Barak-8 in Mk 41?

Barak-8 in varianta navala si noul ELM-2258 ALPHA, fratele mai mic al ELM-2248 MF-STAR  - Sursa: defence.pk

Barak-8 in varianta navala si noul ELM-2258 ALPHA, fratele mai mic al ELM-2248 MF-STAR – Sursa: defence.pk

Jane’s a publicat recent o serie de informatii noi despre Barak-8ER, versiunea cu raza extinsa a Barak-8 ce tocmai a intrat in dotarea Israelului si a Indiei.

Pe scurt, din lucrurile necunoscute pana acum: Barak-8ER va fi o racheta noua, fabricata de IAI si diferita de actuala Barak-8 furnizata de Rafael, desi va folosi unele componente a celei din urma. Dezvoltarea va dura 18 luni (articolul aparand la mijlocul lui 2015, asta insemnand sfarsitul anului 2016) si versiunea navala va avea prioritate.

Mai interesant, se are in vedere posibilitatea integrarii cu alte sisteme de lansare verticala decat cel proprietar, mentionandu-se in mod expres Mk 41. Investitia in integrare are sens avand in vedere ca Mk 41 e cel mai raspandit VLS din acest moment, baza de clienti potentiali extinzandu-se automat iar profitul ar putea fi semnificativ.

Barak-8ER ar fi un concurent direct pentru SM-6, in timp ce versiunea cu raza medie Barak-8 ar avea un avantaj major asupra ESSM, pana la intrarea in serviciu a versiunii Block II. Toata lumea castiga.

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Barak-8 in Mk 41?”

  1. Marius Z. says:

    No’ vezi ca Mk41 devine “za standard”?

    Deci de nu or folosi asa ceva in modernizarea fregatelor noastre… mai bine sa n-o faca!

    • admin says:

      Mk 41 e deja un standard dar nu pentru catei.
      Daca instalarea pe T22 ar fi tehnic posibila (si asta nu e deocamdata cert, nu sint multe locuri in care sa poti inghesui un Mk 41) ramane problema fondurilor. Ar fi un mic miracol ca modernizarea sa fie facuta bine, din cauza lipsei banilor. Oricum, sint si alte variante in afara Mk 41, poate nu la fel de flexibile dar nu asta ar fi tragedia.

      • stelian says:

        @admin, flexibilitatea cred ca-n zilele noastre isi merita banii. Uite de exemplu, in doar ultimii 10-15 ani, Romania a trebuit sa ia in considerare cel putin 2-3 tipuri de conflict total diferit:
        – insurgenta semi-urbana de tip Afganistan/Irak care a necesitat un tip de arme (pt. care s-au creat MRAP-urile, pustile cu teava scurta gen M-4),
        – apoi razboiul clasic a la WW-2 in Ucraina pt. care atat MRAP-urile cat si pustile “urbane” sunt tichie de margaritar pt. ca artileria a facut legea
        – acum conflictul asta “desertic” cu ISIS desfasurat in lungul unor rute de transport si oaze, a la Rommel vs. Mongommery, cu lupte de beduini cu avansuri si retrageri rapide, atipic, asemanator mai degraba cu razboiul naval decat cu cel terestru dupa cum spuneau combatantii din WW2.
        Chiar daca e costisitoare, investitia in flexibilitate e investitie in viitor.

        • stelian says:

          mda, si nici n-a apucat postul meu sa treaca de moderare ca iacata cum conflictul sirian a luat inca un viraj periculos neprevazut prin doborarea aparatului rusesc.

          • admin says:

            Clar ca e vina conflictului sirian: el e prea rapid, nu blogul prea lent.

            Cat despre viraj, asa le trebuie rusilor, data viitoare or sa fie mai atenti sa nu mai calce bordurile si vor lua virajele ceva mai larg.

            Totusi partea interesanta dupa mine e legata de vestitele ECM-uri rusesti. Parca era vorba ca avioanele lor sint aproape-invizibile, ca NATO nici nu le-a vazut cand au ajuns in Siria, ca au dat stingerea unui distrugator american, etc.

            Cam slab rezultatul practic. Doar sa nu pretinda ca au fost doborati cu tunul si nu au avut ce face.

            Si poate ca Turkish Stream va lua o pauza. Nu ca ar protesta cineva de prin zona.

        • admin says:

          Pentru investitii e nevoie de viziune si de bani. Ghici ce lipseste cel mai mult la momentul asta, nu numai la nivelul MApN ci in mai toate domeniile din Ro?

          Cat despre flexibilitate, doar nu te gandesti la Mk 41 tocmai in versiunea Strike-Length, pentru… conflicte asimetrice?
          Ca pentru restul versiunilor exista inlocuitori, adica un fel de nechezoli.

          Instalarea Mk 41, daca s-ar face corect – adica cu viziune – ar implica restrangerea variantelor disponibile pentru electronica la doar cateva. Probabil ca ar fi o idee de comparat variantele. Nu ca ar fi o problema in sine, oricum nu sint bani.

          E posibil ca problema sa fie pusa fara echivoc: vrem doua fregate inarmate sa stea pisica-n coada sau a doua escadrila de F-16?

          • Cezar says:

            Le vrem pe amandoua si mai mult de atat! Acum hai la culcare ca s-a facut tarziu…noapte buna! 🙂 Hai sa fim seriosi, e greu sa obtinem ceva daca noi nu ne zbatem sa obtinem acel ceva! probabil vom ramane ‘paduchi’ si pe mai departe, cu mici carpeli pe ici pe colo! Din pacate…