita fata de cea imaginata pana acum, imposibil de explicat in mod public. Turcii ar fi primii care au inteles de unde bate vantul.

Barak-8 in Mk 41?

Barak-8 in varianta navala si noul ELM-2258 ALPHA, fratele mai mic al ELM-2248 MF-STAR  - Sursa: defence.pk

Barak-8 in varianta navala si noul ELM-2258 ALPHA, fratele mai mic al ELM-2248 MF-STAR – Sursa: defence.pk

Jane’s a publicat recent o serie de informatii noi despre Barak-8ER, versiunea cu raza extinsa a Barak-8 ce tocmai a intrat in dotarea Israelului si a Indiei.

Pe scurt, din lucrurile necunoscute pana acum: Barak-8ER va fi o racheta noua, fabricata de IAI si diferita de actuala Barak-8 furnizata de Rafael, desi va folosi unele componente a celei din urma. Dezvoltarea va dura 18 luni (articolul aparand la mijlocul lui 2015, asta insemnand sfarsitul anului 2016) si versiunea navala va avea prioritate.

Mai interesant, se are in vedere posibilitatea integrarii cu alte sisteme de lansare verticala decat cel proprietar, mentionandu-se in mod expres Mk 41. Investitia in integrare are sens avand in vedere ca Mk 41 e cel mai raspandit VLS din acest moment, baza de clienti potentiali extinzandu-se automat iar profitul ar putea fi semnificativ.

Barak-8ER ar fi un concurent direct pentru SM-6, in timp ce versiunea cu raza medie Barak-8 ar avea un avantaj major asupra ESSM, pana la intrarea in serviciu a versiunii Block II. Toata lumea castiga.

Fata nevazuta a Lunii

Versiunea optimist-civila:

 

Si cea realist-militara: in pregatirea misiunilor SR-71 ce urmau sa fie efectuate in spatiul aerian sovietic, americanii trebuiau sa ia in calcul existenta radarelor de cercetare cu raza lunga P-14 Tall King. Descoperirea coordonatelor amplasamentelor era vitala pentru planificarea zborurilor. Se nastea proiectul “Flower Garden”, care avea ca obiectiv folosirea ecourilor radar reflectate de suprafata Lunii pentru calcularea pozitiei sursei, respectiv a radarelor Tall King.

Pentru colectarea datelor a fost nevoie sa se astepte ca astrele sa se alinieze, la propriu: fiecare radar, pe rand, trebuia sa ajunga in pozitia necesara pentru ca emisia sa fie reflectata de Luna spre receptorul ELINT amplasat in SUA.

Un fel de zodiac in care o zi nefasta insemna doborarea unui SR-71.

BN-2 G-FANS

BN-2 G-FANS - Sursa: Steve Fitzgerald via wikimedia.org

BN-2 G-FANS – Sursa: Steve Fitzgerald via wikimedia.org

Sau urmasul lui Coanda 1910.

In incercarea de a reduce zgomotul generat de propulsoarele conventionale ale BN-2, la sfarsitul anilor ’70 a fost realizat un prototip dotat cu ventilatoare/elici carenate furnizate de cunoscutul producator britanic Dowty Rotol (acum GE).

Mai multe imagini cu prototipul inmatriculat G-FANS pot fi vazute aici.

Experimentul a reusit in sensul ca zgomotul a fost redus insa performantele au fost penalizate de greutatea aditionala, aparatul fiind re-convertit in anii ’80 la propulsoarele cu elice originale.

Ramane o confirmare practica a teoriei conform careia, daca ar fi avut un motor suficient de puternic, Coanda 1910 ar fi fost capabil sa zboare.

Extraordinar, episodul 23

Din pacate, lansarea inaugurala a Super Strypi a fost un esec.  Super Strypi este unul din lansatoarele de minisateliti care are ca obiectiv scaderea pretului lansarilor. Spre desosebire de majoritatea concurentilor sai, Super Strypi nu apeleaza la motoare racheta hibride sau metode de lansare exotice ci este un proiect “simplu”, derivat din cel al  rachetelor meteorologice, propulsat de motoare cu combustibil solid clasic.

Tehnologia cunoscuta, apreciata ca avand un risc mai scazut, constructia simplificata si metodele moderne de fabricatie ar fi atuurile Super Strypi.

La altii se poate, episodul 18

Lansare a unei rachete Yakkont de pe o fregata indoneziana din clasa Van Speijk - Sursa: jakartagreater.com

Lansare a unei rachete Yakhont de pe o fregata indoneziana din clasa Van Speijk – Sursa: jakartagreater.com

Nu e o imagine photosop-ata, ci lansarea reala a unei rachete supersonice de croaziera Yakhont (P-800 Oniks), de fabricatie ruseasca, de pe o fregata indoneziana modernizata.

Partea incredibila e modul in care cei aproape 9 metri ai rachetei in canistra de lansare au incaput in suprastructura evident prea scunda.

In imaginea alaturata se pot vedea clar lansatoarele si suprastructura din jurul hangarului care, in comparatie cu lungimea rachetei, nu e suficient de incapatoare.

E clar ca indonezienii au trebuit sa bage flexul si aparatul de taiat la nivelul puntii, pentru a face mai mult loc pe micile fregate din clasa Van Speijk , cumparate de la olandezi la mana a doua.

Continuare…